elektroenergetika

SE Trebinje - Početak izgradnje na proleće
3 Nov 2021 - b92

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će na proleće početi izgradnja solarne elektrane "Trebinje jedan" na Zupcima.

Ona ima planiranu instalisanu snagu 71 megavat.

Đokić je novinarima u Trebinju rekao da će se graditi i projekti "Trebinje dva" i "Trebinje tri" instalisane snage po 55 megavata, te da je optimalno vreme za realizaciju ovih projekata u naredne dve godine, prenosi portal Kapital.

"Trebinje će po osnovu realizovanih projekata iz solarne energije imati prihode oko 2.400.000 KM (oko 1,2 miliona evra) na godišnjem nivou", rekao je Đokić i dodao da će to omogućiti dalji razvoj grada i realizaciju drugih značajnih projekata.

On je naveo da će u Hercegovini biti nastavljena realizacija projekata iz oblasti energetike kao što je hidroelektrana "Dabar", projekat izgradnje hidroelektrane "Bileća", te izgradnje više solarnih i vjetroelektrana u Nevesinju, Bileći, Ljubinju i Berkovićima.

Đokić je rekao da će na lokalitetu Gornja Drina biti nastavljena izgradnja hidroelektrane "Buk Bijela" i još dve hidroelektrane "Foča" i "Paunci" koji će se realizovati sa "Elektroprivredom Srbije" onako kako je najavljeno.

"U narednih pet do 10 godina energetska slika Republike Srpske biće potpuno izmenjena, a naročito energetska slika Hercegovine jer ćemo dobiti nove energetske objekte velike snage i vrijednosti. To će povećati obim zelene energije i bitno uticati na balansiranje zelene i energije iz fosilnih goriva", objasnio je Đokić.

On je naglasio da će do kraja godine, usvajanjem novog zakona o obnovljivim izvorima energije, biti otvorena nova mogućnost ugradnje malih energetskih postrojenja solarne elektrane koji će se moći instalirati na krovove kuća i poslovnih objekata.

"Pomoći ćemo građanima da instaliraju takva postrojenja i na taj način proizvedu energiju za svoje potrebe. Mi ćemo na taj način osloboditi mogućnost da imamo više energije za prodaju na drugim tržištima i veće prihode", rekao je Đokić.

On je dodao da će Vlada Republike Srpske kroz novi zakon podstaći takvu vrstu projekata na širem području Republike, a u Trebinju će biti pilot-projekat.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izjavio je da je izgradnja solarne elektrane značajna za Trebinje, jer će omogućiti da se kompletan grad snabde energijom.

"Biće odabrano 20 domaćinstava da se uključe u projekat solarnih elektrana na krovovima kuća, a krajnji cilj je da se oslobodi što više energije da bi energetski sektor bio rasterećen kada je reč o energiji za domaćinstva", rekao je Ćurić.

Povezane vesti BALKAN

3 Nov 2021 SE Trebinje - Početak izgradnje na proleće b92

11 Okt 2021 ERS U NAJVEĆEM INVESTICIONOM CIKLUSU OD KAD POSTOJI srna

27 Sep 2021 ERS: Investicija vredna više od 50 miliona evra b92

26 Jul 2021 Gde će biti najveća solarna elektrana na Balkanu? b92

31 Maj 2021 ERS: IZGRADNjOM OBNOVLJIVIH IZVORA SAČUVATI NIŽU CIJENU ELEKTRIČNE ENERGIJE srna

31 Maj 2021 EBRD želi podržati gradnju SE Trebinje 1 energetikanet

22 Maj 2021 Velika korist od energetskog skupa u Trebinju blic

19 Maj 2021 ENERGETIKA - NAJVEĆA RAZVOJNA ŠANSA SRPSKE srna

21 Okt 2020 Trebinje: Solarna elektrana na mreži do 2022. b92

5 Okt 2020 KONCESIJA ZA SOLARNU ELEKTRANU TREBINjE JEDAN srnaWeb Analytics