ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
Tuzla:Počeli radovi na termoelektrani   3 Nov 2019 - b92

Najnovije vesti Balkan :

30 Mar 2020 EPBiH: Smjenski rad bez napuštanja objekata
23 Mar 2020 Nuklearka Krško normalno funkcioniše
18 Mar 2020 CG: Ugovori o zakupu zemljišta za VE na Brajićima
9 Mar 2020 RS: Megavati iz obnovljivih izvora
9 Mar 2020 CG: Udvostručiti proizvodnju HE Perućice
9 Mar 2020 Usvojene odluke o gradnji dvije VE u BIH
1 Mar 2020 Samit energetike ŠANSA za privredu Srpske

 

Povezane vesti :

30 Mar 2020 EPBiH: Smjenski rad bez napuštanja objekata
3 Nov 2019 Tuzla:Počeli radovi na termoelektrani
22 Dec 2018 EPBiH planira investicije od 1,76 milijardi KM
20 Sep 2018 Tuzla: Kineski investitori se povlače iz projekta
20 Sep 2018 Tuzla: Kineski investitori se povlače iz projekta
25 Avg 2018 Radovi na novoj BiH TE počinju već ove godine
7 Mar 2018 Zagađenje ne poznaje državne granice
8 Sep 2017 Uskoro zeleno svjetlo parlamenta za 7 TE Tuzla
24 Jan 2017 EP BiH: Premašen plan proizvodnje
26 Okt 2016 Nepovoljni uslovi za TE Tuzla blok 7
23 Maj 2016 TE Stanari poboljšaće energetski bilans Srpske
5 Maj 2016 Kina ulaže oko 722 miliona evra u TE Tuzla
12 Apr 2016 Savjet ministara BiH dao podršku za blok 7TE Tuzla
14 Feb 2016 900 RADNIKA IZ BIH PROIZVODI STRUJU ZA STRANO TRŽI
22 Jun 2015 EU gasi 13 termoelektrana na Balkanu

Izgradnja dugo najavljivanog Bloka 7 Termoelektrane Tuzla zvanično je počela u petak uvođenjem izvođača u pripremne radove na odabranoj lokaciji. Rok za završetak pripremnih radova je 12 meseci, a vrednost ugovora 17,9 miliona KM (9,1 miliona evra) bez PDV-a. Pripremni radovi podrazumevaju pripremu oko 270 hektara površine koju treba poravnati na potrebnu nadmorsku visinu, treba napraviti nekoliko odvodnih kanala, izmestiti postojeće cevovode i dalekovode, pripremiti teren za izgradnju velikih i teških objekata kakav je Blok 7, ali i odraditi sve druge pripreme koje će omogućiti izgradnju bloka.

"U narednim danima očekujemo da to postane jedno veliko gradilište i da se u narednih 12 meseci radi na pripremi tog terena, te da se u tom periodu gradilište sukcesivno predaje kineskom izvođaču koji će na proleće naredne godine početi sa prvim radovima vezanim za realizaciju ugovora o izgradnji Bloka 7", rekao je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u "Elektroprivredi BiH", prenose Nezavisne novine.

Pripremne radove vršiće domaći konzorcijum koji nije iz Tuzlanskog kantona.

Na čelu grupacije je kompanija ITC iz Zenice, a učesnici su "Integral inženjering" Banjaluka i "Prijedorputevi".

"Pored toga, očekujemo da će do 50 odsto EPC ugovora raditi domaća radna snaga, domaće kompanije, što je i ugovorna obaveza i naša, a i kineskih partnera. Dakle, očekujemo da sav onaj posao koji je moguće raditi u BiH, urade domaće kompanije", ispričao je Salkić i naglasio da ima dio ECP ugovora u vrednosti 63 miliona eura koji će u potpunosti biti ponuđen domaćim kompanijama.

Blok će godišnje trošiti 1,1 milion tona uglja manje i njegova proizvodnja će imati ekološke parametre koji su u potpunosti usklađeni sa najstrožim kriterijima domaćeg zakonodavstva i sa direktivama EU, tvrde iz Termoelektrane. S tim se slaže i Vlada TK.

"Osim toga što će blok trošiti manje uglja, toplinska iskoristivost uglja će biti veća. Drugo, to su moderna filterska postrojenja za odsumporavanje, nije stopostotno pročišćenje, ali je ekološki značajno za razliku od ranije. Povećanjem toplifikacije i smanjenjem broja ložišta koja sada lože svašta, dodatno će se smanjiti ekološki pritisak na ovaj prostor", pojasnio je značaj projekta za TK Denijal Tulumović, premijer kantona.

Mišljenje premijera ne dijele mještani Bukinja, koji žive u neposrednoj blizini TE i godinama upozoravaju na štetne posledice njenog rada. Nadiha Paščanović iz mesne zajednice Bukinje skeptična je po pitanju promena najavljenih ovim projektom.

"Ja kao stanovnica ove mesne zajednice od 1993. godine nisam osjetila nikakav boljitak. Mislim da meštani Bukinja neće imati neku posebnu privilegiju što se tiče Bloka 7 jer ni do sada nije ništa posebno. Jedino šta smo dobili sa ovim blokovima su oboljenja i bolesti", ispričala je Paščanovićeva i još jednom podsetila da Bukinje imaju veliki broj obolelih osoba.

Uglavnom se radi o karcinomima, respiratornim infekcijama gornjih i donjih disajnih puteva, kao i o kardiovaskularnim bolestima.

Blok 7 će zamijeniti blokove 3, 4 i 5 u Termoelektrani Tuzla, koji treba da budu ugašeni 2023. godine i čija je ukupna snaga 500 MW. Snaga novog bloka će biti 450 MW i proizvodiće deset posto više nego ova tri bloka.

Ukupna vrednost projekta izgradnje Bloka 7, odnosno EPC ugovora je 722 miliona eura. Od toga 15 posto je vlastito učešće "Elektroprivrede BiH", dok je ostatak kredit Eksim banke. Blok bi trebalo da bude završen krajem 2024. godine.

Smatra se da je ovo najveći posleratni projekat u BiH. Zadnji izgrađeni blok u "Eleketroprivredi" je Blok 7 u Termoelektrani u Kaknju koji je napravljen pre 31 godinu.
 
Web Analytics