ELEKTROENERGETIKA

elektro energetika firma 1 elektro energetika firma 2 elektro energetika firma 3

VESTI SRBIJA

EPS uvećava profit uz pomoć veštačke inteligencije
27 Maj 2020 - microsoft
Precizna procena potražnje za električnom energijom je od suštinskog značaja za Elektroprivredu Srbije (EPS), javno preduzeće koje se bavi proizvodnjom, snabdevanjem i distribucijom električne energije, kao i trgovinom električnom energijom u Srbiji. Želeći da unaprede i učine efikasnijim proces izrade prognoze potrošnje, odnosno potražnje za električnom energijom, u kompaniji su odlučili da primene novo rešenje kombinujući Microsoft Azure Machine Learning sa Power Apps i Power BI. Ne samo da se ovakav pristup isplatio kroz pojednostavljen unos i vizualizaciju podataka i mogućnost predikcije tražnje za električnom energijom u dužem vremenskom periodu, već je Elektroprivreda Srbije uspela da smanji vreme potrebno za predikciju i marginu greške van svih očekivanja.

Prevelika potrošnja, ali i nedovoljna iskorišćenost kapaciteta stvara velike gubitke, te je precizna prognoza potražnje za električnom energijom od ključnog značaja. Inženjeri u Sektoru za dispečersko planiranje i upravljanje proizvodnjom su ranije u tabele ručno unosili velike količine podataka o potrošnji u prethodnom periodu, kao i meteoroloških podataka kako bi predvideli trendove u snabdevanju – što je proces podložan greškama koje su uticale na prihode kompanije. "Učestvujemo na balansnom tržištu na satnom nivou. Svaka devijacija donosi dodatne troškove", naglašava Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor.

Da bi optimizovala trgovinu električnom energijom i ubrzala proces donošenja odluka, kompanija EPS se obratila Microsoft-u i lokalnom partneru Informatika AD. "Tim je predložio tehnologiju mašinskog učenja. Koliko nam je bilo poznato, ovo do tada još niko nije radio, pa smo pokrenuli pilot-projekat,” kaže Danilo Komatina, glavni inženjer.

Brža i preciznija prognoza

Podaci prikupljeni u poslednjih dvadeset godina uneti su u rešenje zasnovano na Azure tehnologiji koje koristi kontinualno mašinsko učenje, što EPS-u obezbeđuje dovoljnu brzinu da se prilagodi svim fluktuacijama. Zahvaljujući analizi podataka u realnom vremenu i automatizaciji, za prognozu potrošnje sada je potrebno samo 15 minuta umesto dva sata, a ušteđeno vreme koristi se za poboljšanje plana trgovine. Kompanija EPS je unapredila proces prikupljanja podataka koristeći Power Apps i zamenila ručno pravljene izveštaje Power BI vizualizacijom preko kontrolne table - kako bi poboljšala donošenje odluka u realnom vremenu. "Moj tim priprema podatke i kreira izveštaje u Power BI. Istog momenta mogu da pratim šta se dešava preko mobilne aplikacije", zadovoljno objašnjava Vlaisavljević.

Margina greške koja je varirala između 5% i 15% smanjila se na 1,7%. "Smanjena greška odstupanja znači da smo smanjili troškove kojim bismo morali da je pokrijemo. Uštedimo i do 600.000 evra godišnje samo na balansnom tržištu," otkriva Komatina. "Pošto još i trgujemo bolje, predviđamo da ćemo imati dodatnih 300.000 evra profita godišnje. Ne moramo da pokrećemo i zaustavljamo generatore toliko često, pa je manje kvarova, što smanjuje troškove popravke i trajanje održavanja. Najzad, proizvodimo i prodajemo više električne energije, a kupujemo manje," dodaje Komatina.

Veštačka inteligencija — od ideje do realizacije

Ovaj projekat je povećao poverenje EPS-a u najnovije tehnologije. "Ne treba vam puno IT iskustva, ne morate da znate programiranje, niti da uložite puno vremena. Sarađivali smo blisko sa Microsoft-om kako bismo pretočili podatke, godine iskustva i naš proces razmišljanja u kod. Sada je na nama samo da obezbedimo aktuelne podatke i sistem obavi sve ostalo," kaže Vlaisavljević.

"Trenutno istražujemo kako da se uz pomoć Azure tehnologije nosimo sa izazovima kao što su predviđanje cena, prikupljanje podataka o trgovini i integracija sa postojećim procesima. Radujemo se što ćemo prošititi našu prognozu potražnje za električnom energijom na kompletnu zonu trgovine u centralnoj i istočnoj Evropi," zaključuje Vlaisavljević.VESTI SRBIJA - više vesti - pretraga vesti


7 Jul 2020 Koliko košta struja u Srbiji a koliko u drugim zemljama? bif

2 Jul 2020 Srbija će u zajedničkom preduzeću za HE na Drini imati 51% kapitala b92

30 Jun 2020 Prvi ugovori za kupovinu automobila na struju ove nedelje mondo

29 Jun 2020 Srbija i RS grade tri nove hidroelektrane na Drini politika

29 Jun 2020 Dnevni rekordi u proizvodnji struje HE Đerdap 1 i Zvornik rtv

26 Jun 2020 Digitalni alati i platforme za održavanje i upravljanje zgradama schneider

26 Jun 2020 Regionalno finale PowerUp! Izazova innoenergy

24 Jun 2020 EPS se drži dobro, nema šteta od poplava mondo

23 Jun 2020 Postrojenje u TENT smanjiće emisiju sumpor dioksida b92

23 Jun 2020 Inženjerska komora Srbije objavila registre licenciranih inženjera ekapija, ingkomoraWeb Analytics