elektroenergetika

HSE od četvrtka počinje dobivati struju iz Termoelektrane Ugljevik
31 Jan 2024 - seebiz

Kompanije HSE, EGS-RI, RiTE Ugljevik i ERS potpisale su ugovore kojima se utvrđuje početak isporuke električne energije i način plaćanja naknade za neisporučenu električnu energiju iz Termoelektrane Ugljevik od 2011. do 2021. godine, što je HSE postigao u arbitraži.

Potpisanim ugovorom predviđeno je da Termoelektrana Ugljevik počne ispunjavati svoju obvezu prema poduzeću Elektrogospodarstvo Slovenije te da počne isporučivati električnu energiju s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE). Isporuka električne energije počinje već ovog četvrtka, a sedmogodišnja otplata naknade počinje 30. jula 2024. godine, priopćeno je iz HSE-a.

Nakon više od tri decenije pauze, obnavlja se isporuka dugovane trećine električne energije iz elektrane Ugljevik. Zbog regulatornih i tehničkih razloga to će se odvijati preko poduzeća Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), koje će opskrbljivati HSE električnom energijom po nalogu Elektrogospodarstva Slovenije - razvoj i inženjering (EGS-RI).

Očekivana godišnja količina isporučene električne energije bit će 500 gigavat sati, što je prema HSE-u dovoljno za opskrbu 123.000 slovenskih kućanstava. Ugovor o isporuci električne energije važi do prestanka rada RiTE Ugljevik.

Zbog neisporučene električne energije do 31. decembra 2021. godine, tvrtka Rudnik i termoelektrarna (RiTE) Ugljevik također je dužna platiti EGS-RI odštetu u iznosu od 67 milijuna eura i pripadajuće zatezne kamate u iznosu od 58,2 milijuna eura. Obročna otplata glavnice u iznosu od 67 milijuna eura počinje 30. jula 2024. godine, a provodit će se tijekom sedam godina u 14 rata, na koje se obračunavaju i dodatne ugovorne kamate.

Rezultat pregovora koje je vodio HSE je da je, osim RiTE Ugljevik, za plaćanje solidarno odgovoran i ERS. Osim toga, ugovor je sklopljen u obliku koji omogućuje izravnu ovršivost u korist EGS-RI u slučaju kršenja, navode iz HSE-a. “Današnjim potpisom završen je prvi dio pregovora između HSE, EGS-R, RiTE Ugljevik i ERS, ali se oni nastavljaju”, priopćeno je iz HSE-a.

Također je potrebno dogovoriti pitanja isplate preostalih kamata proizašlih iz donesenih arbitražnih odluka, isplate naknade za neisporučenu električnu energiju nakon 1. januara 2022. godine te isplate potraživanja EGS-RI-a u arbitraža pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) sa sjedištem u Washingtonu, tužbe protiv države Bosne i Hercegovine.

“I u ovim područjima očekujemo konstruktivne pregovore i sklapanje odgovarajućih ugovora za HSE i EGS-RI”, naveli su.

Priča je počela osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su Slovenija i BiH bile dio zajedničke države. Tvrtka Elektrogospodarstvo Slovenije (EGS), u koju je ujedinjena sva energetika u Sloveniji, sufinancirala je izgradnju termoelektrane i rudnika Ugljevik. Odatle bi zauzvrat sljedećih godina trebali dobivati struju. Termoelektrana Ugljevik dovršena je 1985. godine, a EGS je dobivao struju do 1991. godine. Nakon početka rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj dolazi do prekida mrežnih veza, a samim time i dovoda električne energije.

Početak arbitražnog postupka protiv Ugljevika datira iz jula 2014. godine. Tada je HSE za slovensku energetiku podnio zahtjev za ad hoc arbitražu sa sjedištem u Beogradu protiv tvrtke Ugljevik. Riječ je o sporu EEZ-a oko ulaganja u izgradnju rudnika i termoelektrane te ukupno više od pet teravat sati neisporučene električne energije. HSE je vodio arbitražni postupak protiv Ugljevika u skladu s odlukom Vlade o ovlaštenju tvrtke EGS, koja je nositelj potraživanja.Povezane vesti BALKAN

23 Maj 2024 Teško do novca za projekte izgradnje i remonta termoelektrana ekapija

13 Maj 2024 Vlade zemalja Zapadnog Balkana moraju da sarađuju u procesu energetske tranzicije rtv

1 Apr 2024 Hoće li BiH od izvoznika postati uvoznik električne energije? aljazeera

22 Mar 2024 Na prostoru Zapadnog Balkana imamo 6,7 odsto energije iz solara i vetra blic

16 Jan 2024 BiH jedina u Evropi bez berze električne energije slobodnaevropa

16 Jan 2024 Severna Makedonija traži strateškog partnera za elektrane novaekonomija

19 Dec 2023 Ubrzano ukidanje uglja na Zapadnom Balkanu je daleko od nemogućeg novimagazin

20 Nov 2023 Plan od četiri milijarde evra da S. Makedonija prestane da koristi energiju uglja slobodnaevropa

5 Sep 2023 ENERGY WEEK WESTERN BALKANS 2023 euractiv

19 Jun 2023 EBRD finansira izgradnju vetroelektrane u Crnoj Gori biznisWeb Analytics