elektroenergetika

EPCG obilježava jubilej
23 Avg 2020 - analitika

Elektroprivreda Crne Gore danas obilježava jubilej, 110 godina postojanja i uspješnog rada u znak sjećanja na 19. avgust 1910. godine, kada je crnogorski suveren Nikola I, povodom proglašenja Crne Gore kraljevinom, na Cetinju ozvaničio rad prve električne centrale u našoj zemlji.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić je osvrćući se na do sada postignute rezultate i planove za naredni period istakao:

„Prioritet razvoja elektroenergetskih sektora prepoznat novim investicionim ciklusom EPCG je razvoj obnovljivih izvora energije usklađen sa energetskim i klimatskim politikama EU koji predviđa diversifikaciju proizvodnje kroz izgradnju novih solarnih fotonaponskih elektrana i vjetroelektrana u saradnji sa renomiranim partnerima. U periodu 2020-2024. kroz dvije faze u saradnji sa finskom nacionalnom energetskom kompanijom FORTUM i najvećim EPC ugovaračem u oblasti solarnih elektrana kompanijom Sterling & Willson biće izgrađena SE Briska Gora ukupne snage od 250 MW i očekivane godišnje proizvodnje od 450 GWh. Puštanje u rad VE Gvozd, vjetroparka snage 54,6 MW i godišnje proizvodnje od 150 GWh predviđeno je krajem 2022. godine.


EE Zanimljivosti - Hidroelektrana Piva


U saradnji sa Njemačkom razvojnom u fazi implementacije su projekti rekonstrukcije i modernizacije HE “Piva”, vrijednosti od preko 16 miliona eura, i rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica vrijednosti 33 miliona eura, dok sledeće godine očekujemo potpisivanje ugovora za ugradnju osmog agregata u HE “Perućica” snage 58,5 MW ukupne vrijednosti 23 miliona eura, čime ćemo bez bilo kakvih dodatnih zahvata na životnoj sredini doći do povećanja instalisane snage i ukupne proizvodnje elektrane.

U Pljevljima realizujemo projekte ekološke rekonstrukcije termoelektrane i rekultivacije deponije Maljevac ukupno vrijedne preko 65 Mio. € dok smo preko 10 Mio. € uložili smo u projekte rekonstrukcije i modernizacije naših malih hidroelektrana što sami što u saradnji sa našim partnerom u kompaniji Zeta Energy, kompanijom NTE iz Norveške.Intenzivirali smo aktivnosti vezane za projekat izgradnje HE Komarnica čija će izgradnja uz poštovanje najviših ekoloških standarda predstavljati jedan od ključnih poteza Crne Gore u pravcu energetske tranzicije prihvatljive sa stanovišta klimatskih promjena.


EE Zanimljivosti - Hidroelektrana Perućica


Namjera nam je da i u okviru investicionog plana 2020-2024 zadržimo potpuno isti kurs daljeg razvoja i investicija, što nas u konačnom a uvažavajući potrebno vrijeme izgradnje HE Komarnica dovodi do vrijednosti investicija od preko 700 Mio. €. koje će se realizovati u periodu koji je pred nama.“

U 110. godini postojanja i rada, Elektroprivreda Crne Gore je opredijelila oko pola miliona eura za pomoć zdravstvenom i obrazovnom sistemu Crne Gore u cilju unapređenja kvaliteta života građana, kako na lokalnom tako i nacionalnom nivou.

Povodom 110 godina EPCG će izdati monografiju ”Istorija crnogorske elektroprivrede”, a u pripremi su i dvije edukativne knjige i slikovnice za naše najmlađe - “Naša dobra energija” i “Informator za djecu.


EE Zanimljivosti - Elektroprivreda Crne Gore - 100 godina (VIDEO)Povezane vesti BALKAN

4 Apr 2021 CG: Pregovara se sa EZ o dobijanju dodatnih sati za Termoelektranu vijesti

21 Mar 2021 CG: ENERGETSKI BILANS ZA 2020. GODINU vijesti

6 Feb 2021 Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022. vijesti

2 Feb 2021 EPCG u posljednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 miliona eura vijesti

7 Dec 2020 EPCG dobila preliminarnu ponudu za VE Gvozd analitika

29 Nov 2020 EPCG: Potpisan ugovor o revitalizaciji trećeg agregata u HE Piva vijesti

26 Okt 2020 U Crnoj Gori će se graditi duplo veća solarna elektrana analitika

21 Okt 2020 TE Pljevlja: 38 godina uspješnog rada analitika

21 Sep 2020 EPCG gasila struju kod 24.676 potrošača analitika

3 Sep 2020 Koncesioni akt za HE Komarnica uručen EPCG analitikaWeb Analytics