elektroenergetika

Projekti na Drini ne ugrožavaju Crnu Goru
30 Sep 2012 - seebiz

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da projekat izgradnje četiri hidroelektrane na Drini ne ugrožava Crnu Goru i da ne vidi razloga da neko preduzima bilo kakve aktivnosti kojim će kočiti projekte u svom okruženju. Povodom informacije da će vlasti Crne Gore učiniti sve da bi spriječile izgradnju četiri hidroelektrane na Drini, Džombić je rekao da se još nije čuo sa premijerom Crne Gore Igorom Lukšićem, ali da će razgovarati sa njim da bi vidio o čemu se radi.
"Smatram da trebamo zajedno raditi kako bismo povezali regiju, privrede, ljude i učinili privredu konkurentnijom, ne samo na domaćem, već i evropskom tržištu", rekao je Džombić novinarima.
On je podsjetio da Republika Srpska napravila redukciju projekta "Buk Bijela", koji je bio velikog kapaciteta, s obzirom da Crna Gora nije mogla obezbijediti saglasnost svojih građana za njegovu realizaciju.
"Napravili smo redukciju ovog projekta i značajno ga smanjili i on ne ugrožava akumulaciono jezero i ne prelazi u Crnu Goru", rekao je Džombić.
U Banjoj Luci je 26. septembra potpisan ugovor o strateškom partnerstvu Elektroprivrede Republike Srpske i njemačke kompanije RWE za projekat hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", kojim je predviđena izgradnja četiri hidroelektrane vrijedne više od 400 miliona eura.
Prema ovom ugovoru o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korištenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva Drine, definisan je odnos 60 odsto za RWE, a 40 odsto Elektroprivreda Republike Srpske.
Press piše da je Crna Gora uputila Vijeću ministara BiH protestnu notu povodom izgradnje ovih elektrana na području opštine Foča u kojoj, navodno, poručuje da je Republika Srpska prekršila međunarodnu konvenciju o prekograničnom uticaju na životnu sredinu i očekuje reakciju ESPOO, međunarodnog tijela koje prati realizaciju konvencije.

Povezane vesti BALKAN

5 Mar 2021 RiTE Ugljevik ISKAZAO DOBIT OD PREKO 1,5 MILIONA KM srna

5 Mar 2021 Mađarska napušta ugljen prije roka energetikanet

3 Mar 2021 OBILJEŽEN ZAVRŠETAK RADOVA NA VJETROPARKU "PODVELEŽJE" srna

1 Mar 2021 Velika senjska vjetrofarma u probni rad kreće već ove godine energetikanet

24 Feb 2021 Rumunija: Izgradnja reaktora 3 i 4 koštaće 7 milijardi evra EE

22 Feb 2021 Crnogorci ulažu u novi tip izvora energije b92

18 Feb 2021 Tuzla: Novi blok spas ili prokletstvo dw

16 Feb 2021 Njemačka pomoć za makedonsku energetsku tranziciju energetikanet

9 Feb 2021 ERS odustala od POSKUPLJENJA STRUJE blic

6 Feb 2021 Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022. vijestiWeb Analytics