elektroenergetika

Hrvatska sve bolja u energetskoj tranziciji
24 Maj 2020 - energetikanet

Hrvatska se iz godine u godinu penje na ljestvici energetske tranzicije. Naime, prema Indeksu energetske tranzicije (ETI) iz ovogodišnjeg izvješća Poticanje učinkovite energetske tranzicije Svjetskog gospodarskog foruma (WEF), Hrvatska je zauzela 37. mjesto od 115 zemalja. Prošle godine, pak, Hrvatska se nalazila na 42., a pretprošle na 52. mjestu.

Slovenija se, primjerice, nalazi na 23., Slovačka na 33., a Rumunjska na 35. mjestu. Iza Hrvatske su Češka (42.), Bugarska (61.), Crna Gora (62.) Poljska (69.), Srbija (100.) i, među ostalim, Bosna i Hercegovina (103.).

Manji jaz

ETI ukazuje kako je postignut napredak u energetskoj tranziciji tijekom posljednjih šest godina. Međutim, većina zemalja je postigla različite stupnjeve napretka u tri područja energetskog trokuta – ekonomskom rastu i razvoju, okolišnoj održivosti te pristupu energiji i sigurnosti.

"Jaz između najboljih zemalja u energetskoj tranziciji i ostalih kontinuirano se smanjuje, uglavnom zbog rasta političke posvećenosti i boljem pristupu kapitalu za ulaganja u gospodarstva u nastajanju", navodi se, među ostalim, u izvješću.


Mehanizmi suradnje

Posljedice pandemije koronavirusa na energetski sektor ocrtavaju potrebu za boljom otpornošću, ne isključivo infrastrukture i kibernetičkog prostora, već i međunarodne suradnje, politika koje upravljaju energetskim tranzicijama i dr. A trenutačni načini na koji države nastoje kontrolirati gospodarske i društvene posljedice pandemije mogu biti prilika za daljnji skok u energetsku tranziciju.

"Gospodarsko poticanje modernizacije energetske infrastrukture, istraživanja i razvoja te razvitka ljudskog kapitala mogu pružiti dugoročno održiv gospodarski rast, uz istovremeni iskorak u promjene za energetsku tranziciju", objavljeno je u izvješću.

Na koncu, valja naglasiti kako se na vrhu ljestvice nalazi Švedska. Zatim, na drugom mjestu se nalazi Švicarska, a na trećem Finska. Naprotiv, na pri dnu ljestvice su Haiti, Libanon i Nigerija.


Povezane vesti BALKAN

20 Sep 2021 TE PLJEVLJA NEMA REALNU ALTERNATIVU vijesti

5 Jul 2021 Hrvatska se uključuje u Savez za proizvodnju energije bez ugljena energetikanet

16 Feb 2021 Njemačka pomoć za makedonsku energetsku tranziciju energetikanet

24 Maj 2020 Hrvatska sve bolja u energetskoj tranziciji energetikanet

10 Jan 2017 Turbulentna budućnost svetske energetike press

10 Mar 2015 Bugarski TSO ulaže u daljinsko upravljanje energetikanetWeb Analytics