elektroenergetika

EPS: Milijarda za čistiji vazduh
29 Okt 2019 - novosti

ELEKTROPRIVREDA Srbije u poslednjih nekoliko godina je u projekte zaštite životne sredine uložila 405,9 miliona evra, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na konferenciji "Investicije i zaštita životne sredine - prioritet EPS". Antić je najavio i da će u narednih pet do sedam godina ovo preduzeće izdvojiti dodatnih milijardu evra da bi sva postrojenja dostigla najviše evropske standarde.

Na konferenciji koju je organizovao "Balkan magazin" u saradnji sa JP "Elektroprivreda Srbije" i pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije je istaknuto da se sve radi da bi EPS i dalje bio kičma srpske privrede i garant stabilnosti energetskog sistema ne samo u Srbiji već i u regionu.

- Prvi naš prioritet je održanje i modernizacija postojećih kapaciteta, počevši od blokova termoelektrana u Kostolcu, Obrenovcu, agregata na Đerdapu 1 i 2, Zvorniku - istakao je ministar Antić. - Zatim, dovođenje svih kapaciteta na željeni nivo rada u oblasti životne sredine do 2023. Odustalo se od gašenja blokova A1 i A2 u Obrenovcu i oni će biti modernizovani, bolji nego kada su napravljeni, dok će Morava A i Kolubara A biti ugašene.

Antić je kao treći prioritet EPS naveo izgradnju zamenskih kapaciteta, ali iako će ugalj i dalje biti osnovni resurs, praviće se nova postrojenja koja će davati električnu energiju iz obnovljivih izvora, novog vetroparka i dve solarne elektrane.

- U investicije smo, samo kroz kapitalne remonte, uložili milijardu i 414 miliona evra, a u rudarski sektor 810 miliona evra - kaže Milorad Grčić v. d. direktora EPS - Ugrađujemo uređaje za odsumporavanje, obnavljamo i izgrađujemo elektro-distributivnu mrežu, a u planu je da prvi put u Srbiji izgradimo sistem za upravljanje kvalitetom uglja. Ta takozvana homogenizacija u praksi znači da bi ista količina uglja koja se utroši za deset, sa ovim sistemom bila dovoljna za jedanaest godina.

Na konferenciji su učestvovali, pored ministra Antića i direktora EPS, brojni rukovodioci sektora EPS, stručni saradnici, kooperanti, koji su istakli ogroman značaj EPS ne samo za energetsku stabilnost, već i doprinos budžetu Srbije, u koji je 2018. uplatio 102,5 milijardi dinara.Povezane vesti SRBIJA

7 Feb 2021 EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini novosti

1 Dec 2020 Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B rtv

22 Okt 2002 Termoelektrana Kostolac A u "penziju" ide tek 2038. godine novaekonomija

14 Sep 2020 Otpad koji nastaje „od njive do trpeze" idealan za „zelenu struju" rts

3 Avg 2020 Završeni remonti na bloku „Kostolac A“ danas

2 Avg 2020 Da li će Beograd ove godine dobiti više električnih autobusa? bif

14 Jul 2020 BENZIN, DIZEL ILI ELEKTRIČNI: Ko više troši i koji je skuplji za održavanje? srbijadanas

13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina danas

23 Jun 2020 Postrojenje u TENT smanjiće emisiju sumpor dioksida b92

20 Jun 2020 BIM-tex izgradila dve solarne elektrane ekapijaWeb Analytics