elektroenergetika

Ako se KAP ugasi struja će biti skuplja 11-14%
28 Dec 2013 - analitika

Cijena struje za sve potrošače u Crnoj Gori povećaće se između 11 i 14 odsto ako Kombinat aluminijuma Podgorica KAP prestane da radi, navodi se u izvještaju o javnoj raspravi o nacrtu izmjena metodologije za utvrđivanje cijene struje, piše Dan.

Štampani mediji prenose da je Regulatorna agencija za energetiku RAE navela da bi trenutna situacija, kad KAP radi sa 30 odsto kapaciteta, uz mogućnost da potpuno obustavi rad i prestane da koristi prenosni sistem, dovela do naglog i znatnog povećanja tarifa za sve potrošače.

„RAE je procijenila da će se steći uslovi da u prvom kvartalu 2014. struja poskupi pet odsto, a u avgustu još šest do devet procenata“, navodi RAE u izvještaju o javnoj raspravi, koji je objavljen na sajtu agencije.

Na nacrt izmjena stigle su primjedbe Elektroprivrede i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, koje su odbijene, pišu Dnevne novine.

„Ukoliko bi bila prihvaćena primjedba EPCG da se uz uvođenje naknade za proizvođače istovremeno umanji naknada za potrošače, nastali problem ne bi bio riješen, odnosno, došlo bi samo do preraspodjele prihoda koji se transponuje u tarife, a ne i do njegovog ostvarivanja u punom iznosu“, navodi se u izvještaju.

Sa primjenom nove odluke, navodi RAE, moglo bi da se počne odmah nakon donošenja, ne čekajući početak regulatorne godine, pri čemu bi odluka o cijenama i naknadama koju plaćaju kupci ostala na snazi.

EPCG je navela da će biti prinuđena da prilikom zaključivanja ugovora o isporuci električne energije svim kupcima, osim tarifnim, uveća cijenu.

„Osim nemogućnosti da kupci nadoknade dodatni trošak, EPCG će izgubiti konkurentnost na međunarodnim tržištima i mogućnost ulaganja u nove projekte“, navodi se u primjedbama EPCG.

Izmjena regulatornog okvira u toku regulatorne godine, navodi EPCG, uzrokuje ozbiljnu nestabilnost u upravljanju, sa posledičnim teškoćama u planiranju, finansijskom i operativnom pogledu, usled nedostatka planiranih resursa.

Cijene struje u Crnoj Gori posljednji put su korigovane u avgustu ove godine i to 6,17 odsto. Cijena kilovatsata struje od avgusta tako košta 9,9 centi sa obračunatom stopom PDV-a od 19 odsto.

Dug za struju Evropskoj interkonekciji biće plaćen iz dobiti CGES?

Da bi Crna Gora platila dug od oko četiri miliona eura Evropskoj interkonekciji, potrebna je saglasnost italijanske kompanije Terna, koja ima oko 22 odsto akcija u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, pišu Dnevne novine.

List saznaje da crnogorska i italijanska strana već razmatraju uslove koje bi trebalo ispuniti kako bi se dividenda od dobiti mogla podijeliti.

Budžetom za narednu godinu je predviđeno da struja koju je KAP neovlašćeno mjesecima preuzimao bude plaćena od dobiti CGES-a. Vlada je budžetom za narednu godinu predvidjela da dug po osnovu neovlašćenog preuzimanja struje iz Evropske interkonekcije (ENTSO) koju je Kombinat aluminijuma mjesecima koristio, plati Crnogorski elektroprenosni sistem i to oko četiri miliona eura iz ostvarene dobiti CGES-a.

- Skupština akcionara donosi tu odluku o raspodjeli dobiti, jer svaki akcionar raspolaže svojim dijelom dobiti. Potrebna je saglasnost i italijanskog partnera u CGES-u, drugog po veličini. Država i Terna mogu većinom glasova na skupštini akcionara da donesu odluku o raspodjeli dobiti. Još se o tome razgovara na nivou firme. Pokušavamo da stvorimo pretpostavke za podjelu dividende, kako bi taj dogovor bio napravljen – rečeno je iz CGES za Dnevne novine.

Najveći akcionar u CGES-u je država i ona raspolaže dobiti koja joj pripada od profita CGES-a, pa može taj novac da troši onako kako želi. Međutim, iz CGES-a ponavljaju da sav trošak koji je nastao po osnovu neovlašćenog preuzimanja energije od Kombinata aluminijuma, s obzirom na to da oni nemaju pravo da bilo koga snabdijavaju električnom energijom, ne bi trebalo da plate. Ali, država se uključila u rješavanje ovog problema i odlučila da to bude riješeno na način kako je to definisano u budžetu.

Kombinat aluminijuma je mjesecima nelegalno preuzimao struju iz Evropske interkonekcije, što je rezultiralo upozorenjem da će Crna Gora biti izbačena iz ovog sistema.

Povezane vesti BALKAN

9 Apr 2021 Crna Gora od podmorskog energetskog kabla zaradila 5,5 miliona evra b92

4 Apr 2021 CG: Pregovara se sa EZ o dobijanju dodatnih sati za Termoelektranu vijesti

1 Apr 2021 Zapadni Balkan u izveštajima EP pozvan da radi na dekarbonizaciji ekonomija euractiv

6 Feb 2021 Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022. vijesti

5 Jan 2021 CG: Od podmorskog kabla prihodovali 11,6 miliona eura pobjeda

9 Nov 2020 Prihodi od energetskog kabla premašili sedam miliona eura analitika

26 Okt 2020 U Crnoj Gori će se graditi duplo veća solarna elektrana analitika

7 Sep 2020 Vetroelektrana Brajići - struja za više od 50.000 domaćinstava b92

25 Jun 2020 Potpisan ugovor za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“ analitika

7 Jun 2020 RS:OBNOVLJENA EKOLOŠKA DOZVOLU ZA HE BUK BIJELA srnaWeb Analytics