elektroenergetika

Aktivnosti CGES u 2012. godini
5 Jan 2012 - analitika

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) nastaviće sa pripremnim aktivnostima za izgradnju trafostanice u Lastvi Grbaljskoj i dalekovoda od Lastve do Čeva, kako bi se stekli potrebni preduslovi za puštanje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije do početka 2015. godine. Izvršni direktor CGES-a, Ljubo Knežević, rekao je agenciji Mina biznis da su u prošloj godini realizovane sve predviđene aktivnosti na projektu podmorskog povezivanja Crne Gore i Italije. - U toku su pregovori sa međunarodnim finansijskim institucijama, čije veliko interesovanje za doprinos projektu ukazuje na njegov izuzetno visok potencijal - kazao je Knežević.
Prema dosadašnjim rezultatima, kako je naveo, projekat se razvija u skladu sa terminskim planom, a problemi na koje se nailazi su očekivani i za sada rešivi.
Knežević je dodao da će fokus skoro svih službi i u ovoj godini biti usmeren na nastavak pripremnih aktivnosti za izgradnju trafostanice u Lastvi Grbaljskoj i dalekovoda od Lastve do Čeva, kako bi se stekli potrebni preduslovi za puštanje podmorskog kabla do početka 2015. godine.
CGES je, prema njegovim rečima, aktivno učestvovao u procesu pripreme Detaljnog prostornog plana koji je donesen u julu za potrebe projekta podmorskog kabla.
- Kompanija je uz pomoć bespovratnih fondova Evropske komisije pratila i proces izrade studija izvodljivosti i procene uticaja na životnu sredinu i društvo, za dalekovod 400kV Lastva - Pljevlja, koje je izradila međunarodna konsultantska grupa WYG- rekao je Knežević.
On je naveo da je u toku revizija idejnog projekta trafostanice u Lastvi Grbaljskoj, kao i konačnih pozicija stubova dalekovoda Lastva - Pljevlja.
- Tenderi za nabavku dela opreme za dalekovod, kao i za dva transformatora u Lastvi, procenjene vrednosti od pet miliona evra, objavljeni su u novembru i s nestrpljenjem očekujemo otvaranje ponuda - saopštio je Knežević.
Tendersku dokumentaciju, kako je kazao, otkupili su najveći međunarodni isporučioci.
Knežević je saopštio da je kompanija, nastavljajući sprovođenje strateških ciljeva, tokom prošle godine uspela da održi pozitivan poslovni rezultat.
- Osim pozitivnog poslovnog rezultata, koji se pre zvaničnog završnog računa procjenjuje na oko četiri miliona evra profita, posebno smo ponosni na nivo realizovanih infrastrukturnih projekata - kazao je on.
Tokom prošle godine pušteno je u rad nekoliko važnih infrastrukturnih objekata. Međudržavnim dalekovodom 400kV naponskog nivoa između Podgorice i Tirane, višestruko je povećana sigurnost rada crnogorskog i albanskog elektroenergetskog sistema i omogućena bolja povezanost regionalnih tržišta električne energije.
- Prvi značajniji finansijski efekti realizacije tog projekta već su ugovoreni za narednu godinu, pa će prihod po osnovu upravljanja zagušenjima na ovom prekograničnom pravcu samo po tom osnovu porasti sa dosadašnjih jedan do 1,5 miliona na oko 2,5 miliona evra, za deo dodeljen godišnjim ugovorom - objasnio je Knežević.
On je kazao da to značajno pomaže likvidnost kompanije, ali se ne odražava na konačni profit, već se u konačnom koristi za smanjenje tarifa za korišćene prenosne mreže za krajnje potrošače u Crnoj Gori.
CGES je prema rečima Kneževića, bitno unapredio i pouzdanost rada interne prenosne mreže u Crnoj Gori. Završena je rekonstrukcija trafostanice u Andrijevici, kao i radovi na zameni transformatora u Tivtu sa novim trostruko veće snage.
Knežević je komentarišući nove metodologije Regulatorne agencije za energetiku (RAE) za utvrđivanje dozvoljenih prihoda, saopštio da se regulator našao pred velikim izazovom a to je da obezbedi uslove za normalan rad i razvoj elektroenergetskog sistema, a da pritom ne ugrozi budžet krajnjeg potrošača, ionako uzdrman opštom krizom.
CGES je učestvovao u javnoj raspravi i dao sugestije kada je u pitanju metodologija za utvrđivanje tarifa za prenos električne energije.
- Nacrt tog veoma važnog dokumenta ilustruje želju RAE da kroz višegodišnje metodologije stvori stabilan okvir u kojem bi regulisani energetski subjekti tražili optimalan način poslovanja, što je dobro i za njih i za krajnje potrošače, za koje bi ovaj pristup trebalo da obezbedi manju kolebljivost cena električne energije - smatra Knežević.
On je dodao da je uvođenje faktora efikasnosti izazov kojem će CGES pokušati što uspešnije da izađe u susret, a od nove formule za obračun stope povrata na investicije Knežević očekuje stimulans za dalji neophodan razvoj prenosne mreže.
Centralna aktivnost CGES-a u celom narednom petogodištu je realizacija projekta podmorskog povezivanja Crne Gore i Italije, ali to, kako kaže Knežević, ne znači da će rad na daljem razvoju, održavanju i upravljanju elektroenergetskim sistemom Crne Gore biti zapostavljen.
-Već početkom naredne godine Nacionalni dispečerski centar pustiće u rad novi sistem nadzora, koji će obuhvatiti najznačajnije podatke iz elektroenergetskih sistema Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije - rekao je on.
Osim toga u saradnji sa Evropskim udruženjem operatora prenosne mreže (ENTSO-E), čiji je CGES član, radi se na implementaciji sistema ranog upozoravanja od poremećaja koji će obuhvatiti sve 34 zemlje članice. Knežević je najavio da će se tokom ove godine nastaviti i radovi na rekonstrukciji trafostanice u Mojkovcu, kao i izgradnji nove u Kotoru.
- CGES će takođe učestvovati i u realizaciji priključenja dve farme vetrenjača na prenosnu mrežu – Krnovo i Možura. Očekujemo i realizaciju treće faze izgradnje savremene telekomunikacione infrastrukture – optičkih vlakna na dalekovodima elektroprenosne mreže, pa pripremamo i oprezan ulazak na crnogorsko tržište telekomunikacija - zaključio je Knežević.

Povezane vesti BALKAN

19 Apr 2021 EPCG da unaprijedi poslovanje u svim segmentima vijesti

19 Apr 2021 Izmjenama Zakona HOPS postaje dioničarsko društvo energetikanet

9 Apr 2021 Crna Gora od podmorskog energetskog kabla zaradila 5,5 miliona evra b92

9 Apr 2021 Građani Hrvatske će moći da kupuju struju iz cele EU euractiv

4 Apr 2021 CG: Pregovara se sa EZ o dobijanju dodatnih sati za Termoelektranu vijesti

4 Apr 2021 Kako proizvode velike slovenske elektrane energetikanet

1 Apr 2021 Zapadni Balkan u izveštajima EP pozvan da radi na dekarbonizaciji ekonomija euractiv

21 Mar 2021 CG: ENERGETSKI BILANS ZA 2020. GODINU vijesti

21 Mar 2021 Ugovor za VE Gevgelija energetikanet

18 Mar 2021 NE AKUJU UČVRSTIO VEZE novostiWeb Analytics