elektroenergetika

EPBiH: Ugrožena isporuka struje bez proizvodnje u rudnicima
25 Nov 2021 - slobodnaevropa

Zbog prestanka proizvodnje uglja u rudnicima koji su u vlasništvu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (BiH), od četvrtka, 25. novembra, gase se dva bloka u Termoelektrani (TE) Tuzla, na sjeveru BiH, saopštio je Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH novinarima u Sarajevu u srijedu, 24. novembra.

Dodao je kako će u Tuzli raditi samo jedan kotao Bloka 3 „kako bi se osigurala toplotna energija“ za gradove Tuzla i Lukavac.

„U TE Kakanj ima zaliha uglja za samo 10 dana. Nakon toga, isporuka električne energije biće ugrožena“, naveo je Andelija.

On je pozdravio odluku sindikata da prekinu proteste zaposlenih u rudnicima uglja u Sarajevu, te istakao da je neophodno „brzo pokrenuti proizvodnju uglja“, te da se radi o „hrabroj odluci“.

“To je razlog zbog kojeg rudnici trebaju što prije početi s proizvodnjom uglja. Dobio sam informaciju da će sindikati pristati na nastavak razgovora. Očekujem da će proizaći nastavak proizvodnje. Nikome ne odgovara takvo stanje”, rekao je Andelija.

Poručio je da Elektroprivreda ne može sama snositi teret reorganizacije i rada rudnika, te da će akobudu primorani da snose troškove, tražiti korekciju cijena električne energije.

Govorio je i pokušavanju primjene pravilnika, čije ukidanje su tražili rudari, u rudniku Kreka, te ustvrdio da se pokazao kao „prilično dobar“.

"Režijsko osoblje je imalo smanjenu platu pa je to imalo određen efekat uštede. Princip nagrađivanja učinka je mogao donijeti i mnogo veće plate, a on je bio kamen smutnje", naveo je Andelija, istakavši kako proizvodnim radnicima plata neće biti smanjena „niti jednu marku“.

Andelija je kazao kako je proizvodnja u Termoelektrani Tuzla i od ranije opterećena nestašicama uglja te da se on rješava nabavkom iz rudnika u Stanarima.

Rudari sedam rudnika sa područja entiteta Federacija BiH (FBiH) koji su od utorka (23. novembar) protestovali pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, u srijedu (24. novembar) donijeli su odluku o prekidu protesta.

Kako je izjavio predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić, rudari su čekali odgovore iz Vlade FBiH do 15 sati o njihovim zahtjevima.

"Do 15 sati (u srijedu) nismo dobili dostojan odgovor i naši zahtjevi nisu ispunjeni. Mi više ne čekamo, vraćamo se u rudnike uglja FBiH. Imamo aktivan radnički neposluh koji Sindikat radnika rudnika BiH podržava. Nema proizvodnje uglja u rudnicima Federacije BiH. Nećemo početi s proizvodnjom dok se ne usaglasimo sa svim našim zahtjevima", rekao je Husić.

Rudari su nezadovoljni novim pravilnikom o radu i učinku kojim bi im bile smanjene plate, odnosno povećana norma.

Sinan Husić je ranije kazao da se ovim pravilnicima visina osnovne plaće kopača u jami, sa sadašnjih 850 maraka (oko 425 eura), smanjuje na 570 maraka.Povezane vesti BALKAN

1 Okt 2021 Kinesko ‘ne’ uvertira u kraj projekta od 750 miliona eura aljazeera

6 Feb 2021 Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022. vijesti

31 Jan 2021 Drugo obaveštenje ENTSO-E o razdvajanju sistema u sinhronoj oblasti Kontinentalna Evrope ems

17 Nov 2020 RS: Sporazumom o hidroelektranama ne krši se odluka Ustavnog suda BiH slobodnaevropa

18 Sep 2020 Kineski novi put svile popločan ugljem na Zapadnom Balkanu slobodnaevropa

7 Sep 2020 BiH povećala kvote za obnovljive izvore energije seebiz

31 Maj 2020 CG:Za HE Komarnica predviđena investicija od 246mE analitika

24 Maj 2020 Hrvatska sve bolja u energetskoj tranziciji energetikanet

26 Avg 2019 CG: Projekat pomorskog kabla je nerentabilan? novosti

30 Jul 2018 Izvoznici električne energije iz BiH seebizWeb Analytics