elektroenergetika

Crnogorci ulažu u novi tip izvora energije
22 Feb 2021 - b92

Morski talasi su ogroman, a nedovoljno iskorišćen energetski potencijal. Godišnji resurs energije talasa na svetskom nivou iznosi oko 80.000 TWh. Ukoliko bismo iskoristili samo 2,5 odsto ovog resursa, zadovoljili bismo 10 odsto godišnje potrošnje električne energije, saopštila je Isidora Šašić, predstavnica kompanije Sigma energy, na sednici Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore Crne Gore.

Sigma energy je kompanija osnovana 2008. u Ljubljani i čini je tim eksperata iz oblasti mašinstva, elektrotehnike i upravljanja projektima.

“Naša misija je da komercijalizujemo tehnologiju za pretvaranje energije talasa u električnu energiju koja je patentirana u preko 40 zemalja sveta”, kazala je Isidora Šašić.

Ona je predstavila inovativnu tehnologiju koju je razvila ova kompanija i testirala na suvom, u specijalnim bazenima i moru. Prototip njihovog uređaja za pretvaranje energije talasa u električnu postavljen je u Jadransko more 2017. i godinu dana je snabdevao energetsku mrežu Crne Gore čistom energijom.

“Prototip je potpuno bezbedan po životnu okolinu. Evropski centar za energiju mora (EMEC) posetio je testnu lokaciju u Crnoj Gori i verifikovao efikasnost Sigma uređaja od preko 20%, a Evropska komisija je 2019. godine dodelila sertifikat Seal Of Excellence kompaniji Sigma Energija”, naglasila je Šašić.

Septembra iste godine Sigmi su Vlada Slovenije i Evropska unija odobrili finansiranje u iznosu od 1,7 miliona evra za projekat "Sigma WEC – postavljanje i testiranje". Reč je o projektu vrednom 2,8 miliona evra i obuhvata postavljanje i testiranje Sigma WEC uređaja od 30 kW blizu luke Bar, što se očekuje ove godine. Kompanija planira da 2023. godine u okean postavi komercijalni uređaj snage 3 MW.

“U stalnoj smo potrazi za strateškim partnerima kako bismo komercijalizovali našu tehnologiju”, kazala je Šašić, ističući veoma kvalitetnu saradnju koju su ostvarili sa Zavodom za meteorologiju i sezmologiju, Institutom za biologiju mora i Lukom Bar.

Momir Grbović, konsultant za energetiku zatražio je podršku da se, ukoliko bude potrebno, otklone eventualne administrativne prepreke realizaciji projekta kompanije Sigma Energy, a koji bi se mogli javiti zbog urbanističko-tehničkih planova.

Državni sekretar Martin Ćalasan, kao elektroinženjer, prepoznao je značaj korišćenja energije morskih talasa.

“Verifikovana efikasnost od preko 20 odsto je odlična, jer je mnogo veća od one koju postižu solarni paneli”, ocenio je Ćalasan, piše portal CDM.

Šašić je na to odgovorila da su u kontrolisanim uslovima specijalnih bazena postigli efikasnost i do 40 odsto, te da bi se ostvarivanjem rezonance sa talasima ona dodatno mogla unaprediti.

U raspravi su učestvovali i Branislav Gloginja, HMZS, Sreten Đuretić, World Vision Green Energy i Jagoš Pupović, CGES.

Tokom diskusija je istaknuto da predstavljeni uređaji mogu biti budućnost korišćenja obnovljive energije u Crnoj Gori, a privrednike je interesovalo koliki je procenjeni period povrata investicije (4-7 godina), te u kom periodu sistem ne radi tokom godine zbog vremenskih uslova (dva odsto).


Povezane vesti BALKAN

22 Feb 2021 Crnogorci ulažu u novi tip izvora energije b92

11 Okt 2017 CG: Pljevljaci umiru od raka novostiWeb Analytics