elektroenergetika

Srpska spremna na dogovor s Crnom Gorom u vezi sa Bilećkim jezerom
13 Maj 2024 - rtv

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je spreman na dogovor sa Crnom Gorom kada su u pitanju akumulacije Bilećkog jezera.
Đokić je u odgovoru crnogorskom kolegi Saši Mujoviću istakao da je u međuvremenu s tim u vezi obavio određene konsultacije sa Elektroprivredom Republike Srpske, preneo je RTCG.

Ministarstvo energetike RS navodi da je pismo ministra Đokića prvi konkretan potez u rešavanju višedecenijskog pitanja (između tri države) statusa Bilećkog jezera.

"Najvažniji korak napravljen je na trilateralnom sastanku ministara održanom u Beogradu na poziv ministarke energetike i rudarstva Republike Srbije Dubravke Đedović Handanović", napominje on.

Istakao je da je na sastanku dogovorena načelna saglasnost da se svim zajedničkim potencijalima pristupa na principima saradnje i međusobnog uvažavanja, u partnerskom odnosu prijateljskih država.

Odmah nakon sastanka u Beogradu, ministar Mujović je uputio poziv ministru Đokiću da se krene u realizaciju dogovorenog, te da je najbolji test upravo Bilećko jezero, prenosi medij.

"Pitanje Bilećkog jezera je test naše sposobnosti da sarađujemo, da sporna pitanja rešavamo dogovorom, uz puno uvažavanje i razumevanje, pa budimo ta politička snaga koja je stvorila črstu osnovu za još tesnije odnose generacija koje dolaze", navodi Mujović.

Hidrolog Slavko Hrvačević je ranije u izjavi za Vijesti istakao da Crna Gora ima pravo na deo električne energije iz sistema hidroelektrana na Trebišnjici, iako nije učestvovala u njihovoj izgradnji, jer se deo Bilećkog jezera i njihovog sliva nalazi na teritoriji Crne Gore.

On navodi da su do 1981. godine na hidroenergetskom sistemu Trebišnjice (HES) izgrađene četiri hidroelektrane, a njihova ukupna instalisana snaga je 812 megavati i godišnje prosečno proizvedu preko 2.000 gigavat sati ili dve milijarde kilovat sati.

"Činjenice su da je, formiranjem akumulacije Bilećko jezero, potopljeno 5,08 kvadratnih kilometara teritorije Crne Gore, a od ukupne površine Bilećkog jezera koje iznosi 26,72 kvadratnih kilometara, Crnoj Gori pripada 4,82 kvadratna kilometra", kaže Hrvačević.

Napomenuo je da se slivno područje akumulacije s teritorije Crne Gore procenjeno na između 37 i 45 odsto ukupnog sliva Bilećkog jezera.

"Zapremina akumulacije, koja pripada Crnoj Gori iznosi 23,9 odsto ukupne akumulacije", kazao je Hrvačević.

Povezane vesti BALKAN

16 Maj 2024 Završena solarna elektrana Bileća politika

25 Mar 2024 Moguće međunarodne arbitraže BiH i Hrvatske politika

22 Mar 2024 Na prostoru Zapadnog Balkana imamo 6,7 odsto energije iz solara i vetra blic

21 Mar 2024 Tri panela drugog dana samita blic

21 Mar 2024 Da li je umrežavanje preduzeća u regionu budućnost blic

21 Mar 2024 Trebinje spremno za Peti samit energetike blic

4 Mar 2024 Postignut dogovor o izgradnji hidroelektrane politika

4 Mar 2024 Haos zbog ukidanja tarife za obračun električne energije blic

18 Feb 2024 Kakve su subvencije za kupovinu ekoloških vozila u državama regiona b92

1 Feb 2024 Na rumunskoj strani HE„Đerdap“ izbio požar, opasnost otklonjena danasWeb Analytics