ELEKTROENERGETIKA

elektro energetika firma 1 elektro energetika firma 2 elektro energetika firma 3

VESTI BALKAN

Šest decenija postojanja HE „Perućica“
12 Maj 2020 - analitika
Šest decenija postojanja i uspješnog rada, HE „Perućica“ obilježava u znaku realizacije investicionog plana, ukupno vrijednog preko 60 miliona eura. Ugovor o novom kreditnom aranžmanu, vrijedan 33 miliona eura, potpisan je prošle godine sa KfW bankom, za potrebe rekonstrukcije i modernizacije HE „Perućica“. Realizacijom tog kapitalnog projekta znatno će se povećati pogonska spremnost, sigurnost i pouzdanost u radu naše najstarije velike elektrane i produžiti radni vijek postrojenja.

U protekle dvije godine uspješno je završena kapitalna rekonstrukcija tri generatora, dok ove godine predstoji revitalizacija treće i šeste mašine, a 2021. i kapitalni remont prvog i drugog agregata.

U tekućoj godini biće zamijenjena i dva blok transformatora novije generacije, prema Ugovoru vrijednom 2,25 miliona eura. Takođe, očekuju se i pregovori sa Njemačkom razvojnom bankom o novom aranžmanu, vrijednom 23 miliona eura, za ugradnju osmog agregata, instalisane snage 58,5 MW, čime će se, bez bilo kakvih dodatnih zahvata na sistemu za zaštitu životne sredine, povećati snaga i ukupna proizvodnja elektrane.

Sanacija građevinskih objekata, reparacija ili zamjena elektro i mašinske opreme u HE „Perućica“ je projekat u koji su, u posljednje dvije godine, uložena značajna sredstva. Ovim investicijama i potpunom rekonstrukcijom svih agregata i pratece opreme za upravljanje HE „Perucica“ će novi rodjendan potpuno modernizovana i u skladu sa svim standardima.

Važan dio investicionog plana, procijenjene vrijednosti 3,26 miliona eura, jeste rekonstrukcija malih elektrana koje posluju u sastavu EPCG, kao dio proizvodnih kapaciteta „Perućice”. Realizacijom ovog projekta male elektrane biće podignute na viši tehničko-tehnološki nivo automatizacije i daljinskog upravljanja, produžiće im se radni vijek, povećati efikasnost i smanjiti troškovi proizvodnje uz znatno veće iskorišćenje vodnog potencijala.

Podsjećamo, HE „Perućica“ je najstarija velika hidroelektrana u Crnoj Gori, puštena u pogon 1960. godine. Nazvana je po vrelu Perućica, koje izvire u blizini hidroelektrane. Nalazi se na teritoriji opštine Nikšić, u sjevernom dijelu Bjelopavlićke ravnice, dok su male hidroelektrane smještene na teritorijama opština Kolašin, Podgorica, Cetinje i Šavnik. Njena instalisana snaga je 307 MW, a moguća godišnja proizvodnja oko 1.300 GWh. Korisna akumulacija je 225 miliona metara kubnih vode.

Za proizvodnju električne energije HE "Perućica" koristi vode sliva rijeke Gornja Zeta, odnosno vode koje dotiču u Nikšićko polje i to pri povoljnom padu na kratkom rastojanju između Nikšićkog polja i Bjelopavlićke ravnice.

Rekordne 2010. godine HE „Perućica" proizvela je 1434,9 GWh. U 2019. godini HE „Perućica“ je ostvarila proizvodnju od 951 GWh, a u 2020., do sada, 274 GWh.VESTI BALKAN - više vesti - pretraga vesti

31 Maj 2020 CG:Za HE Komarnica predviđena investicija od 246mE analitika

31 Maj 2020 S.Makedonija: Potpisani ugovori za gradnju SE balkangreenenergy

31 Maj 2020 HEP namjerava graditi novu vjetroelektranu energetikanet

24 Maj 2020 Hrvatska sve bolja u energetskoj tranziciji energetikanet

12 Maj 2020 Šest decenija postojanja HE „Perućica“ analitika

5 Maj 2020 Hrvatska: Još malo do 1 GW iz OIE energetikanet

5 Maj 2020 Jugoistočna Evropa i napuštanje lignita ekapija

15 Apr 2020 CG: U požarima uništeni i stubovi b92

Web Analytics