ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

         NAZAD
Dalekovod "Lastva-Čevo" za sigurnije napajanje   25 Apr 2019 - antenam

Najnovije vesti Balkan :

21 Sep 2020 EPCG gasila struju kod 24.676 potrošača
18 Sep 2020 Kineski novi put svile popločan ugljem na Zapadnom Balkanu
14 Sep 2020 PROJEKAT VE "HRGUD" ZNAČAJAN ZA EKONOMSKI RAZVOJ
14 Sep 2020 Proradila najveća solarna elektrana u Hrvatskoj
14 Sep 2020 U Sloveniji se gradi baterija kapaciteta 5 MW
7 Sep 2020 Vetroelektrana Brajići - struja za više od 50.000 domaćinstava
7 Sep 2020 BiH povećala kvote za obnovljive izvore energije

 

Povezane vesti :

25 Apr 2019 Dalekovod "Lastva-Čevo" za sigurnije napajanje
18 Maj 2016 CGES: Eksproprijacija zemljišta skoro završena
9 Feb 2016 CGES u crnogorsku elektromrežu uložio 42m evra
31 Avg 2015 CG: Status kapitalnih projekata
2 Avg 2015 Garancija za dalekovod Tivat-Pljevlja 40m evra
26 Jun 2015 CG: Kreće gradnja dalekovoda
13 Maj 2015 IV savjetovanje CIGRE - Crnogorskog komiteta
28 Dec 2014 CGES: KAP vratio svu nelegalno preuzetu energiju
1 Dec 2014 Energoinvest će raditi dalekovod Čevo - Pljevlja
27 Mar 2014 CG:Krajem aprila gradnja trafostanice u Lastvi
7 Mar 2012 Počele pripreme za projekat podmorskog kabla
7 Feb 2012 EPCG primorana da uvozi struju
5 Jan 2012 Aktivnosti CGES u 2012. godini
15 Jun 2011 CG: Problem sa lokacijom za energetski kabal

Puštanje u pogon dalekovoda "Lastva-Čevo“, značiće mnogo za dalji razvoj turizma i industrije u Crnoj Gori, a trasa je birana u skladu sa ekološkim i socijalnim aspektima projekta podmorske interkonekcije Crne Gore sa Italijom. To je, u izjavi za PR Centar, ocijenio savjetnik izvršnog direktora u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES), Vladimir Bojičić, navodeći da je CGES, nakon uspješnog puštanja u probni pogon trafostanice Lastva krajem prošle godine, 2. aprila pustio u pogon i dalekovod "Lastva-Čevo“.

"Ova dva projekta su sastavni dio velikog infastrukturnog projekta, koji podrazumijeva povezivanje elektroenergetskih sistema Italije i Crne Gore. Na ovaj način CGES je, u saradnji sa državom, ispunio sve ugovorene obaveze, koje je naša kompanija imala prema italijanskom partneru. Tako da smo 3. aprila omogućili da italijanski partner, nesmetano, nastavi sa ispitivanjima postrojenja, koje predstavlja sastavni dio interkonekcije između Crne Gore i Italije“, objasnio je Bojičić.

Pored razvoja južnog i sjevernog dijela Crne Gore, projektom će, kako je rekao, svim potrošačima električne energije biti omogućeno da imaju kvalitetnije i sigurnije napajanje.

"Biće omogućeno i da naša kompanija, u narednom periodu, ostvaruje bolje rezultate u dijelu smanjenja gubitaka u prenosnoj mreži. U svakom slučaju, CGES će biti bolje pozicioniran u mreži prenosnih kompanija, zbog toga što ovaj projekat predstavlja i dio povezivanja sa Transbalkanskim koridorom i ideja je da energija iz ovog regiona, sa regiona Balkana, nađe put prema Italiji i u kontra smjeru“, objasnio je Bojičić.

Vrijednost trafostanice Lastva i dalekovoda do Čeva je, kako je kazao, 60 miliona eura.

"A ukupna vrijednost projekta sa izgradnjom dalekovoda od Čeva do Pljevalja, iznosi 106 miliona eura. Ako poredimo sa ukupnom vrijednošću, koju trenutno CGES ima u osnovnim sredstvima, a koja iznosi oko 200 miliona eura, moramo biti svjesni da će veličina i značaj projekta uticati ne samo na našu kompaniju, nego i na državu da i dalje nastavi u pravcu razvijanja prenosne mreže, kao i industrije u Crnoj Gori“, rekao je Bojičić.

Od početka realizacije projekta, CGES je u skladu sa zakonima koji regulišu izgradnju infrastrukturnih objekata, vodio računa o zaštiti životne sredine, o načinu i funkcionisanju objekata, naglasio je Bojičić.

"Vodilo se računa o Zakonu o energetici koji nam nameće obaveze, kako i na koji način objekti, tokom i nakon izgradnje treba da budu stavljani u funkciju. Tako da je CGES od početka vodio i do završetka projekta će voditi računa da ispoštuje svu zakonsku proceduru, koja definiše ovaj način i ovaj vid izgradnje infrastrukturnih objekata“, dodao je Bojičić.

Veliki značaj trafostanice i njenog lociranja pokazao se, kako je pojasnio, odmah nakon probnog puštanja u pogon dalekovoda.

"Nakon stavljanja u probni pogon dalekovoda, imali smo situaciju da su se skoro cijeli konzumi opština Tivat i Budve, snabdijevali sa ove trafostanice“, kazao je Bojičić.

On je rekao da su sve studije pokazale da će trafostanica Lastva sa pripadajućim objektima i 110 kV dalekovodom "Tivat – Budva“, kao i sa 400 kV DV do Čeva, značiti mnogo za dalji razvoj turizma i industrije.

Šef Službe za razvoj u CGES-u, Dragan Perunović, kazao je da su 400 kV dalekovodima povezane trafostanice Trebinje i Podgorica 2, a u toku su, kako je dodao, radovi na delekovodu od Čeva do Pljevalja.

"Tako da su, u okviru ovog projekta, planirana dalja povezivanja sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, u širem Transbalkanskom projektu. Inače, u pitanju su dva dalekovoda do Čeva dužine oko 35 kilometara, na rastojanju od stotinak metara. Podignuto je preko 200 stubova, ugrađeno skoro pet hiljada tona čelične konstrukcije, instalirano oko 800 kilometara provodnika“, naveo je Perunović.

Trasa od Grblja do Čeva je, kako je ukazao, birana da se maksimalno uvaže ekološki i socijalni aspekti projekta.

Perunović je rekao da je, kada je riječ o trafostanici Lastva, u pitanju najmodernija tehnologija, gasom izolovano postrojenje, koje je ekološki i socijalo prihvatljivo.

"Trafostanica ima snagu 2X300 megavolt ampera (MVA) i predstavlja značajnu tačku za budući razvoj turističkog sektora u Crnoj Gori, kao i za poboljšanje pouzdanosti potrošača u ovom regionu“, rekao je Perunović.
 
Web Analytics