ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
RS: Posledice izuzetno loše hidrološke godine   25 Dec 2017 - blic

Najnovije vesti Balkan :

30 Mar 2020 EPBiH: Smjenski rad bez napuštanja objekata
23 Mar 2020 Nuklearka Krško normalno funkcioniše
18 Mar 2020 CG: Ugovori o zakupu zemljišta za VE na Brajićima
9 Mar 2020 RS: Megavati iz obnovljivih izvora
9 Mar 2020 CG: Udvostručiti proizvodnju HE Perućice
9 Mar 2020 Usvojene odluke o gradnji dvije VE u BIH
1 Mar 2020 Samit energetike ŠANSA za privredu Srpske

 

Povezane vesti :

23 Feb 2020 OPASNA KRAĐA Ukrali transformator
8 Jan 2020 ERS: ODLIČNI REZULTATI
29 Dec 2019 RS: Kupljeno tri puta više električne energije
26 Avg 2019 ERS O POSKUPLJENJU STRUJE
10 Jun 2019 Ko bi opet Taru da pretvara u baru?
14 Maj 2019 HET: UVEZLI TRI PUTA VIŠE STRUJE
1 Apr 2019 RS: UZ STRUJU STIŽU MILIONI TONA GIPSA
18 Mar 2019 TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
7 Mar 2019 ERS: KONAČNO BOLJA GODINA
11 Feb 2019 RS: Struja za privrednike SKUPLJA 4,9 odsto
5 Jan 2019 RS: Uvećani januarski računi za struju
25 Maj 2017 Kod Nevesinja planirana vetroelektrana Grebak
17 Apr 2017 Počelo otvaranje tržišta električne energije u BiH
29 Sep 2016 Radnici u Srpskoj grade 15 malih hidroelektrana
28 Avg 2016 I Crna Gora priprema berzu električne energije

Ova godina je izuzetno teška za poslovanje „Elektroprivrede RS“ zbog čega je morala da posegne za 10 miliona KM kredita kako bi platila dospele obaveze. To je potvrdio i predstavnik državnog kapitala u ovom preduzeću i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić. - Ova godina, nakon 70 godina, je bila katastrofalna hidroološki, što se odrazilo na poslovanje. Tu je bio i remont Termoelektrane „Ugljevik“. Zato je ta situacija dovela do toga da je dugi period prestanka njenog rada uticalo na finansijsko stanje. Kada samo jedna termoelektrana ne radi, dnevno imamo gubitak od pola miliona maraka – objašnjava Đokić.

Istovremeno iz „Elektroprivrede RS“ saopštavaju da su prevazišli period nezapamćeno loše hidrologije, pa su u pogonu sve tri hidroelektrane, a u punom kapacitetu su angažovane i termoelektrane Gacko i Ugljevik.

U ovom preduzeću ističu da je ERS konačno došao u situaciju da obezbeđuje dovoljne količine električne energije za građane RS i Brčko distrikta, ali i proizvodi viškove električne energije, koje plasira na tržište i ostvaruje dodatni profit.

Ovakvoj situaciji doprinele su poslednje kišne padavine, kojih je u najviše bilo u slivu Trebišnjice.

Prosečni dotoci u akumulaciju Bileća su bili oko 300 metara kubnih u sekundi, a u akumulaciju Trebinje 100 metara kubnih u sekundi.

- Kota na Bilećkom jezeru popela se za 5 metara od najniže zabeležene, s tim što se ne troši voda iz akumulacije, nego, zahvaljujući visokim međudotocima, u punom kapacitetu rade agregati u Hidroelektrani “Dubrovnik” i tako će biti do daljeg - kažu u ERS.

Iz ovog preduzeća ističu da je dobra situacija i na slivovima Vrbasa i Drine.

- Prosečni dotoci u HE “Višegrad” bili su oko 200 metara kubnih u sekundi, pa je samim tim povećana proizvodnja u ovoj elektrani - ističu u ERS i napominju da su i dotoci u HE „Vrbas“ u protekla dva dana bili oko 40 metara kubnih u sekundi.

U ERS su optimisti i za naredni period jer vremenske prognoze najavljuju nove padavine.

- Očekujemo dotoke iznad višegodišnjih proseka na svim slivovima, što će znatno popraviti lošu hidrološku situaciju naročito sliva Trebišnjice i izrazito loše stanje akumulacije Bileća - navode u ERS.

U ovom preduzeću se nadaju da će dobar hidrološki period potrajati do kraja godine, što bi značajno uticalo na proizvodnju i finansijsko stanje holdinga krajem 2017. godine.

Prema statističkim podacima, potrošnja energije u Srpskoj u potpunosti je obezbeđena proizvodnjom iz vlastitih izvora, a znatan deo se plasirao u izvoz. –U prošloj godini registrovan je značajan porast proizvodnje električne energije zahvaljujući stavljanju u pogon nove termoelektrane- zvanični su podaci.

Ukupna neto proizvodnja električne energije u 2016. godini iznosila je 7.565 gigavat časova.

U strukturi ukupne neto proizvodnje, termoelektrane su učestvovale sa 63,8 odsto, hidroelektrane sa 35,4 odsto, industrijske energane sa 0,7 odsto, a solarne elektrane sa 0,1 odsto.

Inače, potrošnja električne energije po stanovniku u RS i BiH je oko 2.500 kilovat časova, što je znatno manje od proseka Evropske unije koji iznosi oko 6.000 kilovat časova.

Najveća potrošnja električne energije u Evropi je u Finskoj - po glavi stanovnika oko 15.000 kilovat časova.

Srbija najvažniji partner

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da je Srbija u energetskom sektoru najvažniji partner Srpskoj.

- Spremni smo da govorimo o razvijanju nekih oblika partnerstva. RS se priprema za velike investicione projekte, kao što je nastavak aktivnosti na izgradnji HE „Dabar“, izgradnja TE „Gacko 2“, HE „Buk Bjela“, a uz to imamo manje projekata u gornjem i donjem toku Drine. RS se drži stava da neće privatizovati EP i o tome nije bilo diskusije da li ga treba menjati. Elektroprivreda je u vlasništvu RS i u fazi smo da pravimo restrukturisanje u organizacionom smislu – kaže Đokić.
 
Web Analytics