elektroenergetika

CG: Problem sa lokacijom za energetski kabal
15 Jun 2011 - balkan

Za meštane Lastve Grbaljske nije prihvatljivo da se na lokaciji Blato postavi konvertorsko postrojenje i trafostanica, što su juče i ponovili na javnoj raspravi koju je organizovalo Ministarstvo za održivi razvoj i turizam povodom nacrta DUP-a za koridor dalekovoda 400 KV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorskim kablom 500 KV sa optičkim kablom Italija-Crna Gora, sa strateškim procenama uticaja na životnu sredinu. Nakon skoro tročasovne rasprave dogovoreno je da predstavnici meštana sa predstavnicima obrađivača plana obiđu alternativnu lokaciju koju predlažu meštani, a nalazi se u tom mestu. Predsednik MZ Lastva Grbaljska Labud Mihović, ponovio je da je neprihvatljivo da se takva postrojenja postave u srcu njihovog sela, i predložio lokaciju za koju tvrde da bi mogla poslužiti za tu namenu.
Pre nekoliko dana oni su imali sastanak sa gradonačelnicom Marijom Ćatović, kojoj su izneli svoje protivljenje da se na lokaciji Blato postavi trafostanica i konvertorsko postrojenje.
Ćatović ih je podržala u tome, što je juče i potvrdila na javnoj raspravi.

Čekaju meštane sa novim predlozima

S obzirom da meštani nisu mogli precizno objasniti predstavnicima obrađivača plana o kojoj lokaciji je reč, dogovoreno je da svi zajedno izađu na teren i pogledaju da li ima mogućnosti da se tamo postave ta dva objekta.
Nikola Petrović iz Ministarstva rekao je da upute pismenim putem zahtev i predlog, te da će se nakon obilaska lokacije razmotriti ta mogućnost.
Planer iz Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje Snežana Jovanović, kazala je da je za konvertorsko postrojenje potrebna površina 400x400 metara, ili 160 hiljada kvadrata, a za trafostanicu 200x400 ili 80 hiljada kvadrata.
"Ukupna površina za ova dva objekta je 24 hektara, i nije jednostavno na Crnogorskom primorju naći takav prostor", kazala je Jovanović.
Lokacija na rtu Jaz kompromisno, ali nije najsrećnije rešenje
Što se tiče izlaska podvodnog kabla iz mora, kaže Jovanović, razmatrano je pet mogućih lokacija, i to na poluostrvu Platamuni, uvala Nerin, Trsteno, lokacija na zapadnom delu plaže Jaz i na zapadnoj strani rta Jaz.
"Pre svega moralo se voditi računa o udaljenosti od javnih plaža i zaštićenih prirodnih dobara i zona. Naišli smo na niz ograničenja sa raznih aspekata, i većina ovih lokacija je ocenjenja kao neprihvatljiva jer su u pitanju javne plaže. Tako da je lokacija na rtu Jaz predložena kao kompromis između aspekta tehničke pogodnosti i zaštite plaža i zaštićenih područja, ali ona posmatrano tehnički nije najsrećnije rešenje.
Međutim u ovoj zoni Primorja osim rta Jaz i zone Platamuna nemamo prostora gde taj kabal da izađe", kazala je Jovanović.
Osim Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje, obrađivači plana su Institut IGH iz Zagreba i Dalekovod-projekt iz Zagreba.

Povezane vesti BALKAN

1 Mar 2021 Velika senjska vjetrofarma u probni rad kreće već ove godine energetikanet

24 Feb 2021 Rumunija: Izgradnja reaktora 3 i 4 koštaće 7 milijardi evra EE

22 Feb 2021 Crnogorci ulažu u novi tip izvora energije b92

18 Feb 2021 Tuzla: Novi blok spas ili prokletstvo dw

16 Feb 2021 Njemačka pomoć za makedonsku energetsku tranziciju energetikanet

9 Feb 2021 ERS odustala od POSKUPLJENJA STRUJE blic

6 Feb 2021 Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022. vijesti

6 Feb 2021 Slovenska TE Brestanica sinhronizirala novi blok na mrežu energetikanet

2 Feb 2021 EPCG u posljednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 miliona eura vijesti

31 Jan 2021 Drugo obaveštenje ENTSO-E o razdvajanju sistema u sinhronoj oblasti Kontinentalna Evrope emsWeb Analytics