elektroenergetika

CGES: KAP vratio svu nelegalno preuzetu energiju
28 Dec 2014 - analitika

Kombinat aluminijuma (KAP) Podgorica vratio je svu električnu energiju koju je u prošloj godini nelegalno preuzimao iz Evropske interkonekcije, saopštili su predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES). Pomoćnik direktora Nacionalnog dispečerskog centra (NDC) CGES-a Ljubo Knežević kazao je da sva količina energije koja je preuzeta ima određenu vrijednost, prenosi Mina biznis.

„Konkretno ova količina koja je bila posljedica odstupanja KAP-a je praktično regulisana u dva navrata, za ljetnju i zimsku sezonu“, rekao je Knežević na radnom sastanku sa novinarima na temu funkcionisanja prenosnog sistema u vanrednim situacijama.

On je rekao da je u prvom dijelu to regulisao snabdjevač KAP-a, a u drugom dijelu to je bilo regulisano odredbama Zakona o budžetu za ovu godinu, u kome je praktično ta energija plaćena iz neraspodijeljene dobiti odnosno kasnije raspodijeljene dobiti CGES-a.

Prema njegovim riječima, u stečajnom postupku prema KAP-u postoje određena potraživanja svih subjekata, uključujuči i Elektroprivredu (EPCG) i CGES i Operatora tržišta.

„Vidjećemo kako će se taj postupak završiti. Svi znamo da tamo ne postoji neka prevelika količina novca tako da je pitanje koliko će se bilo kome platiti“, kazao je Knežević.

On je rekao da je ono što je najbitnije u odnosu na potrošače električne energije u Crnoj Gori da taj trošak nije prenesen na njih i da je pozicija CGES-a u odnosu na Evropsku interkonekciju regulisana ili će biti regulisana do kraja godine.

Briselski Komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO-E), naložili su KAP-u da pod hitno pokrene proces vraćanja električne energije koju je prošle godine nelegalno trošio od 22. februara do 23. maja, jer će u suprotnom to imati posljedice po crnogorski elektroenergetski sistem.

KAP je od 1. oktobra 2012. godine do 31. decembra strujom snabdijevao cetinjski Montenegrobonus, jer je EPCG zbog duga prekinula snabdijevanje. Od Nove godine, od kada KAP ima status nelegalnog snabdjevača, CGES je zbog balansiranja sistema svakodnevno nalagao EPCG da iz svojih rezervi isporučuje struju aluminijumskoj kompaniji.

EPCG je krajem februara prošle godine obavijestila CGES da više ne može da obezbjeđuje 84 MW struje dnevno za potrebe podgoričke fabrike. EPCG je do 22. februara isporučivala struju, a nakon toga električna energija je KAP-u isporučivana iz evropske interkonekcije.

Šef službe upravljanja NDC Ranko Redžić rekao je da je nelegalno preuzimanje struje iz Evropske interkonekcije evidentirano kroz sistem i da je upravo ta evidencija na kraju dovela do toga da se preduzmu mjere i da se tome stane na kraj.

„Tu je podvučena crta. Kompletna ta energija je vraćena Evropskoj interkonekciji. Očekujemo da nešto slično ne može da se desi. Kada su ljudi iz Evropske interkonekcije saznali za to jednostavno nijesu mogli da vjeruju da se nešto tako dešava. To je nešto što je nepojmljivo“, dodao je on.

Redžić je kazao da su u CGES-u preduzeli mjere i da je u međuvremenu počeo sa funkcionisanjem balansni mehanizam u Crnoj Gori.

„Sada imamo balansno odgovorne subjekte, trenutno ih imamo tri. EPCG, Montenegro Bonus za KAP i CGES. Mi smo balansno odgovorni subjekti i imamo položene bankarske garancije kod operatora tržišta. Znači, u slučaju da ne ispunjavamo svoje zakonske obaveze u pogledu plaćanja preuzete energije i slično, aktivira se bankarska garancija i obeštete se ostali učesnici kroz prinudnu naplatu“, objasnio je Redžić.

Direktor NDC Branko Stojković, saopštio je da je čitav sistem spreman za zimu i da je urađen remont svih dalekovoda i trafostanica.

„Stoprocentna garancija da nijednog prekida u napajanju neće biti, to nijedan operator prenosnog sistema u svijetu ne može dati. Viša sila uvijek postoji. Pojačavamio 400 kilovoltnu mrežu veoma ozbiljno. Pojačavamo 110 kV mrežu, ulazimo u projekat Luštice. To je nova trafostanica koja će značajno da obezbijedii poboljša nivo napajanja u tom primorskom dijelu Crne Gore“, rekao je Stojković.

On je saopštio da je u planu izgradnja još jednog 110 dalekovoda za Ulcinj.

„Mi smo sve naše gradove, sem Ulcinja, dvostrano napojili sa 110 kilovoltnim naponom, a mnoge druge gradove i višestrano. Dalekovodi se dobro i ozbiljno održavaju. Mislim da već tokom naredne godine, kada neke stvari odradimo, kao što je drugi transformator za trafostanicu u Mojkovcu i u Podgorici 4 kada uradimo još jedan dalekovod, tada ćemo napajanje i u Glavnom gradu svesti na minimum. Već za narednu turističku sezonu više nego sigurno da će mnogo stabilnije napajanje biti u primorskom dijelu zbog ovih radova“, kazao Stojković.

Redžić je najavio da će se već na proljeće rekonstruisati tri dalekovoda koji napajaju primorje, tako da se očekuje da već tokom narednog ljeta i naredne turističke sezone snabdijevanje primorja bude stabilnije.

„Dugoročno rješenje je izgradnja trafostanice Lastva i kompletno ojačavanje mreže na primorju“, rekao je Redžić.

Prema njegovim riječima, Kotor je jedini grad na crnogorskom primorju i skoro u čitavoj Crnoj Gori koji nije imao 110 kV napon.

„Napravili smo trafostanicu, dalekovod je završen imamo par problema sa imovinskim pitanjima tako da će i napajanje Kotora će biti drastično poboljšano. Tokom naredne godine nova trafostanica u Škaljarima biće puštena što će umnogome da poboljša napajanje kompletne regije grada Kotora i okruženja“, zaključio je Redžić.


Povezane vesti BALKAN

9 Apr 2021 Crna Gora od podmorskog energetskog kabla zaradila 5,5 miliona evra b92

22 Feb 2021 Crnogorci ulažu u novi tip izvora energije b92

5 Jan 2021 CG: Od podmorskog kabla prihodovali 11,6 miliona eura pobjeda

9 Nov 2020 Prihodi od energetskog kabla premašili sedam miliona eura analitika

26 Jul 2020 CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura analitika

20 Jan 2020 CGES-u šest miliona godišnje od kabla seebiz

19 Sep 2019 Gubitke struje na mreži platili građani b92

26 Avg 2019 CG: Projekat pomorskog kabla je nerentabilan? novosti

25 Apr 2019 Dalekovod "Lastva-Čevo" za sigurnije napajanje antenam

11 Feb 2019 CGES: Veći gubici neće poskupiti struju seebizWeb Analytics