elektroenergetika

KAKO MODERNIZOVATI MAKEDONSKU TE OSLOMEJ?
15 Jun 2015 - energyobserver

Troše se poslednje rezerve uglja i energetičari alarmiraju da treba što pre modernizovati termoelektranu Oslomej, jer u suprotnom za tri godine ta termoelektrana neće zadovoljavati ekološke uslove EU i biće zbog tog razloga ugađena, javlja makedonska televizija Vesti 24. „Investicije koje se predviđaju za termoelektranu Oslomej su oko 100 miliona evra. Imajući u vidu da je oprema veoma stara i da nema dovoljno uglja, razmišlja se nekom alternativnom načinu, da se ne bi bacilo 50-60 miliona evra za ekološke delove, već da se izgradi nova termoelektrana“, kaže Gligor Kanevče, akademik.

Analize Elektrani na Makedonija (ELEM) pokazuju da readaptiranje termoelektrane na gas je skupo i neisplativo, dok je korišćenje domaćeg uglja neodrživo.

Uvoz visoko kaloričnog uglja zajedno sa readaptacijom kotlova pokazuje se kao realna i ekonomska opcija u svim scenarijima. Međutim, energetičari upozoravaju da će paralerno biti potrebno da se odgovori na pitanje kako dostavljati ugalj do energetskih kapaciteta.

„Problem energetike može da se pretvori u problem logistike. Da, tačno je da TE Oslomej nema železnicu, ali je tačno da Kičevo ima železnicu, a Oslomej je na nekoliko kilometara od Kičeva i treba da se napravi taj spoj. Ali, takođe treba da se obezbedi i lučka logistika, u stvari ugalj treba da dolazi brodom do albanskg Drača ili grčkog Soluna“, izjavio je Kočo Anđušev, predsednik Makedonske energetske asocijacije.

Inače, hidrocentrala Sveta Petka i vetropark kod gradića Bogdanci su poslednji značajni energetski kapaciteti pušteni u rad.

Prema poslednjoj studiji makedonske Akademije nauka, velike hidrocentrale koje postoje samo na papiru, će postati profitabilne da se grade onda kada struja bude duplo veća.

Povezane vesti BALKAN

29 Nov 2021 U planu veliki solarni park u Sjevernoj Makedoniji energetikanet

11 Okt 2021 Sjeverna Makedonija se okreće ugljenu da spriječi rast cijena struje energetikanet

5 Jul 2021 Severna Makedonija prva u regionu odredila godinu napuštanja uglja balkangreenenergy

1 Apr 2021 Zapadni Balkan u izveštajima EP pozvan da radi na dekarbonizaciji ekonomija euractiv

8 Dec 2020 Bugarska i Severna Makedonija integrišu berze elektične energije b92

11 Nov 2019 CG: Najjeftinija struja za industrijske potrošače b92

7 Mar 2018 Zagađenje ne poznaje državne granice dw

9 Feb 2017 Druga letnja škola o energetici euractiv

15 Jun 2015 KAKO MODERNIZOVATI MAKEDONSKU TE OSLOMEJ? energyobserver

29 Apr 2015 EZ traži od Makedonije da liberalizuje tržište str euractivWeb Analytics