elektroenergetika

15.oktobra konačna odluka o projektu Srednja Drina
9 okt 2013 - blic

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da će 15. oktobra na zajedničkoj sednici vlada Italije i Srbije biti doneta konačna odluka o tome da li će se u srednjem toku reke Drine graditi četiri hidrocentrale. - Tek 15. oktobra će se znati da li je ovaj projekat prihvatljiv. Kako ćemo ga pre staviti na razmatranje, kada oko njega nije sve usaglašeno - rekao je Dodik u intervjuu banjalučkoj Alternativnoj televizji.

On je to rekao komentarišući zahtev Srpske demokratske stranke (SDS) da se hitno održi sednica parlamenta RS povodom informacija da će u projektu "Srednja Drina" učestvovati ravnopravno Elektroprivrede RS i Federacije Bosne i Hercegovine, što je "deo pogodbe koju je Milorad Dodik sklopio sa Zlatkom Lagumdžijom".

Upitan zašto se sada u projekat uključuje i Federacija BiH i zašto se sada priznaje da je za realizaciju ovog projekta potrebna saglasnost institucija države BiH, Dodik je kazao da se radi o izgradnji hidrocentrala na Drini, koja je "hteli to priznati ili ne, granična linija", a državna granica je u nadležnosti institucija BiH.

On je dodao da je i Vlada Srbije insistirala da se projekat deblokira, odnosno da se unutar BiH postigne konsenzus o ovom projektu.

Vlasti RS do sada su tvrdile da im za taj projekat nije potrebna saglasnost državnih institucija - Predsedništva BiH i Saveta ministara, već da hidropotencijal koji je na teritoriji RS pripada tom entitetu.

- Predviđeno je da Italijani budu vlasnici 51 posto budućih hidrocentrala, Srbija 24,5 posto, a RS i BiH preostalih 24, posto – kazao je Dodik.


Realizacija projekta "Srednja Drina" vredna je oko 800 miliona evra.

Povezane vesti BALKAN

11 Apr 2022 ERS GRADI NOVIH 30 ODSTO KAPACITETA srna

3 Nov 2021 SE Trebinje - Početak izgradnje na proleće b92

11 Okt 2021 ERS U NAJVEĆEM INVESTICIONOM CIKLUSU OD KAD POSTOJI srna

6 Jun 2021 DRINA JE RIZNICA ELEKTRIČNE ENERGIJE OD KOJE BI KORISTI IMAO CIJELI REGION srna

17 Nov 2020 RS: Sporazumom o hidroelektranama ne krši se odluka Ustavnog suda BiH slobodnaevropa

14 Feb 2016 900 RADNIKA IZ BIH PROIZVODI STRUJU ZA STRANO TRŽI energyobserver

22 Feb 2015 RS će investirati 11 milijardi KM u energetiku energetikars

23 Okt 2014 TURSKA GRADI NOVU NUKLEARKU energyobserver

21 Jan 2014 Srednja Drina: Način učešća u zavisnosti od dogovo energetikars

22 Dec 2013 Posledice projekta „Srednja Drina“ energetikarsWeb Analytics