elektroenergetika

ENERGY WEEK WESTERN BALKANS 2023
5 Sep 2023 - euractiv

Pogledajmo šta nas čeka drugog dana ove premijerne investicione konferencije na Zapadnom Balkanu!

TOKOVI PRIHODA OD OBNOVLJIVE ENERGIJE

Promovisanje i olakšavanje trgovine obnovljivim izvorima energije i ugovora o kupovini električne energije (PPA) u regionu Zapadnog Balkana značajno su pod uticajem važećih propisa. Ovi propisi igraju dvostruku ulogu u podsticanju ili ometanju napretka inicijativa za obnovljivu energiju. Istraživanje dostupnih tokova prihoda od obnovljivih izvora energije specifičnih za svaku od zemalja Zapadnog Balkana je od suštinskog značaja. Raznolikost tokova prihoda igra ključnu ulogu u oblikovanju izvodljivosti i atraktivnosti projekata obnovljivih izvora energije. Uspostavljanje organizovanih veleprodajnih tržišta nosi potencijal da deluje kao mehanizam transformacije. Kada su spojena i na regionalnom i na nivou EU, ova tržišta mogu poslužiti kao kanali za novootkrivene izvore obnovljive energije. Ovo spajanje bi moglo dovesti do poboljšane integracije obnovljivih izvora u energetski pejzaž, čime bi se podstakli napori za održivost u skladu sa širim evropskim energetskim okvirom.

Pridružite se razgovoru sa našim stručnjacima. Među govornicima su Matija Medojević, generalni direktor BELEN - Crnogorske berze i Miloš Mladenović, generalni direktor SEEPEKS-a.

PUT ZELENE TRANZICIJE: PERSPEKTIVA RAZVOJA

Vetar i solarni sektor se brzo menja, obeležen brojnim novim razvojima i projektima u regionu. Ključni projekti uključuju vetroelektrane na moru, solarne fotonaponske elektrane i skladištenje baterija na nivou mreže, a svi imaju za cilj povećanje udela obnovljive energije, suzbijanje emisija i stvaranje lokalnih mogućnosti. Ipak, i dalje postoje izazovi poput regulatorne nejasnoće, troškova, tehničkih problema i društvenog prihvatanja. Stoga su čvrst politički okvir, finansiranje i angažovanje zainteresovanih strana od ključnog značaja za uspeh.
Saznajte šta imaju da kažu investitori i naučite nešto novo kroz uspeh Britanske kompanije prilikom stvaranja velikog solarnog PV gasovoda u Srbiji. Mike O`Neill, izvršni direktor kompanije HIVE Renewables među istaknutim govornicima.

TEHNOLOGIJA ČISTE ENERGIJE I USLUGE KOJE OTKLJUČAVAJU NEISKORIŠĆENI POTENCIJAL

Region Zapadnog Balkana ima mnogo potencijala čiste energije, ali i mnoge izazove i rizike. Jedan od izazova je nedostatak stabilnog i podržavajućeg regulatornog okvira, što stvara neizvesnost i smanjuje poverenje investitora. Izvođači treba da razumeju uslove lokalnog tržišta i da rade sa lokalnim partnerima i vlastima kako bi obezbedili dozvole, licence i podsticaje.

Jedan od vodećih dobavljača je Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE), koji će obezbediti 20 turbina SG 3.3-132 za projekat na bazi vetra Kostolac u Srbiji ukupnog kapaciteta 66 MV. Ovaj projekat, koji je planiran za završetak 2024. godine, označava tranziciju

Srbije ka zelenoj energiji. Stjepan Čerkez, predsednik Upravnog odbora, preneće iskustvo velikih izvođača u regionu.

Skladištenje energije je ključno za balansiranje ponude i potražnje električne energije iz obnovljivih izvora. Takođe nudi pomoćne prednosti kao što su regulacija frekvencije, kontrola napona i “peak shaving”, poboljšavajući stabilnost mreže. Ipak, skladištenje energije ostaje skupo i relativno novo u regionu, sa ograničenim uspešnim slučajevima. Pridružite nam se da čujete najuspešniji brend

SUNGROW.

Børge Bjørneklett, osnivač i izvršni direktor kompanije Ocean Sun, ispričaće kako je kompanija revolucionirala proizvodnju plutajuće solarne energije i 2022. godine izgradila 4 PV plovka u hidroelektrani Banja u Albaniji.

NAVIGACIJA IZAZOVA NA PUTU TRANZICIJE

Jedan od ključnih faktora uspešne energetske tranzicije je regionalna saradnja. Zapadni Balkan deli zajedničke energetske izazove i mogućnosti te može imati koristi od integrisanijeg energetskog tržišta koje podstiče prekograničnu trgovinu, investicije i inovacije. Regionalni pristup takođe može poboljšati energetsku sigurnost i otpornost, smanjenjem zavisnosti od spoljnih dobavljača i diversifikacijom izvora i puteva energije.

Međutim, uprkos podršci i potencijalu, Zapadni Balkan se i dalje suočava sa značajnim izazovima u ubrzavanju korišćenja obnovljivih izvora energije i postepenom izbacivanju uglja. Region ima veliko nasleđe elektrana na ugalj koje su često neefikasne, zagađujuće i subvencionisane. Sektor uglja takođe obezbeđuje zapošljavanje i prihod za mnoge zajednice, čineći društveni uticaj tranzicije osetljivim pitanjem. Region se takođe suočava sa određenim tehničkim i regulatornim preprekama koje ometaju integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije u mrežu, kao što su nedostatak interkonekcija, dizajn tržišta i fleksibilnost mreže.

Povezane vesti BALKAN

15 Nov 2023 U 2022. u BiH instalirano 107 MW solarnih elektrana seebiz

10 Nov 2023 Najveća solarna elektrana u regionu puštena u probni rad b92

1 Nov 2023 Električna interkonekcija između Egipta i Grčke u planu nedeljnik

5 Sep 2023 ENERGY WEEK WESTERN BALKANS 2023 euractiv

8 Maj 2023 U Turskoj otvorena najveća solarna elektrana biznis

15 Mar 2023 Šta poručuju moderatori Samita energetike Trebinje 2023 ekapija

20 Feb 2023 U Federaciji BiH radi više stotina solarnih elektrana novaekonomija

18 Feb 2023 Albanija dobija PRVU PLUTAJUĆU SOLARNU ELEKRANU blic

14 Jan 2023 Gradi se elektranu na prirodni gas u Aleksandrupolisu ekapija

12 Jan 2023 Crna Gora: Tri velike investicije u solarne elektrane novaekonomijaWeb Analytics