elektroenergetika

Treća faza probnog sinhronog rada za Tursku
18 Maj 2011 - ems

ENTSO-E je 3. maja odobrio prelazak na treću fazu probnog sinhronog rada turskog elektroenergetskog sistema sa Kontinentalnom Evropom, koja treba da počne 1. juna. U ovoj završnoj fazi probnog rada koji je predviđen da traje 11 meseci, predviđene su i ograničene komercijalne razmene električne energije. ENTSO-E-va regionalna grupa Kontinentalna Evropa, koja predstavlja operatore prenosnih sistema iz sinhrone oblasti Kontinentalna Evropa donela je tu odluku na osnovu pozitivne ocene druge faze probnog rada. Komercijalne razmene električne energije počeće u junu i to transferima do najviše 400 MW iz Bugarske, Grčke i Kontinentalne Evrope ka Turskoj, a do najviše 300 MW u suprotnom smeru.
Dodeljivanje kapaciteta se može postepeno povećati do dozvoljenih tehničkih graničnih vrednosti, ukoliko je ranije ostvaren uspešan rad na prethodno dodeljenim nivoima za razmenu energije.
ENTSO-E i tri direktno pogođena operatora u Bugarskoj, Grčkoj i Turskoj će tačna povećanja objaviti u odgovarajućim tržišno uslovljenim ranijim rokovima. ENTSO-E-ova regionalna grupa će nastaviti sa detaljnim praćenjem karakteristika rada turskog EES, naročito putem oscilacija unutar oblasti i performansi sekundarne regulacije kako bi se izbegli negativni uticaji na regionalne i sisteme širom Evrope, uz istovremeno postizanje pozitivnih efekata po pitanju sigurnosti napajanja i na tržište električne energije, koji predstavljaju motivaciju za ovu sinhronu interkonekciju.
Osnovni podaci Turski EES je 18. septembra 2010. sinhronizovan sa interkonektovanim EES-ima Kontinentalne Evrope, čime je obeležen početak paralelne probne interkonekcije, kao što je dogovoreno između turskog operatora sistema i ENTSO-E TSO-a HTSO, ESOEAD, Ampriona i Tennet GmbH (bivši Transponjer). Paralelni rad se odvija posredstvom dva 400 kV voda ka Bugarskom sistemu i jednim 400 kV vodom ka grčkom sistemu. Ovaj probni paralelni rad je organizovan u tri faze, od koje su prve dve uspešno okončane:
Faza 1: Period stabilizacije, koji nije podrazumevao bilo kakvu razmenu energije.
Faza 2: Fizičke, nekomercijalne razmene energije između turskog operatora sistema i bugarskog, odnosno grčkog operatora prenosnog sistema u oba smera i na obe granice. Na taj način, fizič ka razmena električne energije se odvijala bez bilo kakve trgovine. Ova faza je završena u martu 2011.
Faza 3: Nakon uspešnog okončanja faza 1 i 2, omogućene su ograničene dodele kapaciteta za komercijalne razmene električne energije između Turske i ENTSO-E sinhrone oblasti Kontinentalna Evropa, u skladu sa procedurama koje su međusobno dogovorile Bugarska, Grčka i Turska, a prema EU pravilima i ENTSO-E procedurama.

Povezane vesti BALKAN

19 Apr 2021 EPCG da unaprijedi poslovanje u svim segmentima vijesti

19 Apr 2021 Izmjenama Zakona HOPS postaje dioničarsko društvo energetikanet

9 Apr 2021 Crna Gora od podmorskog energetskog kabla zaradila 5,5 miliona evra b92

9 Apr 2021 Građani Hrvatske će moći da kupuju struju iz cele EU euractiv

4 Apr 2021 CG: Pregovara se sa EZ o dobijanju dodatnih sati za Termoelektranu vijesti

4 Apr 2021 Kako proizvode velike slovenske elektrane energetikanet

1 Apr 2021 Zapadni Balkan u izveštajima EP pozvan da radi na dekarbonizaciji ekonomija euractiv

21 Mar 2021 CG: ENERGETSKI BILANS ZA 2020. GODINU vijesti

21 Mar 2021 Ugovor za VE Gevgelija energetikanet

18 Mar 2021 NE AKUJU UČVRSTIO VEZE novostiWeb Analytics