elektroenergetika

Posledice projekta „Srednja Drina“
22 Dec 2013 - energetikars

Projekat „Srednja Drina“ vrijedan 1,3 milijarde KM koji je potpisala Republika Srpska, Srbija i Italija o zajedničkoj izgradnji tri hidrocentrale na rijeci Drina, ostaviće dugoročne negativne posljedice po energetski sektor Srpske i dovešće u pitanje ispunjavanje obaveza BiH po direktivi Evropske unije 2009/28/EC, ekskluzivno otkriva specijalizovani portal ENERGETIKARS.com.

U dokumentima koji su u posjedu portala ENERGETIKARS (Preliminarnog sporazuma o strateškom partnerstvu u realizaciji projekta „Srednja Drina“ i nekoliko dopisa Ministarstva industrije energetike i rudarstva RS) jasno je naznačeno da se Republika Srpska, a time i BiH u korist države Italije odriču svih prava na te izvore obnovljive energije.

Suština sporazuma sa Italijom je što RS i BiH prihvataju da će se sva proizvedena energija u novim budućim elektranama smatrati kao da je proizvedena u Italiji, odnosno računaće se kao ostvarenje nacionalnog cilja Italije kako bi ispunila svoje obaveze po Direktivi EU. Problem je što takve obaveze stoje i pred RS i BiH.

Sva proizvedena električna energija u zajedničkim, ali u i nekim već izgrađenim hidroelektranama o čemu javnost do sada nije bila upoznata, računaće se kao nacionalni cilj Italije po obavezi prema EU (Direktiva 2009/28/EC).2

Prema ovoj Direktivi, Evropska unija do 2020. godine 20 odsto od električne energije mora proizvesti iz obnovljivih izvora i sve zemlje imaju određene obaveze kako da se to postigne.

Istu obavezu ima Republika Srpska, odnosno BiH.

Štaviše, BiH mora do 2020. godine obezbijediti da čak 40 odsto proizvedene energije bude iz obnovljivih izvora (hidroelektrane, vjetroelektrane ili solarne elektrane).

BiH ni sada to ne ispunjava, a davanjem saglasnosti da se struja proizvedena u našim hidroelektranama, računa kao kvota Italije, taj odnos će biti još nepovoljniji i tako će biti narednih 15 godina.

Odnos obnovljive i neobnovljive energije, će u narednim godinama biti čak lošiji u korist „prljave“ energije, jer osim hidroelektrana na Drini, vlast je pristala da Italijanima da svu energiju u dodatnih devet malih hidroelektrana u BIH, saznaje ENERGETIKARS.

Dodatno, u istom periodu dok iznajmljuju hidroelektrane, u Republici Srpskoj proradiće dvije velike termoelektrane u RS – Ugljevik 3 (Comsar Energy) 300MW i TE Stanari (EFT).

Prema preliminarim proračunima, da bi ispunila uslove EU, BiH bi do 2020. godine morala izgraditi oko 1300 MW novih kapaciteta, od čega samo RS 600 MW. Umjesto toga, mi ćemo Italijanima dati 449 MW energije iz obnovljivih izvora.

Prirodno bogatstvo za 12,2 dobiti i upravljačkih prava

Preliminarnim Sporazumom o strateškom partnerstvu o realizaciji projekta „Srednja Drina“ koji su potpisali elektroprivrede Republike Srpske, Srbije i Seci Energia Italija predviđeno je osnivanje zajedničke firme u kojoj bi Seci Italija imala 51 odsto vlasništva, a Srbija i RS po 24,5 odsto.

Naknadnim političkim dogovorom Republika Srpska je pristala da polovinu svog učešća prepusti Federaciji BiH.

RS tako ostaje samo 12,25 odsto kapitala u novoformiranoj firmi, što znači da će u istom omjeru imati pravo upravljanja i učestvovati u raspodjelu dobiti. Zauzvrat daje svoje energetske potencijale i naravno snosi posljedice koje dolaze po prirodnu sredinu, životinjski i biljni svijet, koji logično prate izgradnju hidroenergetskih objekata kroz potapanje zemljišta.

Uz nove RS daje i postojeće HE!!!

Vrlo je zanimljivo da Republika Srpska prihvata da, uz hidroelektrane koje će zajednički izgraditi na Drini, Italijanima da i nekoliko već izgrađenih manjih hidroelektrana, a čija će se energija takođe računati kao ostvarenje nacionalnog cilja Italije.

U dopisu Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, koji je u posjedu portala ENERGETIKARS, navodi se da je došlo do neusaglašenosti snage proizvedene energije u Izjavi Savjeta ministara BIH i Liste projekata.

Ministar Željko Kovačević objašnjava da je do razlike „došlo zbog stalnih promjena oko usaglašavanja projekta između RS, Srbije i Italije“.

„Pored toga, Republika Italija je naknadno smanjila ukupnu snagu projekata za koju se može ostvariti pravo na podsticaj, što je ponovo uzrokovalo korigovanje projekata“, navodi se u dopisu koji je u našem posjedu.

Ministarstvo je dopunilo listu i sa nekim već izgrađenim hidroelektranama, čiji su koncesionari, navodi se, takođe sklopili ugovor sa italijanskim partnerom.

Uz HE Srednja Drina (Rogačica i Tegare) snage 117,5 MW, Italiji će uzimati i struju iz hidroelektrana iz sistema Gornji horizonti (HE Dabar, HE Nevesinje i HE Bileća) ukupne snage 250 MW, zatim HE Ulog na Neretvi 35 MW, te iz devet malih hidroelektrana na istoku RS. Radi se o dvije male HE na rijeci Prača opština Rogatica, jednoj maloj HE na rijeci Jabušnica, Foča, dvije male HE na Sutjesci, jednoj MHE na rijeci Bregava u Berkovićima i tri male HE na rijeci Ćehotina u Foči. Sve zajedno ukupno instalisane snage 46,5 MW.

Prema dopunjenoj listi, Italijani će od nas preuzimati energiju iz hidroelektrana ukupno instalisane snage 449 MW, odnosno godišnju proizvodnju od 1241 GWh.

Povezane vesti BALKAN

11 Apr 2022 ERS GRADI NOVIH 30 ODSTO KAPACITETA srna

3 Nov 2021 SE Trebinje - Početak izgradnje na proleće b92

11 Okt 2021 ERS U NAJVEĆEM INVESTICIONOM CIKLUSU OD KAD POSTOJI srna

6 Jun 2021 DRINA JE RIZNICA ELEKTRIČNE ENERGIJE OD KOJE BI KORISTI IMAO CIJELI REGION srna

17 Nov 2020 RS: Sporazumom o hidroelektranama ne krši se odluka Ustavnog suda BiH slobodnaevropa

14 Feb 2016 900 RADNIKA IZ BIH PROIZVODI STRUJU ZA STRANO TRŽI energyobserver

22 Feb 2015 RS će investirati 11 milijardi KM u energetiku energetikars

23 Okt 2014 TURSKA GRADI NOVU NUKLEARKU energyobserver

21 Jan 2014 Srednja Drina: Način učešća u zavisnosti od dogovo energetikars

22 Dec 2013 Posledice projekta „Srednja Drina“ energetikarsWeb Analytics