elektroenergetika

Zapadni Balkan doživljava procvat solarne energije
24 Apr 2023 - slobodnaevropa

Zemlje zapadnog Balkana bilježe procvat ulaganja u solarnu energiju, što bi moglo pomoći u ublažavanju energetske krize koja je prijetila odlaskom s ugljena, ali dužnosnici industrije kažu da prijenosni sistemi nisu spremni za nove izvore energije.

Ministar gospodarstva Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši rekao je da su investitori počeli "prilično žestoko" ulagati u solarne elektrane i da je njegova zemlja, koja je uvoznik električne energije, postala regionalno središte za obnovljive izvore energije, piše Reuters.

Od 2021. godine izgrađeni su solarni parkovi snage 139 megavata (MW), a do kraja 2023. planira se proizvesti do 300 MW nove solarne energije, što je dovoljno za opskrbu električnom energijom osam gradova, rekao je Marko Bislimovski, predsjednik Regulatorne komisije za energetiku Sjeverne Makedonije.

Međutim, prijenosne i distribucijske mreže nisu spremne apsorbirati takve iznenadne dotoke sunčeve energije i moraju se proširiti kako bi prihvatile i uravnotežile energiju koja se stvara, rekao je.

"Naša mreža može priuštiti prijenos oko 1.300 MW fotonaponske energije, a distributivna mreža ima kapacitet od 700-800 MW, dok je u planu prijenos od 5.000 MW", rekao je Bislimovski. "Dakle, imamo problema."

Drugo rješenje, iako skupo, je skladištenje električne energije.

Zakonodavstvo je stoga izmijenjeno kako bi se zahtijevalo od investitora da osiguraju baterijsko skladištenje električne energije u područjima gdje je mreža već rezervirana.

Certificirani proizvođači solarnih panela uz to upozoravaju da loša kontrola kompanija koje bez dozvole postavljaju solarne panele usred sve veće potražnje uzrokuje tehničke kvarove i može nanijeti veliku štetu energetskom sistemu.

Solarne elektrane nicale su kao pečurke i širom BiH, jedine balkanske zemlje koja izvozi električnu energiju, posebno u južnoj Hercegovini.

Stolac, grad koji je prije 12 godina prvi počeo koristiti solarnu energiju, sada je postao veliko gradilište.

"Planiramo proizvodne kapacitete iz solarne energije do 600 MW", rekao je načelnik Stoca Stjepan Bošković, upozorivši međutim da plan ovisi o kapacitetu dalekovoda i spremnosti državnih agencija da ga prošire.

Bošković je rekao da su se privatne i javne tvrtke natjecale za projekte vrijedne oko milijardu bh. maraka (559 miliona dolara) na tom području.

Povezane vesti BALKAN

16 Nov 2023 Na pomolu još jedna koncesija za FNE u Tomislavgradu seebiz

15 Nov 2023 U 2022. u BiH instalirano 107 MW solarnih elektrana seebiz

10 Nov 2023 Najveća solarna elektrana u regionu puštena u probni rad b92

28 Sep 2023 NE Krško 2 možda već 2037. u funkciji biznis

22 Sep 2023 Elektroprivreda Crne Gore očekuje profit od 100 miliona evra biznis

20 Sep 2023 Sokolac: Zeleno svjetlo za solarnu elektranu vrijednu 120 miliona eura seebiz

11 Sep 2023 EPCG u Nikšiću planira izgradnju solarne elektrane ukupne snage oko 50 MWp seebiz

5 Sep 2023 ENERGY WEEK WESTERN BALKANS 2023 euractiv

4 Sep 2023 Grude: skoro u pogonu najveća solarna elektrana u BiH seebiz

12 Jul 2023 Solar park Livno dobilo koncesiju seebizWeb Analytics