elektroenergetika

Rusi ne daju pare za struju
12 Jun 2013 - analitika

Odbor direktora Kombinata aluminijuma odbio je juče zahtjev predstavnika Vlade u tom tijelu Nebojše Dožića da se iz trezora isplati 750 hiljada eura za kupovinu električne energije koju treba vratiti u evropsku interkonekciju, piše dnevna štampa. - Ruski menadžment je još jednom pokazao nekooperativnost i glasao protiv predloga- kazao je Dožić i dodao da će sada pokušati da nađu bilo koju zakonsku varijantu da izvrše uplatu.

Prije sjednice borda, Briselski komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO) produžili su KAP-u juče rok za vraćanje nelegalno potrošene struje do srijede u 14 časova. Istovremeno je parlamentarni odbor za ekonomiju usvojio predlog funkcionera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića da se zbog krađe struje sasluša vrhovni državni tužilac.

KAP je, od 1. oktobra do 31. decembra prošle godine strujom snabdijevao Montenegro bonus, jer je EPCG prekinula snabdijevanje zbog duga od 44 miliona eura. Od Nove godine, od kada KAP ima status nelegalnog snabjevača, CGES je zbog balansiranja sistema svakodnevno nalagao EPCG da iz svojih rezervi isporučuje struju KAP-u. EPCG je krajem februara obavijestila CGES da više ne može da obezbjeđuje 84 megavata struje dnevno za potrebe KAP-a nakon čega je električna energija fabrici isporučivana iz evropske interkonekcije.

Povezane vesti BALKAN

19 Apr 2021 EPCG da unaprijedi poslovanje u svim segmentima vijesti

19 Apr 2021 Izmjenama Zakona HOPS postaje dioničarsko društvo energetikanet

9 Apr 2021 Crna Gora od podmorskog energetskog kabla zaradila 5,5 miliona evra b92

9 Apr 2021 Građani Hrvatske će moći da kupuju struju iz cele EU euractiv

4 Apr 2021 CG: Pregovara se sa EZ o dobijanju dodatnih sati za Termoelektranu vijesti

4 Apr 2021 Kako proizvode velike slovenske elektrane energetikanet

1 Apr 2021 Zapadni Balkan u izveštajima EP pozvan da radi na dekarbonizaciji ekonomija euractiv

21 Mar 2021 CG: ENERGETSKI BILANS ZA 2020. GODINU vijesti

21 Mar 2021 Ugovor za VE Gevgelija energetikanet

18 Mar 2021 NE AKUJU UČVRSTIO VEZE novostiWeb Analytics