elektroenergetika

TE Pljevlja: 38 godina uspješnog rada
21 Okt 2020 - analitika

Termoelektrana Pljevlja obilježava trideset osam godina uspješnog rada i poslovanja u znaku početka ekološke rekonstrukcije prvog bloka i uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela. U ova dva vezana projekta, čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, biće uloženo oko 60 miliona eura.

Realizacijom ovih projekata Termoelektrana će proizvoditi električnu energiju po najvišim evropskim standardima bez rizika po životnu sredinu. Biće izgrađen i izvor toplote za grijanje grada i doniraće sejoš oko tri miliona eura za izgradnju primarnog toplovoda.

Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj.

“Za prvih devet mjeseci 2020. godine TE Pljevlja je proizvela 1.033.531 MWh, što je oko 10 odsto više od plana. U prvih devet mjeseci 2020., termoelektrana je imala samo jedan neplanirani zastoj u trajanju od 14 časova, što govori o tome da je pogonska spremnost na visokom nivou.

Ove godine u pandemiji Covid-19 virusa, poseban izazov predstavljao je remont, jer su remontni radovi, koji su trajali dva mjeseca, izvedeni u punom kapacitetu uz pomoć domaće radne snage. Rijetki termoenegetski centri mogu se pohvaliti da uz pomoć domaće radne snage mogu odraditi remont ovako kompleksnog postrojenja”, saopštili su iz EPCG.

Termoenergetski kompleks u Pljevljima, Termoelektrana Pljevlja -Rudnik uglja, zapošljava 1.200 radnika i jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore. On predstavlja važnu karitku stabilnosti elektroenergetskog sistema naše države, čega smo svjedoci u vremenu pandemije COVID 19, kada su za sve zemlje posebno važni njihovi sopstveni izvori i resursi.


Povezane vesti BALKAN

20 Jun 2022 Cena električne energije u Crnoj Gori neće rasti biznis

29 Apr 2022 Počinje ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja ecoportal

19 Apr 2022 Crna Gora: Proizveli skoro polovinu potreba iz vetra blic

13 Mar 2022 CG: Restrikcije struje moguće su jedino u slučaju pojave više sile dan

13 Jan 2022 Crna Gora: Bilans električne energije ecoportal

11 Jan 2022 EPCG: Nećemo povećati cijenu struje dan

22 Nov 2021 TE Pljevlja doprinosi finansijskoj stabilnosti građana i države novosti

10 Nov 2021 Crna Gora ne planira restrikcije, a ni poskupljenje struje novimagazin

20 Sep 2021 TE PLJEVLJA NEMA REALNU ALTERNATIVU vijesti

18 Avg 2021 CG: Izvještaj o stanju u energetskom sektoru za 2020. vijestiWeb Analytics