elektroenergetika

CG: Prijava državi zbog rada TE Pljevlja
10 Maj 2021 - vijesti

Sekretarijat Energetska zajednica podnio je prijavu protiv Crne Gore zbog toga što je prošle godine istekao rok od 20.000 radnih sati rada Termoelektrane Pljevlja sa zastarjelom tehnologijom koja je veliki izvor zagađenja vazduha. Vlada i Elektroprivreda imaju rok od dva mjeseca da pripreme odgovor na ovu prijavu, a cilj je da omoguće rad TE Pljevlja sa postojećom tehnologijom do njene rekonstrukcije.

To je navedeno u informaciji koju je juče usvojila Vlada.

Bivša vlast je još prije pet godina pokrenula pregovore sa Energetskom zajednicom u vezi s rekonstrukcijom TE i dobijanjem novih sati rada sa starom tehnologijom, ali to vrijeme nije iskoristila da završi svoje obaveze zbog čega se Crna Gora sada nalazi pred opasnošću da TE prestane sa radom ili da država plaća značajne penale zbog kršenja međšunarodnih obeveza.

Crna Gora je obveznik Direktive o ograničenju emisija zagađenja vazduha iz velikih termo postrojenja, ali posljednjih godina ništa nije urađeno da bi se ispunile obaveze. Tek u junu prošle godine je potpisan ugovor za konzorcijum kojeg predvodi kineski DEC, a u kome su i podgoričke firme Bemax, BB Solar i Permonte, kome je avansno uplaćeno deset miliona eura ali radovi još nijesu ni počeli. Novi menadžment EPCG je najavio da će provjeriti ovaj ugovor ukupno vrijedan 54 miliona eura.

Iz Vlade je juče saopšteno da će se Ministarstvo kapitalnih investicija i EPCG aktivno uključiti u proceduru pred Energetskom zajednicom kako bi se izdejstvovao najpovoljniji ishod a koji ne bi smio značiti gašenje TE Pljevlja.

Termoelektrana je najveći i najstabilniji proizvođač električne energije u Crnoj Gori, koji obezbijedi oko polovinu ukupnih potreba svih potrošača.

Povezane vesti BALKAN

13 Jan 2022 Crna Gora: Bilans električne energije ecoportal

11 Jan 2022 EPCG: Nećemo povećati cijenu struje dan

22 Nov 2021 TE Pljevlja doprinosi finansijskoj stabilnosti građana i države novosti

10 Nov 2021 Crna Gora ne planira restrikcije, a ni poskupljenje struje novimagazin

20 Sep 2021 TE PLJEVLJA NEMA REALNU ALTERNATIVU vijesti

18 Avg 2021 CG: Izvještaj o stanju u energetskom sektoru za 2020. vijesti

9 Avg 2021 Neto dobit EPCG za pola godine 17,1 miliona eura, a CGES-a 8,6 miliona eura vijesti

3 Avg 2021 EPCG traži da se elektrana stara 40 godina izuzme iz zabrane vijesti

21 Jun 2021 TE Pljevlja nastavlja sa radom 25. juna vijesti

10 Maj 2021 CG: Prijava državi zbog rada TE Pljevlja vijestiWeb Analytics