ELEKTROENERGETIKA

elektro energetika firma 1 elektro energetika firma 2 elektro energetika firma 3

VESTI BALKAN

CG: Ugovori o zakupu zemljišta za VE na Brajićima
18 Mar 2020 - analitika
Potpisivanje ugovora o zakupu zemljišta za potrebe izgradnje vjetroelektrane na Brajićima očekuje se u martu, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu ekonomije. Budući energetski objekat gradiće konzorcijum njemačke kompanije WPD i crnogorske firme vjetroelektrana Budva koji je, kako je utvrdila Tenderska komisija, jedini dostavio formalno ispravnu i tehnički prihvatljivu ponudu, te za izgradnju vjetroparka ponudio 101,3 miliona eura.

“Vlada je zadužila Ministarstvo ekonomije da formira Komisiju za pregovore po Nacrtu ugovora o zakupu zemljišta u svojini države za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Brajići, u opštinama Budva i Bar, sa prvorangiranim ponuđačem konzorcijumom WPD Brajići. Po zaključku Vlade, Ministarstvo je formiralo Komisiju i počelo postupak pregovora. Pregovori o usaglašavanju teksta su u toku i veći dio ugovora je usaglašen, te se potpisivanje očekuje u martu”, precizirali su u Ministarstvu.

Konzorcijum WPD Brajići zakupiće zemljište na 30 godina i za to vrijeme uplatiti državi, kako je to kazao izvršni direktor Vjetroelektrane Budva Golub Senić, 16,5 miliona eura, odnosno oko 550.000 eura na godišnjem nivou.

On je ranije Dnevnim novinama rekao da se početak izgradnje očekuje u junu-julu ove godine. Rok za završetak vjetroelektrane i početak proizvodnje struje je, kako je dodao, tri godine od dana potpisivanja ugovora.

“Nećemo čekati tri godine, već ćemo se truditi da projekat završimo što prije. Spremni smo da sjutra počnemo radove, ali moramo završiti zakonsku regulativu koja podrazumijeva dobijanje građevinske dozvole i ostalih saglasnosti koje su neophodne da bi mogli da krenemo sa građevinskim radovima”, naveo je ranije Senić.

Prema njegovim riječima, u projekat će biti uključeno više od 200 ljudi.

Predviđeno je i 21,6 miliona eura učešća domaćih kompanija.

U utvrđenoj rang listi ponuđača navodi se i da je konzorcijum ponudio i 235.462 kvadrata za izgradnju.

Instalisana snage buduće elektrane je 100,8 megavati.

Kako je Senić ranije najavio, na Brajićima će biti 18 vjetroturbina koje će izraditi danska kompanija Vestas.

“Izabrali smo dansku kompaniju Vestas koja jedina u svijetu proizvodi turbine od 5,6 megavati i vodeća je u svijetu u proizvodnji turbina. Uključena je najsavremenija tehnologija koja podrazumijeva da se sa malom brzinom vjetra dobiju maksimalni rezultati”, rekao je ranije Senić.

On je istakao i da se izgradnja nove elektrane neće odraziti na račune za električnu energiju, te da će vjetropark raditi po tržišnom principu.

“Cijena električne energije je berzanska. Nemamo subvencija, niti bilo kakvu pomoć ili kredit. Sav rizik je na investitoru. Dajemo garancije državi za izvođenje, održavanje, da vodimo računa o zaštiti životne sredine. Ne postoje negativne posljedice za građane i okolinu”, naveo je Senić.

U Crnoj Gori električnu energiju trenutno proizvode vjetroelektrane Krnovo i Možura koje imaju status povlašćenog proizvođača.

Vjetropark Krnovo, u čiju izgradnju je uloženo 120 miliona eura, u pogonu je od novembra 2017, dok je Možura, vrijedna 90 miliona, puštena u rad u novembru prošle godine.

Vlasnici Krnova su firma Masdar iz Dubaija i francuski Akuo Energy, dok je investitor na Možuri malteška kompanija Enemalta plc, a glavni izvođač radova kineska firma Shangai Electric Power Engineering.

Osim izgradnje vjetroelektrane na Brajićima, Crnu Goru očekuju i radovi na vjetroparku Gvozd, procijenjene vrijednosti oko 60 miliona eura.

Po zaključku Vlade, Ministarstvo je formiralo Komisiju i počelo postupak pregovora.

Pregovori o usaglašavanju teksta su u toku i veći dio ugovora je usaglašen, te se potpisivanje očekuje u martu, precizirali su u Ministarstvu.

VESTI BALKAN - više vesti - pretraga vesti

31 Maj 2020 CG:Za HE Komarnica predviđena investicija od 246mE analitika

31 Maj 2020 S.Makedonija: Potpisani ugovori za gradnju SE balkangreenenergy

31 Maj 2020 HEP namjerava graditi novu vjetroelektranu energetikanet

24 Maj 2020 Hrvatska sve bolja u energetskoj tranziciji energetikanet

12 Maj 2020 Šest decenija postojanja HE „Perućica“ analitika

5 Maj 2020 Hrvatska: Još malo do 1 GW iz OIE energetikanet

5 Maj 2020 Jugoistočna Evropa i napuštanje lignita ekapija

15 Apr 2020 CG: U požarima uništeni i stubovi b92

Web Analytics