ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

         NAZAD
Započela gradnja najveće hrvatske sunčane elektrane   25 Jun 2020 - energetikanet

Najnovije vesti Balkan :

6 Avg 2020 CG: Pad potrošnje i cijena električne energije
2 Avg 2020 GRADE KRŠKO 2
31 Jul 2020 RS gradi prvi vetropark: Investicija od 66 miliona evra
31 Jul 2020 Grčka: Subvencije za električne automobile od narednog meseca
27 Jul 2020 Objaviti studiju ekonomske opravdanosti rekonstrukcije TE Pljevlja
26 Jul 2020 CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura
23 Jul 2020 Za dva minuta planule subvencije za električna vozila u Hrvatskoj

 

Povezane vesti :

31 Jul 2020 RS gradi prvi vetropark: Investicija od 66 miliona evra
26 Jul 2020 CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura
13 Jun 2020 Solarna elektrana u Srpskoj biće manja od prvobitnog plana
7 Jun 2020 Gradnja SE u Ulcinju počinje do kraja godine
31 Maj 2020 S.Makedonija: Potpisani ugovori za gradnju SE
1 Mar 2020 CG: Domaća proizvodnja podmirila 97 odsto potreba
26 Jan 2020 Obnovljivi izvori prioritet EPCG
8 Jan 2020 ERS: ODLIČNI REZULTATI
25 Jul 2019 CG:Iz obnovljivih izvora 20% struje 2022. godine
30 Maj 2019 NE ODUSTAJU OD HE NA MORAČI
24 Apr 2019 Hrvati ulažu 100 miliona evra u SE
23 Mar 2019 Albanija dobiva plutajuću solarnu elektranu
13 Feb 2019 RS ukida subvencije za izgradnju mHE
20 Sep 2018 U Podgorici će se graditi velika solarna elektrana
10 Sep 2018 CG: Devet kompanija zainteresovano za izgradnju SE

Polaganjem temeljnog kamena započela je gradnja SE Cres koja će, kada bude dovršena, biti najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj. Vrijednost projekta je 41 mil. kuna, a elektrana će imati snagu 6,5 MW i s proizvodnjom oko 8,5 mil. kW h električne energije godišnje pokrivat će potrebe za oko 2500 hrvatskih kućanstava.

Time je HEP ujedno pokrenuo zelenu energetsku tranziciju kvarnerskih otoka.

U pogonu do kraja godine

Elektrana se nalazi 2 km sjeverno od naselja Orlec i prostirat će se na zemljištu površine 17 ha. Sastojat će se od 13 segmenata pojedinačne snage 500 kW, odnosno od ukupno 20 330 fotonaponskih modula domaćeg proizvođača Solvis. Moduli će biti postavljeni tako da omogućavaju nesmetan prolaz malih životinja unutar ograde elektrane i ispašu ovaca u ograđenom području.

Projekt SE Cres je do ishođenja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija, a potom je projekt preuzeo HEP, koji je na temelju natječaja izgradnju povjerio konzorciju koji čine tvrtke PVI Solar, PVI, Intecco i Deling.

Elektrana bi s proizvodnjom trebala započeti do kraja 2020. godine.

Brojni projekti sunčanih elektrana u Istri i na Kvarneru

Temeljni kamen za novu hrvatsku sunčanu elektranu, uz prigodnu svečanost, položili su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić. Tom je prigodom čelnik HEP-a izjavio: "Unatoč globalnoj krizi izazvanoj koronavirusom, HEP je bez oklijevanja nastavio s realizacijom plana investicija za 2020. godinu koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti HEP-a, od gotovo 5 mlrd. kuna. To činimo jer smo svjesni da su nastavak našeg investicijskog ciklusa i ulaganja u kojima je snažno zastupljena domaća komponenta, iznimno važni za razvoj i stabilnost hrvatskog gospodarstva. Pritom se najveći dio investicija odnosi na realizaciju obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030. godine, u sklopu kojega ćemo izgraditi 1500 MW proizvodnih kapaciteta. Polovina tih kapaciteta, koja po snazi odgovara NE Krško, bit će u sunčanim i vjetroelektranama. U ovom trenutku, u izgradnji ili pred početkom izgradnje imamo VE Korlat i čak sedam sunčanih elektrana."

No, to nije sve jer ukupna ulaganja HEP-a u projekte sunčanih elektrana i elektromobilnosti na području Istre i Kvarnera u 2020. godini iznose čak 74 mil. kuna. Tako je, osim SE Cres, u izgradnji i SE Marići kod Žminja, snage 1 MW, a uskoro počinje izgradnja i druge faze SE Kaštelir u zaleđu Poreča, snage 2 MW. Obje će elektrane, baš kao i SE Cres, električnu energiju proizvoditi bez poticaja, na posve tržišnoj osnovi. Uz to, na Cresu HEP razmatra izgradnju još dvije sunčane elektrane: SE Cres 2 snage 4,14 MW, koja bi se trebala graditi u blizini SE Cres i SE Ustrine kod Osora, snage 9,99 MW, koja se razvija u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Malim Lošinjem. Na otoku Unijama HEP planira izgradnju sunčane elektrane snage 1 MW s baterijskim spremnikom, što je dio europskog programa INSULAE, a razvija se u partnerstvu s Razvojnom energetskom agencijom Kvarner. Trenutačno najveći projekt sunčane elektrane na području Istre i Kvarnera koji se razvija je SE Nova Vas čija će snaga biti čak 40 MW, a partner HEP-a je Općina Kršan. Konačno, HEP ostvaruje još nekoliko projekata integriranih sunčanih elektrana na krovovima svojih poslovnih i pogonskih zgrada i u tijeku je postavljanje elektrana u Malom Lošinju, Krku i Poreču.

Uspješno se nastavljaju projekti elektromobilnosti
Zelenu energetsku tranziciju na kvarnerskim otocima čini i postavljanje infrastrukture za punjenje električnih vozila. Tako su već u pogonu punionice električnih vozila ELEN u Malom Lošinju i Cresu, pri čemu je održana i prezentacija HEP-ovog projekta eMobilnost s naglaskom na infrastrukturu na otocima i ostalim turističkim destinacijama u Hrvatskoj. Tako se na području Istarske i Primorsko-goranske županije nalazi 19 punionica ELEN i u tijeku je postavljanje još 35, među kojima i onih na Krku i Rabu, izvijestila je HEP-ova Služba za odnose s javnošću.
 
Web Analytics