ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

         NAZAD
CG: Ugovori o zakupu zemljišta za VE na Brajićima   18 Mar 2020 - analitika

Najnovije vesti Balkan :

24 Maj 2020 Hrvatska sve bolja u energetskoj tranziciji
12 Maj 2020 Šest decenija postojanja HE „Perućica“
5 Maj 2020 Hrvatska: Još malo do 1 GW iz OIE
5 Maj 2020 Jugoistočna Evropa i napuštanje lignita
15 Apr 2020 CG: U požarima uništeni i stubovi
11 Apr 2020 GEN-I Hrvatska snižava cijene za 15%
30 Mar 2020 EPBiH: Smjenski rad bez napuštanja objekata

 

Povezane vesti :

5 Maj 2020 Hrvatska: Još malo do 1 GW iz OIE
18 Mar 2020 CG: Ugovori o zakupu zemljišta za VE na Brajićima
9 Mar 2020 Usvojene odluke o gradnji dvije VE u BIH
26 Jan 2020 Obnovljivi izvori prioritet EPCG
29 Dec 2019 Krenula gradnja ključnog energetskog objekta
19 Nov 2019 Otvorena malteška vjetroelektrana kod Ulcinja
1 Sep 2019 EPCG: Odobrena investicija za izgradnju VE Gvozd
19 Avg 2019 VE u interesu građana ili prebogatih kompanija
25 Jul 2019 CG:Iz obnovljivih izvora 20% struje 2022. godine
10 Jun 2019 VE Možura počela probni rad
4 Mar 2019 CG: OIE najveći potencijal
22 Dec 2018 Makedonci završavaju Vjetroelektranu Bogdanci
22 Dec 2018 EPBiH planira investicije od 1,76 milijardi KM
10 Dec 2018 HEP ulaže milijarde u obnovljive izvore energije
7 Dec 2018 Investicija u VE Grebak vrijedna 130 miliona KM

Potpisivanje ugovora o zakupu zemljišta za potrebe izgradnje vjetroelektrane na Brajićima očekuje se u martu, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu ekonomije. Budući energetski objekat gradiće konzorcijum njemačke kompanije WPD i crnogorske firme vjetroelektrana Budva koji je, kako je utvrdila Tenderska komisija, jedini dostavio formalno ispravnu i tehnički prihvatljivu ponudu, te za izgradnju vjetroparka ponudio 101,3 miliona eura.

“Vlada je zadužila Ministarstvo ekonomije da formira Komisiju za pregovore po Nacrtu ugovora o zakupu zemljišta u svojini države za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Brajići, u opštinama Budva i Bar, sa prvorangiranim ponuđačem konzorcijumom WPD Brajići. Po zaključku Vlade, Ministarstvo je formiralo Komisiju i počelo postupak pregovora. Pregovori o usaglašavanju teksta su u toku i veći dio ugovora je usaglašen, te se potpisivanje očekuje u martu”, precizirali su u Ministarstvu.

Konzorcijum WPD Brajići zakupiće zemljište na 30 godina i za to vrijeme uplatiti državi, kako je to kazao izvršni direktor Vjetroelektrane Budva Golub Senić, 16,5 miliona eura, odnosno oko 550.000 eura na godišnjem nivou.

On je ranije Dnevnim novinama rekao da se početak izgradnje očekuje u junu-julu ove godine. Rok za završetak vjetroelektrane i početak proizvodnje struje je, kako je dodao, tri godine od dana potpisivanja ugovora.

“Nećemo čekati tri godine, već ćemo se truditi da projekat završimo što prije. Spremni smo da sjutra počnemo radove, ali moramo završiti zakonsku regulativu koja podrazumijeva dobijanje građevinske dozvole i ostalih saglasnosti koje su neophodne da bi mogli da krenemo sa građevinskim radovima”, naveo je ranije Senić.

Prema njegovim riječima, u projekat će biti uključeno više od 200 ljudi.

Predviđeno je i 21,6 miliona eura učešća domaćih kompanija.

U utvrđenoj rang listi ponuđača navodi se i da je konzorcijum ponudio i 235.462 kvadrata za izgradnju.

Instalisana snage buduće elektrane je 100,8 megavati.

Kako je Senić ranije najavio, na Brajićima će biti 18 vjetroturbina koje će izraditi danska kompanija Vestas.

“Izabrali smo dansku kompaniju Vestas koja jedina u svijetu proizvodi turbine od 5,6 megavati i vodeća je u svijetu u proizvodnji turbina. Uključena je najsavremenija tehnologija koja podrazumijeva da se sa malom brzinom vjetra dobiju maksimalni rezultati”, rekao je ranije Senić.

On je istakao i da se izgradnja nove elektrane neće odraziti na račune za električnu energiju, te da će vjetropark raditi po tržišnom principu.

“Cijena električne energije je berzanska. Nemamo subvencija, niti bilo kakvu pomoć ili kredit. Sav rizik je na investitoru. Dajemo garancije državi za izvođenje, održavanje, da vodimo računa o zaštiti životne sredine. Ne postoje negativne posljedice za građane i okolinu”, naveo je Senić.

U Crnoj Gori električnu energiju trenutno proizvode vjetroelektrane Krnovo i Možura koje imaju status povlašćenog proizvođača.

Vjetropark Krnovo, u čiju izgradnju je uloženo 120 miliona eura, u pogonu je od novembra 2017, dok je Možura, vrijedna 90 miliona, puštena u rad u novembru prošle godine.

Vlasnici Krnova su firma Masdar iz Dubaija i francuski Akuo Energy, dok je investitor na Možuri malteška kompanija Enemalta plc, a glavni izvođač radova kineska firma Shangai Electric Power Engineering.

Osim izgradnje vjetroelektrane na Brajićima, Crnu Goru očekuju i radovi na vjetroparku Gvozd, procijenjene vrijednosti oko 60 miliona eura.

Po zaključku Vlade, Ministarstvo je formiralo Komisiju i počelo postupak pregovora.

Pregovori o usaglašavanju teksta su u toku i veći dio ugovora je usaglašen, te se potpisivanje očekuje u martu, precizirali su u Ministarstvu.
 
Web Analytics