ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
Vlada raskida saradnju sa Škoda Prahom   31 Dec 2017 - analitika

Najnovije vesti Balkan :

30 Mar 2020 EPBiH: Smjenski rad bez napuštanja objekata
23 Mar 2020 Nuklearka Krško normalno funkcioniše
18 Mar 2020 CG: Ugovori o zakupu zemljišta za VE na Brajićima
9 Mar 2020 RS: Megavati iz obnovljivih izvora
9 Mar 2020 CG: Udvostručiti proizvodnju HE Perućice
9 Mar 2020 Usvojene odluke o gradnji dvije VE u BIH
1 Mar 2020 Samit energetike ŠANSA za privredu Srpske

 

Povezane vesti :

26 Jan 2020 Obnovljivi izvori prioritet EPCG
1 Sep 2019 EPCG: Odobrena investicija za izgradnju VE Gvozd
25 Jul 2019 CG:Iz obnovljivih izvora 20% struje 2022. godine
23 Jun 2019 EPCG: Elektrane proizvele 87,3 odsto planiranog
4 Mar 2019 CG: OIE najveći potencijal
3 Dec 2018 U ekološku sanaciju TE Pljevlja 60 miliona eura
5 Nov 2018 CG: Pokradene čelične konstrukcije sa dalekovoda
22 Okt 2018 EPCG: Sanacija prvog bloka TE Pljevlja
25 Avg 2018 EPCG obilježava 108. godina rada
25 Maj 2018 EPCG: Početak izrade projekta vjetroparka „Gvozd“
26 Mar 2018 Projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja
7 Mar 2018 Zagađenje ne poznaje državne granice
19 Feb 2018 CG: Idejni projekat rekonstrukcija prvog bloka TE
13 Feb 2018 EPCG: Manja proizvodnja struje zbog suše
31 Dec 2017 Vlada raskida saradnju sa Škoda Prahom

Upravljački komitet Projekta izgradnje Bloka II TE Pljevlja odlučio je danas da okonča saradnju sa na ovom projektu češkom kompanijom Škoda Praha – saopšteno je na konferenciji za medije održanoj danas popodne u Vladi Crne Gore. Vlada Crne Gore je na 55. sjednici održanoj u četvrtak, 21. decembra razmotrila i prihvatilaInformaciju o statusu aktivnosti na implementaciji Projekta izgradnje Bloka II Te Pljevlja i Projekta ekološke rekonstrukcije Bloka I Te Pljevlja. Tom prilikom, Vlada je zadužila Ministarstvo ekonomije da uputi potrebne instrukcije Elektroprivredi Crne Gore što je Ministarstvo učinilo, a Upravljački komitet projekta donio odluke u vezi sa tim.

Izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi Crne Gore Ivan Mrvaljević istakao je da su razlozi za okončanje saradnje nemogućnost realizacije Projekta u skladu sa potpisanim ugovorima 29. septembra prošle godine od strane kompanije Škode Praha, tj. činjenica da ni godinu nakon odustajanja Češke eksportne banke partner nije obezbijedio prihvaljiv model finansiranja Projekta. Uprkos značajnim naporima koji su predstavnici oba pregovaračka tima uložili u proteklom periodu nije postignut dogovor oko zadovoljavajuće strukture realizacije Projekta.

„Svakako ova odluka Upravljačkog kometeta ne znači da Elektroprivreda Crne Gore odustaje od realizacije Projekta. Elektroprivreda Crne Gore ostaje u potpunosti posvećena izgradnji Drugog bloka Termoelektrane Pljevlja i u najskorijem mogućem roku, do kraja januara 2018. Godine, predložiće Ministarstvu ekonomije i Vladi Crne Gore alternativno rješenje realizacije Projekta“ - poručio je Mrvaljević.

Kao posebno važno je istakao da su Upravljački komitet i EPCG donijeli Odluku o realizaciji projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg Bloka I.

Kako je naveo, do 2021. godine postojeći Blok TE će biti ekološki rekonstruisan. Obimom projekta je predviđeno da će se uraditi sistema za odsumporavanje, sistem za denitrifikaciju, moderni sistem otpadnih voda, rekonstrukcija postojećeg sistema transporta pepela i šljake poboljšanje rada elektorfilterskog porstojenja.

„Ova rekonstrukcija će se uraditi u potpunosti u sklada sa najstrozijim evropskim ekološkim standardima predviđenim Odlukom donijetom od strane Evropske unije 31. jula tekuće godine i njena procijenjena vrijednost je oko 40 miliona eura“ - naveo je Mrvaljević, dodavši da će se paralelno sa ekološkom rekostrukcijom Bloka I, u saradnji sa Vladom i lokalnom zajednicom, realizovati se toplifikaciju Pljevalja sa postojećim Blokom kao toplotnim izvorom.

„Sa aspekta građana u odnosu na prethodne planove, dakle, ništa se neće promijeniti i ova dva značajna projekta će značajno dopsrinijeti poboljšanju ekološke situacije u pljevljima“ - zaključio jeIzvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi Crne Gore Ivan Mrvaljević.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić upoznala je javnost sa razlozima zbog kojih se Vlada Crne Gore odlučila na okončanje saradnje sa češkom kompanijom Škoda Praha.

„Naša je obaveza i odgovornost da građanima Crne Gore obezbijedimo sigurno snadbijevanje. Naša je obaveza da obezbijedimo siguran rad termoenergetskog kompleksa u Pljevljima i naša je obaveza da u narednom periodu što prije otpočnemo sa ekološkom rekonstrukcijom Prvog Bloka Termoelektrane“ - naglasila je minsitarka Sekulić.

Podsjetila je da je Vlada u proteklih godinu dana pokušala da u saradnji sa Škodom Prahom nađe najbolje alternativno rješenje u odnosu na ono što su bili prvobitno potpisani ugovori, ali nažalost to nije uspjelo. Zbog toga je donijeta odluka da se pristupi ekološkoj rekonstrukciji Bloka I TE, da se iz nje realizuje toplifikacija Plejvalja i da se u narednom, vrlo kratkom periodu, pronađe alternativno rješenje za dodatni izvor električne energije u Pljevljima.

„Kroz ovaj predlog i zahtjev koji smo uputili prema Upravljačkom komitetu ni na koji način sigurnost snadbijevanja električnom energijom i rad TE Pljevlja neće ugroziti funkcionisanje elektro-energetskog sistema. Čak naprotiv, zadržavamo onaj objekat koji imamo, zadržavamo instalisanu snagu koju imamo, a to nam daje mogućnost da imamo još jedan dodatni elekto-energetski izvor“ - ocijenila je ministarka ekonomije.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović predstavio je javnosti uticaj ove Odluke na ekološku situaciju u Pljevljima.

Kako je naveo, na osnovu odobrenja Energetske zajednice, TE Pljevlja, u stanju u kom se sada nalazi i sa tehnologijom kojom funkcioniše, ima dozvolu da radi još 20.000 radnih časova za period od 1. januara 2018. do 31. decembra 2023. godine.

Ministar Radulović je istakao da će nakon rekonstrukcije Blok I TE Pljevlja zadovoljavati sve najstrožije ekološke standrade Evropske unije.

Kada je riječ o ekološkoj situaciji u Pljevljima, ministar je ocijenio da je loša, napomenuvši da se često predstavlja mnogo gorom nego što jeste, ali je izrazio uvjerenje da će se izvođenjem mnogih planiranih radova značajno popraviti i prije završetka rekonstrukcija Bloka I TE.

„Ono što je na kraju važno da napomenem jeste, bilo je negdje komentara kako ćemo koristiti ugalj za TE, jer Pariški sporazum isključuje korišćenje uglja. Ne, Pariški sporazum ne isključuje koriščenje uglja, već diktira tehnologije koje koje korišćenje uglja čine prihvatljivim, odnosno drži ih u limitu koji su definIsani evropskim standardima“ - ukazao je ministar Radulović.
 
Web Analytics