elektroenergetika

CG: Kreće gradnja dalekovoda
26 Jun 2015 - analitika

Izgradnjom dalekovoda prema BiH, uz već postojeće dalekovode prema Albaniji, Kosovu i Srbiji, Crna Gora će, kada bude pušten podvodni kabl prema Italiji, postati energetsko čvorište Balkana. Vlada Crne Gore dala je saglasnost Crnogorsko elektroprenosnom sistemu za izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju dalekovoda od Lastve preme Trebinju, Čevu i Podgorici.

CGES, se obratilo početkom juna za davanje saglasnosti Vlade Crne Gore, za izvođenje pripremnih radova većeg obima, za izgradnju pristupnih puteva i temelja za dalekovode DV 2X400 kV Lastva – Trebinje i Lastva – Pljevlja (dionica Lastva – Čevo) i DV 400 kV Lastva – Podgorica ( dionica Lastva – Čevo), u zahvatu Detaljnog prostornog plana za koridor dalekovoda 400 kV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorski kabal 500kV sa optičkim kablom Italija – Crna Gora.

U skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, u zahtjevu u bitnom ističu, da je u pitanju objekat od opšteg interesa i da bi u okviru pripremnih radova, izvodili radovi večef obima. Što se tiče pristupnih puteva, potrebno je izvršiti sječu i uklanjanje drveća i drugog rastinja, probijanje puteva uz pomoć građevinske mehanizacije, nasipanje puteva sitnim kamenjem i nabijanje valjkom, izradu drenažnih kanala i primjena mjera za sprečavanje erozije. Drugi dio poslova obuhvata izradu temelja za stubove: prosjeka i čišćenje platoa oko stubova, izradu betonskih ili kamenih podzida, nasipa i primjena mjera za sprečavanje- erozije. Pripremni radovi obuhvataju i iskop za izvođenje temeljnih stopa i rovova za uzemljenje, bušenje u stijeni za ankere stopa, izrada oplate, ugradnja armature,- postavljanje ankera stubova; spravljenje, transport i ugradnja betona; polaganje uzemljivača stubova i zatrpavanje temeljnih stopa i rovova za uzemljenje.

Za Detaljni prostornog plan za koridor dalekovoda 400 kV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorski kabal 500 kV sa optičkim kablom Italija – Crna Gora objavljenog u („Službenom listu Crne Gore“ broj 47/11), urađena je Strateška procjena uticaja na životnu sredinu i dobijena saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine 02 br.UPI-1275/6 od 25.07.2011.godine. Pravni osnov za davanje saglasnosti Vlade, sadržan je u Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata. U vladinom dokumentu nije naveden iznos investicije ali se zna da radovi na crnogorskoj strani će biti vrijedni više od 100 miliona eura.

Povezane vesti BALKAN

18 Feb 2021 Tuzla: Novi blok spas ili prokletstvo dw

6 Feb 2021 Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022. vijesti

2 Feb 2021 EPCG u posljednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 miliona eura vijesti

31 Jan 2021 ERS: ZA SANACIJU MREŽE BIĆE ULOŽENO 386 MILIONA KM srna

5 Jan 2021 CG: Od podmorskog kabla prihodovali 11,6 miliona eura pobjeda

9 Nov 2020 Prihodi od energetskog kabla premašili sedam miliona eura analitika

26 Okt 2020 U Crnoj Gori će se graditi duplo veća solarna elektrana analitika

7 Sep 2020 Vetroelektrana Brajići - struja za više od 50.000 domaćinstava b92

23 Avg 2020 EPCG obilježava jubilej analitika

26 Jul 2020 CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura analitikaWeb Analytics