elektroenergetika

RS gradi prvi vetropark: Investicija od 66 miliona evra
31 Jul 2020 - b92

Ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić je najavio da će izgradnja prvog vetroparka u RS, u Nevesinju, vrednog 130 miliona KM, početi u oktobru. On je istakao da je ova investicija od velikog značaja za Republiku Srpsku jer će u bilansima ukupno proizvedene električne energije u RS ovaj objekat proizvodnjom oko 50 megavata instalirane snage bitno uticati na strukturu ukupno proizvedene električne energije, odnosno povećati obim energije koja se dobija iz obnovljivih izvora.

"Druga važna činjenica je da ovaj projekat ima izuzetno veliku vrednost od oko 130 miliona KM (66,4 miliona evra), a u realizaciji projekta će učestvovati lokalne kompanije, odnosno domaći podizvođači. Nakon izgradnje ovog objekata imaćemo koncesionu naknadu od oko milion KM na godišnjem nivou”, naglasio je Đokić.

Biće još investicija

On je dodao da je ovo samo jedna u nizu izgradnje vetroelektrana, te da će se na području Nevesinja na lokalitetu Trusina graditi još jedan vetropark.

“Tu ćemo obnoviti koncesioni postupak i dobiti novog investitora već u ovoj godini. Čitavo hercegovačko područje ima potencijal da se izgradi još nekoliko vetroelektrana, ali ta izgradnja je uslovljena kapacitetom prenosne mreže, što znači da Elektroprenos treba da krene u razvoj kapaciteta kako bi mogli da prihvate energiju sa ovakvih objekata”, naveo je Đokić, prenosi Biznisnfo.

Ministar je naglasio da će u Hercegovini biti građeno i nekoliko solarnih elektrana.

"Pre dvadesetak dana smo potpisali koncesioni ugovor za solarnu elektranu. Takođe, Elektroprivreda Republike Srpske je dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja, a imaju koncesiju i za izgradnju vetroelektrane Hrgud na području Berkovića. Korist za celu opštinu

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović istakao je da je ovo jedan u nizu energetskih projekata na području Nevesinja koji će doneti dosta dobra opštini.

"Sama investicija je od više od 100 miliona KM. To puno znači za domaće firme koje će izvoditi radove, za ljude na čijoj će se zemlji graditi, ali i opštinu koja će godišnje imati oko milion KM prihoda od ovog vetroparka. Taj novac planiramo da uložimo u druge investicije", naveo je Avdalović.

Predstavnik investitora iz Nemačke i direktor VE Grebak Admir Rahimić je izrazio nadu da će do sredine 2022. godine ovaj vetropark biti priključen na mrežu.

Povezane vesti BALKAN

6 Jan 2021 Elektroprivreda BiH planira ulaganja od 870 miliona evra b92

21 Okt 2020 Trebinje: Solarna elektrana na mreži do 2022. b92

7 Sep 2020 Vetroelektrana Brajići - struja za više od 50.000 domaćinstava b92

31 Jul 2020 RS gradi prvi vetropark: Investicija od 66 miliona evra b92

24 Jun 2020 Vetropark u Hercegovini napreduje punom parom b92

1 Mar 2020 CG: Domaća proizvodnja podmirila 97 odsto potreba b92

8 Jan 2020 ERS: ODLIČNI REZULTATI blic

17 Jun 2019 Izgradnja prve VE u Republici Srpskoj novosti

30 Maj 2019 NE ODUSTAJU OD HE NA MORAČI novosti

13 Feb 2019 RS ukida subvencije za izgradnju mHE b92Web Analytics