elektroenergetika

Povećana proizvodnja uglja uprkos epidemiji
15 Maj 2020 - kurir

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je od početka godine do danas za 5,3 odsto povećana proizvodnja uglja u odonsu na isti period prošle godine. Antić je na površinskom kopu Radljevo-Sever rekao da je u aprilu proizvodnja uglja povećana za šest odsto u odnosu na april prošle godine, uprkos teškim uslovima rada usled epidemije.

"Rudarske i energetske kompanije su u uslovima epidemije i vanrednog stanja pokazale snagu i stabilnost i održale redovnu proizvodnju uglja i struje u teškim uslovima i u uslovima zabrane kretanja", rekao je Antić.

Povećana proizvodnja uglja u aprilu obezbedila je energetstku stabilnost zemlje, kazao je Antić i zahvalio rudarima na tom uspehu.

On je dodao da su radnici radili u tri smene u svim energetskim i rudarskim kompanijama, kao i da, uprkos vanrednom stanju, veliki investicioni projekti u oblasti energetike nisu stali.

Govoreći o kopu Radljevo-Sever, Antić je naveo da je u energetici taj kop "strateški značajan za Srbiju" i povezan sa izgradnjom novog bloka TE "Kolubara B" u Kaleniću, koji bi trebalo, kako kaže, da nam obezbedi energetsku sigurnost i da se sa proizvodnjom uglja počne od 2022.

On je naveo i da će ovu godinu rudarski sektor i energetske kompanije završiti sa pozitivnim rezultatom u odnosu na 2019, te da će time doprineti rastu BDP-a.

Povezane vesti SRBIJA

18 Nov 2020 ZELENA STRUJA PROTERUJE UGALJ novosti

16 Nov 2020 Srbija, ugalj i životna sredina bbc

2 Nov 2020 Srbija da razmotri uvođenje nuklearne energije u "energetski miks" n1

26 Okt 2020 HE Vučje na listi najvažnijih svetskih dostignuća iz oblasti tehnike kurir

15 Okt 2020 Agencija za energetiku: U Srbiji najjeftinije grejanje na drva, najskuplje na struju novimagazin

12 Okt 2020 Srbija nedovoljno koristi zelenu energiju rts

9 Avg 2020 Izazovi energetske tranzicije u Srbiji energija

2 Avg 2020 Da li će Beograd ove godine dobiti više električnih autobusa? bif

13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina danas

23 Jun 2020 TE na Zapadnom Balkanu zagađuju vazduh šest puta više nego što je dozvoljeno danasWeb Analytics