elektroenergetika

SE Trebinje - Početak izgradnje na proleće
3 Nov 2021 - b92

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će na proleće početi izgradnja solarne elektrane "Trebinje jedan" na Zupcima.

Ona ima planiranu instalisanu snagu 71 megavat.

Đokić je novinarima u Trebinju rekao da će se graditi i projekti "Trebinje dva" i "Trebinje tri" instalisane snage po 55 megavata, te da je optimalno vreme za realizaciju ovih projekata u naredne dve godine, prenosi portal Kapital.

"Trebinje će po osnovu realizovanih projekata iz solarne energije imati prihode oko 2.400.000 KM (oko 1,2 miliona evra) na godišnjem nivou", rekao je Đokić i dodao da će to omogućiti dalji razvoj grada i realizaciju drugih značajnih projekata.

On je naveo da će u Hercegovini biti nastavljena realizacija projekata iz oblasti energetike kao što je hidroelektrana "Dabar", projekat izgradnje hidroelektrane "Bileća", te izgradnje više solarnih i vjetroelektrana u Nevesinju, Bileći, Ljubinju i Berkovićima.

Đokić je rekao da će na lokalitetu Gornja Drina biti nastavljena izgradnja hidroelektrane "Buk Bijela" i još dve hidroelektrane "Foča" i "Paunci" koji će se realizovati sa "Elektroprivredom Srbije" onako kako je najavljeno.

"U narednih pet do 10 godina energetska slika Republike Srpske biće potpuno izmenjena, a naročito energetska slika Hercegovine jer ćemo dobiti nove energetske objekte velike snage i vrijednosti. To će povećati obim zelene energije i bitno uticati na balansiranje zelene i energije iz fosilnih goriva", objasnio je Đokić.

On je naglasio da će do kraja godine, usvajanjem novog zakona o obnovljivim izvorima energije, biti otvorena nova mogućnost ugradnje malih energetskih postrojenja solarne elektrane koji će se moći instalirati na krovove kuća i poslovnih objekata.

"Pomoći ćemo građanima da instaliraju takva postrojenja i na taj način proizvedu energiju za svoje potrebe. Mi ćemo na taj način osloboditi mogućnost da imamo više energije za prodaju na drugim tržištima i veće prihode", rekao je Đokić.

On je dodao da će Vlada Republike Srpske kroz novi zakon podstaći takvu vrstu projekata na širem području Republike, a u Trebinju će biti pilot-projekat.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izjavio je da je izgradnja solarne elektrane značajna za Trebinje, jer će omogućiti da se kompletan grad snabde energijom.

"Biće odabrano 20 domaćinstava da se uključe u projekat solarnih elektrana na krovovima kuća, a krajnji cilj je da se oslobodi što više energije da bi energetski sektor bio rasterećen kada je reč o energiji za domaćinstva", rekao je Ćurić.

Povezane vesti BALKAN

23 Jun 2022 BiH jedina u regionu ima višak električne energije blic

3 Jun 2022 RS: Struja NEĆE POSKUPETI, ali bi računi mogli biti veći blic

11 Apr 2022 ERS GRADI NOVIH 30 ODSTO KAPACITETA srna

19 Mar 2022 RS: MILIJARDU EVRA U NOVE ELEKTRANE blic

22 Feb 2022 Koje teme će biti pokrenute na Samitu energetike Trebinje 2022? ekapija

3 Nov 2021 SE Trebinje - Početak izgradnje na proleće b92

11 Okt 2021 ERS U NAJVEĆEM INVESTICIONOM CIKLUSU OD KAD POSTOJI srna

27 Sep 2021 ERS: Investicija vredna više od 50 miliona evra b92

26 Jul 2021 Gde će biti najveća solarna elektrana na Balkanu? b92

31 Maj 2021 ERS: IZGRADNjOM OBNOVLJIVIH IZVORA SAČUVATI NIŽU CIJENU ELEKTRIČNE ENERGIJE srnaWeb Analytics