elektroenergetika

Slovenija bez novog bloka u Krškom ne može ostvariti klimatske ciljeve
22 Nov 2021 - energetikanet

Prema riječima slovenskog ministra za infrastrukturu Jerneja Vrtovca, Slovenija ima priliku napraviti iskorak u zelenoj tranziciji, usprkos zaostatku. Izazov je velik, ali su pripremljene zakonske osnove i osigurana financijska sredstva te upozorava da se mora otvoriti put obnovljivim izvorima energije, ali i nuklearnoj energiji. Vrtovec je u utorak na konferenciji za medije naglasio da je Slovenija predugo "spavala" u potrazi za zelenom tranzicijom i propustila niz prilika. "Iako nam vrijeme nije saveznik, na dobrom smo putu. Nema više izgovora pred našom djecom, pred sljedećim generacijama", istaknuo je.

Prema ministrovim riječima, Slovenija danas ima spremne sve pravne i druge osnove da se priča o zelenoj tranziciji ostvari. "Postoje mogućnosti za još više solarnih elektrana, za četiri nove hidroelektrane a imamo i neki potencijal vjetra koji trebamo iskoristiti. Obnovljivi izvori energije su ti koji nam mogu pomoći u osiguravanju energetske neovisnosti", rekao je Vrtovec.

Novac iz NPOO

Za zelenu tranziciju osigurana su i financijska sredstva, kako iz državnog proračuna tako i iz plana oporavka i otpornosti. "Financijski resursi su dostupni, ali zelena budućnost i sama operacionalizacija uvelike ovise o samoj distribuciji", rekao je Vrtovec i pozvao energetske tvrtke da javno pokažu svoje zelene tranzicijske strategije.

Stane Rožman, prvi čovjek NEK-a istaknuo je kako u Nuklearnoj elektrani Krško imaju jasnu strategiju, a elektrana je danas spremna za produženi rok rada do 2043. godine. NEK će ove godine uspješno završiti tehnološku modernizaciju objekta, s iznimkom izgradnje suhog skladišta istrošenog goriva koje će biti dovršeno 2023.. U tijeku je i postupak ishođenja okolišne dozvole za dugoročni rad, a Rožman sljedeće godine očekuje završetak prekogranične procjene utjecaja na okoliš u susjednim zemljama.

Ambicije

NEK nije izravni nositelj projekta izgradnje drugog bloka nuklearne elektrane za koji je već izdana energetska dozvola, već je nositelj projekta Gen Energija, objasnio je Rožman. Slovenija još nije donijela odluku o investiciji, upozorava Vrtovec. "Ciljamo da 2033. i 2034. godine dođemo do drugog bloka. Ovdje smo ambiciozni, ali moguće je", rekao je i pojasnio da je cilj da novi blok zamijeni nestašicu energije koja će nastati prestankom rada TE Šoštanj na ugljen. “Zato žurimo s drugim blokom i nuklearnim tehnologijama kako nakon 2033. godine ne bismo još više ovisili o uvozu električne energije”, naglasio je, prenosi slovenska agencija STA.

Povezane vesti BALKAN

14 Jan 2022 Slovenija do 2033. prekida proizvodnju struje iz uglja blic

17 Dec 2021 Slovenija: Snabdevači najavili poskupljenje električne energije b92

22 Nov 2021 Slovenija bez novog bloka u Krškom ne može ostvariti klimatske ciljeve energetikanet

21 Okt 2021 ERS: Iz termoelektrana TRI ČETVRTINE STRUJE blic

14 Okt 2021 AUSTRIJANCI BI DA UGASE KRŠKO novosti

11 Okt 2021 ERS U NAJVEĆEM INVESTICIONOM CIKLUSU OD KAD POSTOJI srna

26 Avg 2021 I Slovenija uvozi električnu energiju energetikanet

23 Avg 2021 Nova solarna elektrana u Sloveniji novaekonomija

19 Jul 2021 Izdata prva dozvola za drugi blok nuklearne elektrane Krško 021

28 Jun 2021 Slovenija napušta ugljen uz pomoć EU fondova energetikanetWeb Analytics