ELEKTROENERGETIKA

elektro energetika firma 1 elektro energetika firma 2 elektro energetika firma 3

VESTI SRBIJA

Počela remontna sezona u termoelektranama
29 Maj 2020 - danas
Ovogodišnja remontna sezona na blokovima kostolačkih termoelektrana startovala je u prvoj polovini maja, kada su započete aktivnosti u TE „Kostolac A“ na sistemima koji pripadaju blokovima A1 i A2. − Preduslov koji omogućava da se remont realizuje u skladu sa planom jeste detaljna priprema, koja traje dugo i zahteva veliko angažovanje, zbog čega je startu remontne sezone prethodilo sklapanje svih ugovora sa izvođačima radova, koji su specijalizovani za ovaj segment energetike − istakao je Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije u kostolačkom ogranku „Elektroprivrede Srbije“.

On je dodao da je specifičnost situacije, u kojoj se odvijaju remonti, uslovljena činjenicom da se bezbednost i zdravlje na radu moraju podići na viši nivo zbog virusa Covid 19.

− Svi radnici koji su angažovani na remontima u kostolačkim termoelektranama, moraju da se pridržavaju mera i preporuka da bi se predupredilo širenje virusa. Propisane mere važe u svim ograncima EPS-a, tako da njih moraju poštovati ne samo naši zaposleni, već i svi izvođači radova na terenu. Vanredno stanje jeste zvanično ukinuto, ali se i dalje vodi preventiva kao i ranije, tako da je sve prilagođeno novonastaloj situaciji. Zdravlje radnika mora biti na prvom mestu – naglašava Marković.

Poslovi na bloku A1 su uveliko u toku, a remont termokapaciteta otpočeo je 10. maja. Remontne aktivnosti na bloku A1 trajaće 65 dana, pošto je reč o kapitalnom remontu.

Blok A2 kreće sa remontom 6. juna, takođe je kapitalni i trajaće 70 dana.

− Ovogodišnji akcenat na remontnom održavanju termoelektrana u Kostolcu, stavljen je na TE „Kostolac A“ gde će kapitalni remonti biti urađeni na oba bloka. Rade se kapitalni remonti turbogeneratora, koji će omogućiti da se proizvodnja električne energije u narednom periodu odvija sa visokim stepenom pouzdanosti i minimalizovanim brojem neplaniranih zastoja – kaže Marković.

Kada se radi o TE „Kostolac B“, prvi blok koji je ušao u remont je B1, počev od 16. maja i trajaće mesec dana, imajući u vidu da je reč o redovnom remontu.

Remont bloka B2 počinje 30. maja, trajaće 26 dana i takođe je redovnog karaktera. Reč je o malo skraćenom standardnom remontu nakon velikog kapitalnog remonta koji je urađen na ovom termokapacitetu prošle godine.

− Naše primarno očekivanje je da po okončanju remontne sezone sve blokove uspešno vratimo na elektroenergetsku mrežu Srbije i nastavimo sa stabilnom proizvodnjom električne energije − rekao je Marković.

VESTI SRBIJA - više vesti - pretraga vesti


7 Jul 2020 Koliko košta struja u Srbiji a koliko u drugim zemljama? bif

2 Jul 2020 Srbija će u zajedničkom preduzeću za HE na Drini imati 51% kapitala b92

30 Jun 2020 Prvi ugovori za kupovinu automobila na struju ove nedelje mondo

29 Jun 2020 Srbija i RS grade tri nove hidroelektrane na Drini politika

29 Jun 2020 Dnevni rekordi u proizvodnji struje HE Đerdap 1 i Zvornik rtv

26 Jun 2020 Digitalni alati i platforme za održavanje i upravljanje zgradama schneider

26 Jun 2020 Regionalno finale PowerUp! Izazova innoenergy

24 Jun 2020 EPS se drži dobro, nema šteta od poplava mondo

23 Jun 2020 Postrojenje u TENT smanjiće emisiju sumpor dioksida b92

23 Jun 2020 Inženjerska komora Srbije objavila registre licenciranih inženjera ekapija, ingkomoraWeb Analytics