ELEKTROENERGETIKA

elektro energetika firma 1 elektro energetika firma 2 elektro energetika firma 3

VESTI SRBIJA

Srbija troši čak pet puta više energije od zemalja
15 Maj 2020 - rts
Prošle sedmice, Vlada Srbije je usvojila Uredbu kojom se potvrđuje Program finansiranja aktivnosti i mera unapređenja efikasnog korišćenja energije u ovoj godini. Za te namene izdvojeno je pola milijarde dinara. Investicije su veoma važne jer naša zemlja i dalje troši četiri-pet puta više energije od proseka Evropske unije. Energetska zajednica u svom izveštaju za prošlu godinu navodi da je Srbija upravo u oblasti energetske efikasnosti najviše napredovala. S druge strane, u Srbiji i dalje ima 300.000 kuća bez izolacije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ističe da njegovo ministarstvo, kao i Vlada Srbije, energetsku efikasnost stavljaju na vrh prioriteta.

"Mi smo čak definisali energetsku efikasnost kao novi izvor energije jer duboko verujemo da uštedama u potrošnji energije možemo da obezbedimo nedostajuće ili buduće potrebe energije za Srbiju", kaže Antić.

Navodi da je izdvojenih pola milijarde dinara deo budžetskog fonda i da će biti iskorišćene, pre svega, za finansiranje projekata u lokalnim samoupravama.

"Iz iskustva znam da su to u najvećem delu škole, vrtići i domovi zdravlja. Mi smo imali velik broj projekata i formata u kojima smo radili na energetskoj efikasnosti. Taj budžetski fond nije jedini. Moram da istaknem i projekat rehabilitacije daljinskih sistema grejanja", kaže Antić.

Ističe da je u proteklih nekoliko godina ozbiljno investirano u 22 toplane širom Srbije, u šta je uloženo 130 miliona evra.

"Ovih 500 miliona dinara idu preko budžetskog fonda na osnovu konkursa na koje nam se javljaju lokalne samouprave, pre svega za javne objekte", objašnjava Antić.
Radi se na formiranju fonda za energetsku efikasnost

Kada je u pitanju pomoć građanima, ministar Antić kaže da je prioritet dati stručnu ali i finansijsku podršku, kako bi u tom segmentu napravili sledeći iskorak.

"Mi smo u proteklom periodu ostvarili sve planirane ciljeve, ali taj segment – da uđemo u podršku građanima kada su stanovi u pitanju – to je najveći izazov", naglašava Antić.

Naknada za energetsko unapređenje je uvedena, a ministar Antić kaže da se, uz tehničku podršku Evropske komisije i drugih partnera, radi na formiranju fonda za energetsku efikasnost.

"Uloga tog fonda će pre svega biti sufinansiranje i podrška građanima za projekte energetske efikasnosti: izolacija, stolarija, termo-tehnički segmenti zgrada, ali i nabavka energetski efikasnih uređaja za domaćinstva", naglašava Antić.

Veruje da će fond u svim svojim segmentima biti instaliran u toku 2020. godine i da će već 2021. biti finansirani prvi projekti.

VESTI SRBIJA - više vesti - pretraga vesti


31 Maj 2020 U planu još jedan vetropark vesti

31 Maj 2020 Prosečna mesečna potrošnja domaćinstava alo

31 Maj 2020 Online konferencija ZELENA EKONOMIJA REGIONA kurir

29 Maj 2020 Počela remontna sezona u termoelektranama danas

27 Maj 2020 EPS uvećava profit uz pomoć veštačke inteligencije microsoft

26 Maj 2020 Kostolačke TE predale više od 2,2 milijarde kWh danas

26 Maj 2020 Beo čista energija počinje povlačenje kredita ekapija

26 Maj 2020 Novi uslovi za status ugroženog kupca! kurir

24 Maj 2020 Kako i kada kućni aparati postaju OPASNI PO ŽIVOT blic

15 Maj 2020 Povećana proizvodnja uglja uprkos epidemiji kurirWeb Analytics