elektroenergetika

Do 2026. blok 1 TE Bitola prelazi na plin
31 Jan 2021 - energetikanet

Makedoska elektroenergetska tvrtka ESM do 2026. godine namjerava isključiti blok 1 u TE Bitola. Razlog je jednostavan: postojeći blok koji kao energent koristi ugljen pregradit će se u termoelektranu na plin, odnosno kogeneracijsko postrojenje snage 250 MW. Pri tome će se, uz proizvodnju električne energije, proizvoditi i toplinska energija za pokrivanje potreba toplinarskog sustava u Bitoli. Sve to je najavio generalni direktor ESM-a, Vasko Kovačevski na stručnom skupu pod nazivom Vizija za energetsku tranziciju 2040. godine.

Na preostale dvije jedinice najvećem energetskom postrojenju u Sjevernoj Makedoniji do 2023. godine provest će se temeljito osuvremenjavanje. Uz to, na njima će se do 2026. ugraditi sustavi za potpuno odsumporavanje i dekarbonizaciju čime će se produljiti vijek trajanja, ali i poboljšati ekološka prihvatljivost i udovoljiti europskim standardima.

No, to nije sve jer ESM namjerava u cijelosti zatvoriti drugu makedonsku termoelektranu na ugljen. Tako će se umjesto TE Oslomej pokraj Kičeva izgraditi sunčana elektrana instalirane snage 100 MW, a taj je projekt već započeo. Uz to, za primjenu plina kao energenta bit će prilagođena još jedna makedonska termoelektrana. Riječ je o TE Negotino koja nije u vlasništvu ESM-a i koja je kao gorivo koristila mazut i već je neko vrijeme izvan pogona, a sada će biti pregrađena u termoelektranu na plin.

Planovi ESM-a uključuju i nastavak projekata u području obnovljivih izvora. Tako će se povećati snaga VE Bogdanci, a nastavit će s ulaganjima u VE Miravci, dok će se sunčane elektrane graditi u blizini svih postojećih proizvodnih pogona, najavio je ESM.

Povezane vesti BALKAN

1 Apr 2021 Zapadni Balkan u izveštajima EP pozvan da radi na dekarbonizaciji ekonomija euractiv

8 Dec 2020 Bugarska i Severna Makedonija integrišu berze elektične energije b92

11 Nov 2019 CG: Najjeftinija struja za industrijske potrošače b92

7 Mar 2018 Zagađenje ne poznaje državne granice dw

9 Feb 2017 Druga letnja škola o energetici euractiv

15 Jun 2015 KAKO MODERNIZOVATI MAKEDONSKU TE OSLOMEJ? energyobserver

29 Apr 2015 EZ traži od Makedonije da liberalizuje tržište str euractiv

23 Mar 2015 Moguć višak EE kapaciteta na Balkanu energetikanet

1 Mar 2015 Makedonija: Elektrane pod znakom pitanja energyobserver

23 dec 2014 MEPSO ULOŽIO PREKO 66 MILIONA EVRA energyobserverWeb Analytics