ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
HET: UVEZLI TRI PUTA VIŠE STRUJE   14 Maj 2019 - blic

Najnovije vesti Balkan :

12 Nov 2019 U petak puštanje u rad podmorskog kabla
11 Nov 2019 CG: Najjeftinija struja za industrijske potrošače
3 Nov 2019 Tuzla:Počeli radovi na termoelektrani
3 Nov 2019 CEEC i Lager žele gradnju elektrane u Sanskom Most
17 Okt 2019 Najveća baterija u Sloveniji... i šire
19 Sep 2019 Gubitke struje na mreži platili građani
11 Sep 2019 Korigovana cena struje - 40 evra za megavat

 

Povezane vesti :

26 Avg 2019 ERS O POSKUPLJENJU STRUJE
10 Jun 2019 Ko bi opet Taru da pretvara u baru?
14 Maj 2019 HET: UVEZLI TRI PUTA VIŠE STRUJE
1 Apr 2019 RS: UZ STRUJU STIŽU MILIONI TONA GIPSA
18 Mar 2019 TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
7 Mar 2019 ERS: KONAČNO BOLJA GODINA
11 Feb 2019 RS: Struja za privrednike SKUPLJA 4,9 odsto
5 Jan 2019 RS: Uvećani januarski računi za struju
25 Maj 2017 Kod Nevesinja planirana vetroelektrana Grebak
17 Apr 2017 Počelo otvaranje tržišta električne energije u BiH
29 Sep 2016 Radnici u Srpskoj grade 15 malih hidroelektrana
28 Avg 2016 I Crna Gora priprema berzu električne energije
16 Jul 2016 RiTE "Ugljevik": Potpisan ugovor o odsumporavanju
4 Jun 2016 RS: U "Buk Bijelu" 383 miliona km
12 Maj 2016 RS: Izgradnja TE Stanari veoma važna za Srpsku

Loš hidrološki početak godine i znatno smanjenje proizvodnje u Hidroelektranama na Trebišnjici ima za posledicu da je Republika Srpska u prvom kvartalu uvezla gotovo tri puta više vrednu električnu energiju nego u istom periodu lani. U prva tri meseca je, po podacima Zavoda za statistiku RS, uvezeno oko 13,3 miliona KM vredne električne energije. Ohrabruje to što je drugi kvartal kišovitiji i da će se to odraziti na bolji rezultat hidroelektrana, ali niko ne može sa sigurnošću da kaže kada će HET početi da radi u punom kapacitetu.

Reč je o tome da se u Dubrovniku, u Hidroelektrani u Platu 10. januara dogodila havarija u kojoj su smrtno stradala tri radnika. Od tada HE na Trebišnjici radi sa umanjenim kapacitetom, jer u dubrovačkoj hidroelektrani ima jedan agregat koji od dana havarije nije u funkciji.

HET sada proizvodi manje od trećine predviđene električne energije, a posluju u gubicima koji su dosegli cifru od oko 12 miliona maraka. Njihove zvanične informacije pokazuju da je trebalo da u tri meseca proizvedu 370 gigavat časova električne energije, a da je rezultat tek 137 gigavata.

– Hidroelektrane na Trebišnjici su zaista u velikom problemu. Bilo je predviđeno čak i da radnici idu na čekanje, jer nemaju posla, ali smo uspeli nekako dogovoriti s direktorom da se to ne desi – kaže predsednik Sindikata udruženih radnika energetike RS Slobodan Ostojić.

Ostojić objašnjava da su hidroelektrane u Trebinju i Dubrovniku napravljane pre rata i da funkcionišu po sistemu spojenih posuda.

– Kvar u Dubrovniku nije nešto što se mora dugo otklanjati. Međutim, pojavile su se informacije da je pogon nakon havarije kancerogen i da niko neće da uđe – dodaje Ostojić.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove Darko Milunović za Srpskainfo kaže da ima informacije da bi hidroelektrana u Dubrovniku mogla u oktobru da počne s radom, ali da ni to nije sigurno.

Osim toga, na ruku „Eelektroprivredi RS“ ne ide ni to što je u toku remont Termoelekrane „Gacko“, koji će da traje drugi i treći kvartal ove godine. Ako godina bude sušna, problem će tek da bude izražen.

– Zbog loše hidrologije, kapitalnog remonta TE Gacko, koji će trajati 90 dana, i smanjenja proizvodnje Hidroelektrana na Trebišnjici uzrokovanog ispadanjem HE Plata, Elektroprivreda RS uvozi nedostajuće količine električne energije za potrebe domaćeg konzuma i ugovorene obaveze prema Distriktu Brčko i Nezavisnom operateru sistema – zvanično je obaveštenje ERS.

Prema procenama stručnih služba, ERS je planirao kupovinu od oko pet miliona maraka struje za naredni period. Uvoz će se, za sada, odvijati na sedmičnom nivou, a pažljivo se prate cene kretanja električne energije na slobodnom tržištu, koje trenutno iznose oko 40 do 45 evra po megavat času.

– Gubici su delimično ublаženi potpisivanjem ugovora između ERS, HET i HZHB o jednakoj raspodeli električne energije proizvedene u protočnoj hidroelektrani (PHE) „Čapljina“ – navode u ERS.
Manji prihodi ERS

Posledice suše i havarija na HE Platu, kao i negativni finansijski efekti kapitalnog remonta TE Gacko, prema procenama će se odraziti na poslovanje Elektroprivrede, koja će u tekućoj godini imati za oko 25 miliona maraka manje sopstvene prihode.

Kako bi se ublažile negativne finansijske posledice, Elektroprivreda je svim zavisnim preduzećima uputila preporuke o uštedama. Preporuke se primenjuju od prve dekade marta, a prvi rezultati trebalo bi da budu poznati sredinom godine.
 
Web Analytics