ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
MUTNI POSLOVI U ERS   18 Apr 2018 - blic

Najnovije vesti Balkan :

5 Nov 2018 CG: Pokradene čelične konstrukcije sa dalekovoda
5 Nov 2018 Kada ne puše vjetar Rumunjska nema dovoljno struje
5 Nov 2018 HEP: Ulagat ćemo u obnovljivce i mrežu
22 Okt 2018 EPCG: Sanacija prvog bloka TE Pljevlja
20 Sep 2018 U Podgorici će se graditi velika solarna elektrana
20 Sep 2018 Tuzla: Kineski investitori se povlače iz projekta
20 Sep 2018 Tuzla: Kineski investitori se povlače iz projekta

 

Povezane vesti :

5 Nov 2018 HEP: Ulagat ćemo u obnovljivce i mrežu
25 Avg 2018 EPCG obilježava 108. godina rada
31 Maj 2018 CG: Raspisan javni poziv za izgradnju SE
31 Maj 2018 U Skoplju otvorena prva fabrika solarnih panela
18 Maj 2018 Oživljava se nuklearna elektrana Belene?
6 Maj 2018 CG: Vlada akcije A2A plaća sa 120 miliona eura
18 Apr 2018 MUTNI POSLOVI U ERS
29 Mar 2018 Incident u rumunskoj nuklearki
7 Mar 2018 Zagađenje ne poznaje državne granice
4 Mar 2018 Prodaja elektromreže uznemirila vlade Bugarske
19 Feb 2018 CG: Idejni projekat rekonstrukcija prvog bloka TE
13 Feb 2018 ERS: Od izvoza prihod od 21 milion KM
31 Dec 2017 Vlada raskida saradnju sa Škoda Prahom
25 Dec 2017 RS: Posledice izuzetno loše hidrološke godine
25 Dec 2017 Europskim novcem do rumunjsko-moldavskog dalekovod

Rukovodstvo Elektroprivrede RS je pod policijskom istragom, a verovatno sledi i smena čelnika ove kompanije zbog sumnje u nameštene tendere prodaje struje vredne milione KM, saznaje “Blic”. Prema dobro obaveštenom izvoru “Blica”, zbog mutnih radnji rukovodstva ERS, predsednik Srpske Milorad Dodik je lično dao nalog da se istraži kompletno poslovanje ove kompanije u poslednjih par godina, kao i da se svi članovi uprave stave pod mere MUP RS.

To se posebno odnosi na direktora ERS Željka Kovačevića i izvršnog direktora za tehničke poslove Maksima Skoka.

– Svi izveštaji o sumnjivim tenderima i prodaji struje su došli i do predsednika Dodika, koji je dao nalog da se sve dobro protrese i istraži. Uvidevši da se radi o najvećoj pljački u istoriji RS, formiran je čak i specijalni istraživački tim koji izveštaje podnosi isključivo ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču i predsedniku Dodiku – kaže naš sagovornik.

Mutni poslovi

On objašnjava na koji način je ERS preko krajnje sumnjivih tendera prodavao struju.

– Pre svega, ove godine su sve elektroprivrede u regionu zbog povoljne meteorološke situacije imale viškove struje koju su izvozile. Sva ova preduzeća prodaju struju na berzi, a jedino ERS prodaje struju na tenderu iako to nije roba koja podleže Zakonu o javnim nabavkama BiH. Da se radi o mutnim poslovima ukazuje i to što se tenderi raspisuju bukvalno dan za dan i što se uvek javljaju dve iste firme, GENI i EFT, koje i dobijaju posao – naglašava izvor “Blica”.

Kako on ističe, ove dve firme ponude fening ili dva iznad cene koštanja struje na tenderu, a preprodaju je na berzi po višestruko uvećanim iznosima.

– Tako firme koje kupuju struju od ERS, i samo je preprodaju, godišnje zarade od 45 do 60 miliona KM, dok državna elektroprivredna kompanija grca u gubicima. Problem je i u tome što je rukovodstvo ERS čekalo da voda krene preko turbina na hidrocentralama, pa da je onda prodaju firmama GENI i EFT po ceni koštanja – navodi sagovornik “Blica”.

Kratak rok

Prema njegovim rečima, sistem prodaje struje preko tendera izgleda tako što se oni raspisuju u nenormalno kratkom roku.

– Tako je tender za prodaju struje ERS prošle godine raspisan 29. juna. U njemu se traži da se ponude dostave istog dana ili najkasnije sutradan, 30. juna, do osam sati ujutru?! Struja je roba koja se ne može lagerovati, a transport se najavljuje regulatornim organima. Nemoguće je da neko može da reaguje i isporuči energiju u tako kratkom roku, a da nije unapred obavešten o sadržaju tendera i terminima za dostavljanje ponude – napominje izvor “Blica”.

Ponude do 17 sati!?

Takođe, još veću sumnju u čitav postupak prodaje struje budi tender koji je objavljen u subotu 31. marta ove godine, dan pred katolički Uskrs.

– Naime, taj dan se raspisuje tender za prodaju električne energije i, naravno, traži se da se ponude dostave istog dana, najkasnije do 17 časova?! Iako je to neradni dan u celoj Evropi, nekim čudom, nakon samo 19 minuta od objavljivanja tendera, stiže ponuda od slovenačke firme GENI. Vrednost ovog posla je oko 14 miliona evra. Ostaće zapisano u analima ekonomskih nauka da se za toliki posao javi neka firma u roku od 19 minuta. Za to vreme je nemoguće kvalitetno pročitati tendersku dokumentaciju, a kamoli sastaviti ponudu – ističe sagovornik “Blica”.

ERS pod istragom BIA i MUP Srbije

Skoko i Kovačević su, kako tvrdi naš izvor, već duže vreme pod merama MUP RS.

– Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP ustanovio je da pojedine osobe, koje uopšte ne rade u EPS, imaju pristup softveru kompanije. O kolikoj je pljački reč ukazuje i podatak da u istrazi učestvuje BIA i vrh MUP Republike Srbije, jer su Skoko i Kovačević pokupovali veliki broj nekretnina u Srbiji. Kovačević je otišao čak toliko daleko da je kupio lanac luksuznih salona nameštaja “Casa Bianca” u Beogradu – kaže on.

ERS: Tender je bio test, nije bilo prodaje

U ERS kažu da je tender u martu bio samo test i da na njemu nisu prodali struju! Iako su novinari “Blica” pitali nadležne u ERS za oba tendera koja se pominju u tekstu, o prošlogodišnjem nije bilo ni reči.

– Tender za prodaju električne energije za koji ste poslali upit je imao za cilj da utvrdi kako se kreću cene električne energije za drugi kvartal 2018. godine, kao i zainteresovanost potencijalnih kupaca. Na osnovu tih informacija donose se i odluke o remontu proizvodnih kapaciteta, kao i u kojim periodima će se obaviti prodaja električne energije. Dakle, tender je poslužio samo za ispitivanje tržišta – naveli su u ERS.
 
Web Analytics