elektroenergetika

Hrvatska zamalo Evropu ostavila u mraku
29 Jan 2021 - dw

Pre tri nedelje Evropa je za malo doživela „blekaut“, što znači da je zamalo ostala bez struje, piše „Frankfurter algemajne cajtung“. Nemački list kao krivca navodi hrvatsko dalekovodno čvorište Ernestinovo.

Na osnovu izveštaja Saveza evropskih ponuđača električne energije Entso-E, Frankfurter algemajne cajtung opisuje kako je došlo do lančanog isključivanja dalekovoda, od Hrvatske, preko Srbije, do Rumunije. Posledice su se osetile i u Francuskoj i Italiji.

Zbog prevelike ponude električne energije na jugoistoku Evrope došlo je do automatskog isključenja dela dalekovodnog čvorišta Ernestinovo, što je deo njegovog bezbednosnog sistema. A onda se taj višak struje preusmerio u druge dalekovode zbog čega je u roku od nekoliko desetina sekundi došlo do iskakanja 14 dalekovodnih veza u više zemalja.

Evropska električna mreža bila je podeljena u dva dela. „Linija razdvajanja išla je jugoistočno od Austrije i Mađarske, kroz Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju, do Ukrajine – ta zemlja nije uključena u evropsku mrežu. Višak struje iz jugoistočne Evrope nije više mogao da se izvozi. Mreža je izgubila takt“, piše list iz Frankfurta navodeći da je frekvencija na jugoistoku bila za 600 miliherca viša od 50 herca, a na zapadu za 300 miliherca niža od standardnih 50.

„Posledica je bila isključivanje velikih potrošača, recimo u Francuskoj.“ Razlog: mašine su osetljive na takve oscilacije. Za normalizaciju stanja bilo je potrebno oko sat vremena. „Austrijski snabdevači električnom energijom brzo su aktivirali velike kapacitete hidroelektrana i tako pomogli da se nadoknadi neočekivani manjak struje od 5.900 megavata. Evropski zaštitni mehanizmi potpuno su funkcionisali kod uklanjanja smetnje u električnoj mreži na nivou Evrope, izjavio je Gerhard Kristiner, šef tehnike u firmi Austrian Power Grid.“

Taj slučaj u Austriji i Nemačkoj podstakao je raspravu o sigurnosti snabdevanja i ukazao na potrebu brze izgradnje dodatnih dalekovoda, ali i centara za akumulaciju za slučaj manjka električne energije, piše „Frankfurter algemajne cajtung“.

Povezane vesti BALKAN

19 Apr 2021 EPCG da unaprijedi poslovanje u svim segmentima vijesti

19 Apr 2021 Izmjenama Zakona HOPS postaje dioničarsko društvo energetikanet

9 Apr 2021 Crna Gora od podmorskog energetskog kabla zaradila 5,5 miliona evra b92

9 Apr 2021 Građani Hrvatske će moći da kupuju struju iz cele EU euractiv

4 Apr 2021 CG: Pregovara se sa EZ o dobijanju dodatnih sati za Termoelektranu vijesti

4 Apr 2021 Kako proizvode velike slovenske elektrane energetikanet

1 Apr 2021 Zapadni Balkan u izveštajima EP pozvan da radi na dekarbonizaciji ekonomija euractiv

21 Mar 2021 CG: ENERGETSKI BILANS ZA 2020. GODINU vijesti

21 Mar 2021 Ugovor za VE Gevgelija energetikanet

18 Mar 2021 NE AKUJU UČVRSTIO VEZE novostiWeb Analytics