elektroenergetika

Rekonstruisali smo obe elektrane
20 Dec 2023 - biznis

Kompanija Zeta Energy, koja se bavi proizvodnjom električne energije, osnovana je 2010. godine sa sedištem u Danilovgradu. Firma je zajedničko vlasništvo Elektroprovrede Crne Gore i norveške firme NTE, a u svom posedu ima dve male hidroelektrane – Slap Zete i Glavu Zete.

Prednost malih elektrana je ta što su smeštene blizu svojih potrošača, a negativan efekat na ekologiju sveden je na minimum.

Govoreći o poslovanju u prethodnih nekoliko godina, finansijska direktorka ovog preduzeća Jefimija Pavićević kaže da period od 2021. godine obeležilo pozitivno poslovanje, jer je to ujedno i prva godina “u kojoj se dešava proizvodnja nakon rekonstrukcije obe elektrane gde je period rekonstrukcije trajao od 2017. do 2020. godine”.

Ona pak ističe da je “prilično izazovno održavati pozitivno poslovanje nakon svih turbulencija koje je ekonomija pretrpela na globalnom nivou” i veruje da ljudski kapital ukoliko je kvalitetan i usko vezan za postizanje cilja “može učiniti čudo”.

Govoreći o godini na izmaku, Pavićević kaže da je „jedna od najboljih“.

“Mogu slobodno da kažem da je 2023. godina jedna od najboljih godina u pogledu naših prihoda i pre svega ostvarene proizvodnje. Primarno, zbog jako naklonjenih hidrometeoroloških uslova, a zatim i zbog procesa rekonstrukcije. Tako da, ovu godinu su obežili isključivo pozitivni faktori”, ističe naša sagovornica.
Iako je rat u Ukrajini ostavio traga na veliki broj kompanija u ovoj delatnosti, Pavićević kaže da sa njima to nije slučaj jer su još uvek mala kompanija koja električnu energiju prodaje na lokalnom tržištu.

“Nadamo se da, će Zeta energy razvijanjem novih projekata u okviru sektora energetike, zajedno sa norveškom kompanijom NTE širiti poslovanje i van crnogorskih granica. Moram napomenuti da je NTE kompanija u Norveškoj koja je osnovana 1923.godine. Takođe je i jedan od najvećih proizvođača električne energije u Norveškoj“, kaže ona.

Govoreći o konkurenciji, Pavićević kaže da se sa njom bore isključivo “radom i posvećenošću”.

“Ja lično smatram da je uvek dobro imati konkurenciju, ona vam nikad ne ostavlja prostor da se ‘uspavate’, naravno ako ste neko ko želi da ima uspešnu kompaniju. Takođe vas stalno motiviše da iznova tražite nešto novo, da unapređujete postojeće što je u konačnom i smisao samog života, ne samo poslovanja uopšte”.

Upitana za strateške planove u budućnosti, naša sagovornica kaže da oni svakako postoje, te da su “u razmatranju sada popularni ‘zeleni projekti’, kao i traženje projekata koji se vezuju za rekonstrukciju postojećih ili izgradnju novih hidroelektrana.”.

Na pitanje kako biti uspešan u poslu, naša Pavićević kaže da je najvažnije imati kvalitetan tim ljudi.

“Kad to kažem, mislim na ljude sa stavom i karakterom i naravno znanjem. Verujem da će u skorijoj budućnosti takvi ljudi opet biti srce svakog zdravog i uspješnog poslovanja“, istakla je i dodala da uvek treba investirati u edukaciju i nagrađivanje zaposlenih za postignute rezultate.Povezane vesti BALKAN

16 Jul 2024 Zaustavljanje rada TE koštat će EPCG 70 milijuna eura seebiz

16 Jul 2024 Zapadni Balkan ima dovoljno planiranih solarnih i vetroelektrana da se odrekne gasa ekapija

10 Jul 2024 Slovenija: Lani veća proizvodnja i manja potrošnja električne energije seebiz

4 Jul 2024 Zapadni Balkan kasni sa sprovođenjem evropskog zakonodavstva biznis

28 Maj 2024 Ulaganje u solarnu energiju dovelo do rekordno manjeg uvoza slobodnaevropa

23 Maj 2024 Teško do novca za projekte izgradnje i remonta termoelektrana ekapija

13 Maj 2024 Srpska spremna na dogovor s Crnom Gorom u vezi sa Bilećkim jezerom rtv

26 Apr 2024 Voda, vetar i sunce zamena za pljevaljski ugalj ekapija

25 Apr 2024 Korišćenje OIE nije pitanje izbora, već naše obaveze kurir

15 Apr 2024 HROTE objavio natječaj za OIE vrijedan gotovo 260 milijuna eura seebizWeb Analytics