elektroenergetika

EPCG može dobiti kvalitetnog strateškog partnera
29 Dec 2008 - seebiz

NIKŠIĆ - Energetske kompanije najmanje su pogođene krizom i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) može dobiti kvalitetnog strateškog partnera, koji će ponuditi dobru cijenu za akcije, ocijenio je predsjednik Odbora direktora kompanije, Srđan Kovačević.
On je kazao da je sada teško reći kolika je ta cijena, ali će sigurno biti mnogo veća nego na berzi.
»U ovom trenutku zbog krize ne možemo dobiti ono što smo željeli, možda i mogli, prije tri mjeseca. Međutim, sada se postavlja drugo pitanje - da li 100 miliona EUR trenutno vrijedi koliko prije tri mjeseca, definitivno ne«, rekao je Kovačević za novi broj lista Elektroprivreda.
U svijetu se, kako je dodao, dešava deflacija, što znači da novac više vrijedi nego prije godinu.
»Zato za EPCG sada 100 miliona EUR vrijedi mnogo više nego prošle godine 150 miliona«, naveo je Kovačević.
On je objasnio da je prednost dokapitalizacije u tome što novac ostaje u EPCG i što će biti upotrijebljen za jačanje infrastrukture i završetak važnih projekata koji će omogućiti dalje jačanje kompanije i rast njene vrijednosti. On je naveo da je za realizaciju plana investicija, koji su pripremile Stručne službe EPCG, u narednih pet godina potrebno oko 300 miliona EUR.
»S obzirom na to da se radi o potrebi da se dođe do visokog iznosa svježeg kapitala, došlo se do ideje dokapitalizacije. Država je prihvatila da kroz dokapitalizaciju svoj udio sa 70,5 odsto spusti na 55odsto, dok bi 22 odsto akcija dobio strateški partner«, podsjetio je Kovačević.
On je kazao da pošto sama dokapitalizacija sigurno ne bi bila dovoljno interesantna, jer paket od 22 odsto strateškom partneru ne obezbjeđuje praktično ništa, osim možda maksimalno jednog mjesta u Odboru direktora, odlučeno je da sa njom ide i menadžment ugovor. Taj ugovor strateškom partneru omogućava da pet godina upravlja kompanijom, za koliko bi trebalo da se završe glavne investicione aktivnosti, ozdravi firma i nakon toga odluči šta će biti dalje.
Kovačević je saopštio da je Radni tim EPCG, formiran da bi olakšao posao, napravio Predlog strategije dokapitalizacije.
»To je dokument koji je dosta strog i koji bi trebalo da definiše put i najvažnije korake da bi dokapitalizacija bila uspješno izvedena. Materijal koji je uradio Radni tim jako je koristan, jer su u njemu definisana ključna pitanja za uspješan završetak dokapitalizacije«, naveo je Kovačević.
Definisano je, kako je dodao, pitanje Rudnika uglja Pljevlja koji ima dosta specifičnu vlasničku strukturu. Kovačević je, podsjetivši na probleme koje EPCG ima sa Rudnikom oko isporuke uglja i spornog potraživanja od oko 40 miliona EUR, kazao da je saradnja dvije kompanije u posljednjih šest mjeseci došla do sasvim zadovoljavajućeg nivoa.
»Imajući u vidu saradnju dvije kompanije, Radni tim je predložio nekoliko mogućih rješenja, među kojima je kupovina Rudnika ili njegovo spajanje sa EPCG. Međutim, savjetnik za dokapitalizaciju, konzorcijum Unikredit -Zagrebačka banka, na osnovu kontakata sa mogućim strateškim partnerima predlaže da situacija ostane kakva jeste i da strateški partneri rješavaju taj problem«, rekao je Kovačević.
Radni tim se bavio i odnosima EPCG i Kombinata aluminijuma (KAP) i predložio da nakon 1. decembra 2010. godine, kada se završava ugovor, Elektroprivreda nema obaveze prema podgoričkoj fabrici.
»Naredno pitanje su hidroelektrane na Morači. Smatramo da EPCG mora naći mjesto u tom projektu koji treba da obezbijedi oko 700 miliona kilovat sati električne energije«, kazao je Kovačević.
Zbog toga u EPCG smatraju da sa izgradnjom hidroelektrana na Morači treba sačekati dok se ne završi dokapitalizacija kompanije.
»Nakon dokapitalizacije EPCG bi sa strateškim partnerom mogla da bude jedna od firmi koja je zainteresovana za taj posao. EPCG u konzorcijumu sa strateškim partnerom ima daleko najveće šanse da uspije, odnosno da dobije taj posao«, smatra Kovačević.
On je naveo da izgradnja hidroelektrana na Morači, prema procjenama treba da košta oko 450 miliona EUR i taj projekat u budućnosti može da bude još bolji ukoliko Crna Gora uspije da se dogovori sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) i Srbijom oko prevođenja dijela voda Tare.
»To je vjerovatno, pored energetskog i ekološkog, i političko pitanje, ali vjerujemo da se o tom pitanju može pričati i da se može riješiti u interesu svih«, rekao je Kovačević.
Radni tim je, takođe, predložio da Regulatorna agencija definiše put kretanja cijene električne energije u narednih pet godina ili barem jasna pravila za utvrđivenje cijena u tom periodu.
To je, prema riječima Kovačevića, veoma važno jer partner ne može dati ozbiljnu ponudu ukoliko ne zna kako će se cijena struje u Crnoj Gori kretati u narednih pet godina.
Kovačević je najavio da će se Prenos u februaru izdvojiti iz EPCG i postaće akcionarsko društvo sa istim rasporedom vlasništva kao u Elektroprivredi.
»Dakle, u prvoj fazi država će imati 75 odsto vlasništva. Međutim, ostaje otvoreno pitanje da li ići u dokapitalizaciju Prenosa«, kaže Kovačević.« Jedan projekat nas navodi na opredijeljenje da i sa Prenososm uđemo u dokapitalizaciju«.
Odluka, kako je kazao, još nije donesena, ali to se lako može desiti zbog izgradnje podvodnog kabla sa italijanskom kompanijom Terna.
Projekat izgradnje kabla vrijedi 675 miliona EUR, a svoj dio tu će naći i Prenos.
»Kabal je veoma interesantan, ne samo zbog prenosne mreže nego zbog novih proizvodnih objekata koji bi se radili u Crnoj Gori. Sigurno je da će sa kablom biti mnogo veće interesovanje za gradnju novih objekata u Crnoj Gori, time i projekat hidroelektrana na Morači dobija puni značaj«, ocijenio je Kovačević.
On je saopštio da bi do sredine januara trebalo da bude potpisan prvi, praktično obavezujući ugovor sa italijanskom kompanijom.
»Dokapitalizacija Prenosa važna je da bi se realizovao dio obaveza koji pripada i u najvećoj mjeri zavisi od izgradnje kabla. A Prenosu je potreban svjež novac, nešto oko 90 miliona EUR, što bi se obezbijedilo dokapitalizacijom, a zatim investiralo u dio projekta koji treba da uradi crnogorska strana«, kazao je Kovačević.
Ipak, kako je zaključio, za sada je to još otvoreno pitanje, moguće je da EPCG i Prenos idu u dokapitalizaciju odvojeno, ali i zajedno.

Povezane vesti BALKAN

5 Mar 2021 RiTE Ugljevik ISKAZAO DOBIT OD PREKO 1,5 MILIONA KM srna

5 Mar 2021 Mađarska napušta ugljen prije roka energetikanet

3 Mar 2021 OBILJEŽEN ZAVRŠETAK RADOVA NA VJETROPARKU "PODVELEŽJE" srna

1 Mar 2021 Velika senjska vjetrofarma u probni rad kreće već ove godine energetikanet

24 Feb 2021 Rumunija: Izgradnja reaktora 3 i 4 koštaće 7 milijardi evra EE

22 Feb 2021 Crnogorci ulažu u novi tip izvora energije b92

18 Feb 2021 Tuzla: Novi blok spas ili prokletstvo dw

16 Feb 2021 Njemačka pomoć za makedonsku energetsku tranziciju energetikanet

9 Feb 2021 ERS odustala od POSKUPLJENJA STRUJE blic

6 Feb 2021 Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022. vijestiWeb Analytics