elektroenergetika

Iz EPCG najavili moguće ukidanje dodataka na račune
22 Jul 2021 - novosti

GODINAMA su crnogorski građani uz regularnu potrošnju plaćali i dodatke za obnovljive izvore.

Pritužbi i kritika je bilo i iz nevladinog sektora, te tadašnjih opozicionih partija. Sada bi potrošači mogli odahnuti, ako energetska kompanija učini to što je najavila, odnosno iz obračuna isključi takse za električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG, ponovio je da su takse za obnovljive izvore "klasična pljačka" koja je godinama unazad opterećivala potrošače.

- Očekujemo i maltene i apelujemo na Ustavni sud da proglasi takse na obnovljive izvore neustavnim i Elektroprivreda će odmah ih ukinuti. Razmatramo i opciju da u kompaniji otvorimo raspravu, pa i bez odluke Ustavnog suda ukinemo takse na obnovljive izvore - poručio je prvi čovek Elektroprivrede.

Na nezakonito obračunavanje kilovata koji se proizvode iz obnovljivih izvora već duže su ukazivali iz MANS-a, jer je Crna Gora prošle godine ispunila kriterijum o proizvodnji od 33 odsto. Zato je, tvrdili su iz te NVO, trebalo menjati Zakon o energetici kako država ne bi imala i dalje obavezu da otkupljuje struju proizvedenu na taj način, od povlašćenih proizvođača, odnosno vlasnika malih hidroelektrana i vetroelektrana.
KRAĐA NA MREŽI

- Obavljeno je 450 kontrola i za svega nekoliko dana samo u Ulcinju otkriveno je više od 200.000 kilovata neovlašćeno preuzete struje. Ekipe su bile i na Cetinju, gde su otkrivena dva slučaja oštećenja brojila pa se nije očitavala potrošena električna energija. Prema podacima CEDIS-a najveća "krađa" struje je u Nikšiću i Plužinama.

Povezane vesti BALKAN

11 Jan 2022 EPCG: Nećemo povećati cijenu struje dan

22 Nov 2021 TE Pljevlja doprinosi finansijskoj stabilnosti građana i države novosti

10 Nov 2021 Crna Gora ne planira restrikcije, a ni poskupljenje struje novimagazin

4 Okt 2021 Osnovano preduzeće “EPCG-Solar gradnja” in4s

20 Sep 2021 TE PLJEVLJA NEMA REALNU ALTERNATIVU vijesti

18 Avg 2021 CG: Izvještaj o stanju u energetskom sektoru za 2020. vijesti

9 Avg 2021 Neto dobit EPCG za pola godine 17,1 miliona eura, a CGES-a 8,6 miliona eura vijesti

3 Avg 2021 EPCG traži da se elektrana stara 40 godina izuzme iz zabrane vijesti

22 Jul 2021 Iz EPCG najavili moguće ukidanje dodataka na račune novosti

5 Jul 2021 Dobit EPCG 16 miliona eura danWeb Analytics