elektroenergetika

CG: Projekat pomorskog kabla je nerentabilan?
26 Avg 2019 - novosti

ENERGETSKI kabl koji spaja Crnu Goru i Italiju, trenutno je na testiranju, a do kraja godine bi trebalo da bude pušten u komercijalni rad. Prema najavama Vlade Crne Gore doneće brojne benefite. Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, nedavno je saopštila da će nakon puštanja podvodnog kabla u rad, sve zemlje regiona koje žele da izvoze struju, to morati da čine preko Crne Gore. Ipak, sa tim navodima ne slaže se ekonomski analitičar Dejan Mijović. Kako je kazao za "Novosti", projekat energetskog kabla je nerentabilan, neplanski urađen, a troškove koji očekuju Crnogorsku elektrodistributivnu mrežu nakon njegovog puštanja u rad, najverovatnije će snositi građani.

Prema rečima Sekulićeve, testiranje podmorskog kabla ide po planu, a kada se pusti u rad, što se očekuje do kraja godine, svako ko bude želeo da izvozi struju iz ovog dela Evrope, moraće to da radi preko Crne Gore.

Da je podmorski kabl dobar preduslov za realizaciju energetskih potencijala regiona smatra izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Dragan Kujović. Kako je naveo, njime će se uspostaviti novi tranzitni pravac kojim se povezuju elektroenergetski sistemi regiona, zapadne i istočne Evrope, odnosno Italije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunije, čime Crna Gora postaje jedno od najznačajnijih energetskih čvorišta Evrope.

Sa druge strane, ekonomski analitičar Dejan Mijović tvrdi da je energetski kabl nerentabilan projekat.

- Tome u prilog govori činjenica da je umesto dve žile, neophodne za predviđeni kapacitet, napravljena samo jedna, a pritom je Crna Gora morala da izgradi infrastrukturu kao da idu dve i na tome se bazirala ekonomska isplativost. Drugo, mreža je napravila veliku štetu na dva nacionalna parka, Lovćen i Durmitor, nije se vodilo računa da se izabere bolja trasa, već se išlo kroz najdragocenije prirodne resurse - kazao je Mijović.

Naglasio je da je postojeća prenosna mreža, koja je izgrađena u vreme SFRJ bila sasvim dovoljna za sadašnje, ali i nešto uvećane kapacitete, te da je investicija u energetski kabl u moru bila nepotrebna, posebno kada, kako kaže, nisu građene nove hidroelektrane. Ističe i da negativan efekat mogu očekivati potrošači, koji bi kroz poskupljenje struje ili novu stavku na računima, mogli da plaćaju troškove. Kako tvrdi Mijović, shodno trenutnim zakonima, CEDIS ima pravo na ta potraživanja, a regulator bi to mogao da odobri.

- Ako se vodimo dosadašnjim iskustvom, potpuno je realno očekivati da se novac koji je uložen u ovaj projekat, na kraju potražuje od potrošača. Ukoliko se ne promeni nešto ili dođe neka nova vlast koja će uvesti red u energetski sektor, možemo očekivati da se svi troškovi, opravdani i neopravdani, prebace na građane. Nisu pitali građane ni kada su krenuli sa projektom, neće ni kada se bude naplaćivalo - ističe Mijović.

Kako dodaje, navodi da će zemlje iz regiona koje budu želele da izvoze struju to morati ubuduće da čine preko Crne Gore, nisu tačni.

Ni Srbija, ni Bosna, niti bilo koja zemlja ne mora da funkcioniše preko Crne Gore, svi mogu da biraju najjeftiniju putanju kojom će da prodaju struju - navodi Mijović.

ŠTETAN ZA EKOLOGIJU

DEO nevladinog sektora tvrdi da ugovor o izgradnji podvodnog kabla štiti interese Italije kojoj kabl služi samo za povlačenje struje, kao i da će negativno uticati na životnu sredinu.

Direktor ekološkog pokreta "Ozon" Aleksandar Perović tvrdi da će ovaj projekat svakako imati uticaj na živi svet u moru, ali da će se uticaj precizno utvrditi u toku probnog rada kabla. Kako dodaje, probni rad podvodnog kabla će dosta pokazati, te će na osnovu tih saznanja moći da se daju neka mišljenja i sugestije.

Povezane vesti BALKAN

1 Jan 2017 CG: Otvorena nova trafostanica u Nikšiću analitika

18 Maj 2016 CGES: Eksproprijacija zemljišta skoro završena analitika

26 Jun 2015 CG: Kreće gradnja dalekovoda analitika

24 Mar 2015 Postavljeno 140 kilometara energetskog kabla analitika

10 Mar 2014 CGES: Izgradnja trafostanice i kabla analitika

2 Avg 2011 PODMORSKI KABL KREĆE KOD RTA JAZ balkan

19 Jun 2011 A2A odustala od većinskog vlasništva EPCG balkans

15 Jun 2011 CG: Problem sa lokacijom za energetski kabal balkan

20 Apr 2009 Uskoro odluka o gradnji dalekovoda prema Italiji seebiz

29 Dec 2008 EPCG može dobiti kvalitetnog strateškog partnera seebizWeb Analytics