elektroenergetika

Zaštita životne sredine i održivi razvoj
19 Mar 2017 - pks

Privredna komora Srbije organizovala je na Tari 5. Savetovanje sa međunarodnim učešćem “Zaštita životne sredine i održivi razvoj u rudarstvu i energetici”. Očekuje se da bude prezentovano više od 40 stručnih radova i publikacija o značaju zaštite životne sredine za sektor rudarstva i energetike. Na savetovanju učestvuju predstavici privrede, Komore, univerziteta, instituta, studenti. Kao i ranijih godina, najbrojniji su učesnici iz Elektroprivrede Srbije, RB Kolubara, TENT Obrenovac, NIS Gasprom Neft, JKP Beogradske elektrane, TEKO Kostolac, Elektromreža Srbije, HE Đerdap i drugi.

Učesnicima konferencije, u ime organizatora – Privredne komore Srbije, dobrodošlicu poželeo je dr Miroslav Ignjatović, PKS, član naučnog odbora Savetovanja.

U plenarnom delu preovladavale su teme u vezi mogućnosti za unapređenje životne sredine u Kolubarskom basenu uglja, aspekti održivosti u okviru revitalizacije hidroagregata na HE Derdap, mogućnosti i tehnike izdvajanja i skladištenja CO2, kontrola emisije štetnog gasa SF6, ekološki, ekonomski i energetski benefiti od prodaje pepela iz TE Kostolac B, analiza tretmana otpadnih plastičnih materijala i zauljenih muljeva, upravljanje otpadom u JP EPS, prečišćavanje otpadnih voda u hidroelektranama i brojne druge teme.
O doprinosu Privredne komore Srbije bezbednosti, zdravlju i zaštiti životne sredine, kroz predstavljanje nove usluge – on-line CE aplikacije i baze znanja o tehničkim propisima i standardina – učesnike skupa informisao je mr Dušan Stokić, rukovodilac Centra za zaštitu životne sredine i cirkularnu ekonomiju, u uvodnom delu programa.

Svi recenzirani radovi objavljeni su u Zborniku radova, na više od 380 stranica, a pored toga, učesnici savetovanjja su dobili i po jedan primerak brošure “CE znak – pasoš za proizvode”, kao i “Vodič za bezbednost mašina” i informaciju o proveri bezbednosti proizvoda kroz on-line CE aplikaciju.


Povezane vesti SRBIJA

23 Jun 2020 Savetovanje Energetika 2020 okupilio 170 naučnih radnika, stručnjaka i privrednika ekapija

16 Jun 2020 Savetovanje Energetika 2020 od 21. do 24. juna na Zlatiboru ekapija

27 Maj 2019 Savetovanje CIGRE Srbija od 2. do 6. juna 2019 ekapija

5 Jun 2017 33. savetovanje CIGRE Srbija cigre

19 Mar 2017 Zaštita životne sredine i održivi razvoj pks

24 Sep 2016 CIRED-Savetovanje o elektrodistributivnim mrežama bbn

25 Avg 2016 10. JUBILARNO CIRED SAVETOVANJE U SRBIJI bbn

18 Maj 2015 Počelo 32. savetovanje CIGRE Srbija blic

15 Maj 2015 CIGRE Srbija od 17. do 21. maja na Zlatiboru ekapija

22 Sep 2014 Deveto savetovanje o elektrodistributivnim mrežama ciredWeb Analytics