elektroenergetika

Krško: Počeo pretovar istrošenog nuklearnog goriva u novo suho skladište
10 Apr 2023 - seebiz

U Nuklearnoj elektrani Krško je prvi skladišni kontejner s gorivom uspješno i sigurno premješten u novoizgrađenu zgradu za suho skladište istrošenog nuklearnog goriva. Do jeseni će završiti s premještanjem prvih 300 tona goriva.
Prijenos istrošenog nuklearnog goriva iz mokrog skladišnog bazena u novoizgrađenu zgradu suhog skladišta odvija se u skladu s planovima i predviđanjima, pojašnjavaju iz Nuklearne elektrane Krška (NEK).

Kako je rečeno na nedavnom otvaranju skladišta, ono je izgrađeno u sklopu posljednje desetogodišnje sigurnosne nadogradnje elektrane. Bio je to osmogodišnji projekt, a očekuje se da će NEK stajati gotovo 100 milijuna eura.

Pasivno skladištenje u skladištu, koje je izgrađeno prema uvriježenoj zapadnoj tehnologiji, omogućit će NEK-u jednostavnije, jeftinije i sigurnije skladištenje istrošenog goriva. Novo skladište bit će dovoljno za najmanje sljedećih sto godina, a istrošeno nuklearno gorivo će se u njega premjestiti nakon pet godina skladištenja i hlađenja u bazenu s vodom.

U prvoj kampanji iz mokrog skladišnog bazena do jeseni će se preseliti 16 spremnika s 592 gorive ćelije. Druga kampanja planirana je za 2028. godinu, kada planiraju prebaciti 16 kontejnera s istim brojem gorivih elemenata. Kasnije će uslijediti treća i četvrta kampanja. U skladištu ima mjesta za cijeli životni vijek prvog bloka nuklearke Krška.

Prema riječima Andreja Kavčiča, voditelja nuklearnog goriva u NEK-u i jezgri reaktora, riječ je o objektu površine 3500 četvornih metara i visine 20 metara koji je izgrađen zapadno od nuklearnog reaktora i bazena za mokro skladištenje istrošenog goriva.

Armirano-betonska temeljna ploča debljine je metar i pol, a konstrukciju nove infrastrukture verificirala je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

U NEK-u koriste skladišni sustav u višenamjenskim kontejnerima Holtec s betonskim omotačem za suho skladištenje. U svakom spremniku ima mjesta za 37 gorivih elemenata. U suhom skladištu ima mjesta za 70 kontejnera odn za ukupno oko 2600 gorivih ćelija.

Suhim skladištenjem uveli su međunarodno priznato rješenje. Njegovim uvođenjem pridružili su se zemljama koje vode računa o najsuvremenijim sigurnosnim zahtjevima za privremeno skladištenje istrošenog nuklearnog goriva. Ovakav način skladištenja koristi se u Belgiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i ponegdje u SAD-u.

Iz NEK-a su potvrdili i da, nakon 34 godine na čelu elektrane, predsjednik Uprave NEK-a Stane Rožman u utorak predaje upravljanje elektranom Gorazdu Pfeiferu, koji je dosad bio direktor proizvodnje u NEK-u.

Povezane vesti BALKAN

20 Nov 2023 Nuklearna elektrana Krško ponovo radi n1

16 Nov 2023 Izgradnja novog bloka u nuklearki „Krško“ od strateškog značaja za Hrvatsku i Sloveniju biznis

16 Nov 2023 Rusi i Mađari grade nuklearku u Mađarskoj alo

26 Okt 2023 U NE Krško počela zamjena oštećenog cjevovoda seebiz

26 Okt 2023 Bugarska sa "Vestinghausom" gradi novi blok nuklearke Kozloduj rtv

10 Okt 2023 Nuklearna elektrana Krško neće raditi nekoliko sedmica telegraf

28 Sep 2023 NE Krško 2 možda već 2037. u funkciji biznis

5 Sep 2023 Mađarska počela izgradnju novog bloka nuklearke Paks politika

31 Avg 2023 SLOVENIJA SE SPREMA DA POVEĆA NUKLEARNI KAPACITET euractiv

12 Avg 2023 U julu je Hrvatska bila primorana na uvoz električne energije energetikanetWeb Analytics