ELEKTROENERGETIKA

elektro energetika firma 1 elektro energetika firma 2 elektro energetika firma 3

VESTI BALKAN

Bugarska i Rusija formirale konzorcijum za izgradnju NE Belene
18 Jun 2020 - sputnik
Ministarka energetike Temenužka Petkova je izrazila zadovoljstvo što je kompanija „Rosatom“ potpisala sporazum o saradnji sa „Framatom SAS“ i „GE Stim Pauer“ u okviru odabira strateškog investitora za projekat nuklearne elektrane „Belene“ u Bugarskoj, rekavši da je dobar znak što se svetski lideri u sferi nuklearne energije spajaju u konzorcijum. Ona je dodala da je to „važan trenutak u datoj proceduri“ i da je dobra vest što se „tri od pet kompanija objedinjuju u konzorcijum“, kao i da bez učešća premijera Bugarska ne bi mogla da se pohvali takvim rezultatom.

Novost o saradnji „Rosatoma“ sa stranim partnerima je objavio i sam Borisov.

Kako su preneli iz „Rosatoma“, kompanije će udružiti snage kako bi učestvovale u proceduri odabira strateškog investitora za izgradnju „Belene“. Ukoliko „Rosatom“ izabere strateškog investitora projekta na osnovu tendera, „Dženeral Elektrik“ će biti razmatran kao partner za opremanje za turbogeneratorska postrojenja i mašinske sale, a „Framatom SAS“ kao ključni partner za opremanje automatizovanog sistema za kontrolu tehnološkog procesa za bugarsku nuklearnu stanicu.

Procedura odabira strateškog investitora nastavljena je u maju 2019. godine, a prethodno je bila odložena u aprilu zbog virusa korona, o čemu je Bugarska obavestila „Rosatom“. Prema rečima ministarke, u takvim uslovima učesnici projekta nisu mogli da dođu u Bugarsku i da se upoznaju sa neophodnim „osetljivim“ informacijama, koje se ne mogu poslati putem interneta.

Ukupno pet kompanija učestvuje u užem izboru u konkursu za odabir strateškog investitora: „Rosatom“, francuska kompanija „Framatom SAS“, američka „GE Stim Pauer“, „Kineska nacionalna nuklearna korporacija“ i „Korejska korporacija hidro i nuklearne energije“.
VESTI BALKAN - više vesti - pretraga vesti

13 Jul 2020 Dio vjetroagregata VE Senj na mreži do kraja godine energetikanet

12 Jul 2020 Hidroenergija i nuklearne elektrane ključne za budućnost b92

30 Jun 2020 Otpremnine u ERS-u od 11 do preko 25 hiljada evra b92

29 Jun 2020 CG: Geološko istraživački radovi za vjetroelektranu Gvozd analitika

25 Jun 2020 Elektroprenos BiH ulaže preko milion evra u obnovu mreže bn

25 Jun 2020 Potpisan ugovor za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“ analitika

25 Jun 2020 Započela gradnja najveće hrvatske sunčane elektrane energetikanet

24 Jun 2020 Vetropark u Hercegovini napreduje punom parom b92

Web Analytics