ELEKTROENERGETIKA

elektro energetika firma 1 elektro energetika firma 2 elektro energetika firma 3

VESTI SRBIJA

Bliži se početak gradnje Teslinog tornja
7 Maj 2020 - b92
Izgradnja Teslinog tornja na planini Rtanj sve je bliža početku realizacije, navode inicijatori. Taj projekat obavijen je velom misterije, a najavljivan od sredine ove decenije. Ovaj veliki građevinski poduhvat čiji je jedan od aktera Međunarodni centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, u novembru prošle godine je bio u fazi projektovanja, a plan je bio da izgradnja počne na proleće.

Kako je za portal eKapija kazala Milka Kresoja, osnivač Međunarodnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, od projekta se nije odustalo.

"Projekat gradnje Teslinog tornja sa Teslinim naseljem je usvojen, stavljen u plan detaljne regulacije i prošao je urbanistički plan sa idejnim projektom", kaže Kresoja.

Ističe da gradnju više niko ne može da zaustavi, jer su dobijena sva zakonska odobrenja.

Sada se, kaže, ulazi u u fazu inženjerskog projektovanja.

"Ostaje da vidimo da li će biti primedbi na taj projekat, to je duga procedura. Ovo niko nikad nije ni pokušao da gradi i ne znamo ni mi kako će to do kraja izgledati", ističe Kresoja.

Na pitanje o detaljima investicije i početku gradnje, Kresoja nije želela da da odgovor.

"U ovoj fazi projekta u interesu nam je da izbegnemo spekulacije kako ’Rusi grade Teslin toranj u Srbiji kao najnovije oružje’, ne želimo takve zloupotrebe", rekla je.

Kako su mediji ranije preneli, projekat se radi u u saradnji sa ruskim Institutom za fiziku i tehnologiju, koji ima više od 180 patenata na bazi Teslinih otkrića.

Pored Teslinog tornja, na Rtnju je planirana i izgradnja Teslinog naselja, kompleksa koji će podrazumevati reprodukciju Tesline rodne kuće, gradnju crkve, modernog hotela Smiljan sa hologramom Nikole Tesle i istraživačkog centra, sa ciljem da Rtanj postane turistički centar i stecište naučnika iz celog sveta. Ceo kompleks sa Teslinim tornjem gradiće se na zemljištu površine pet hektara.

Kresoja je ranije izjavila da bi izgradnja Teslinog tornja omogućila bežični prenos električne energije, što je bio san srpskog naučnika, podseća portal.

VESTI SRBIJA - više vesti - pretraga vesti


31 Maj 2020 U planu još jedan vetropark vesti

31 Maj 2020 Prosečna mesečna potrošnja domaćinstava alo

31 Maj 2020 Online konferencija ZELENA EKONOMIJA REGIONA kurir

29 Maj 2020 Počela remontna sezona u termoelektranama danas

27 Maj 2020 EPS uvećava profit uz pomoć veštačke inteligencije microsoft

26 Maj 2020 Kostolačke TE predale više od 2,2 milijarde kWh danas

26 Maj 2020 Beo čista energija počinje povlačenje kredita ekapija

26 Maj 2020 Novi uslovi za status ugroženog kupca! kurir

24 Maj 2020 Kako i kada kućni aparati postaju OPASNI PO ŽIVOT blic

15 Maj 2020 Povećana proizvodnja uglja uprkos epidemiji kurirWeb Analytics