ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
U Hercegovini moguća velika reverzibilna HE   11 Dec 2017 - energetikanet

Najnovije vesti Balkan :

10 Dec 2018 EPCG rekonstruiše pet mHE
10 Dec 2018 HEP ulaže milijarde u obnovljive izvore energije
10 Dec 2018 Rumunija: Veća ulaganja u energetiku i cene
7 Dec 2018 Investicija u VE Grebak vrijedna 130 miliona KM
3 Dec 2018 U ekološku sanaciju TE Pljevlja 60 miliona eura
3 Dec 2018 CG: "Strujni udar" od Nove godine
3 Dec 2018 Grčka elektroenergetski povezuje otoke

 

Povezane vesti :

10 Dec 2018 EPCG rekonstruiše pet mHE
10 Dec 2018 HEP ulaže milijarde u obnovljive izvore energije
5 Nov 2018 HEP: Ulagat ćemo u obnovljivce i mrežu
25 Avg 2018 EPCG obilježava 108. godina rada
9 Jul 2018 Raspisan međunarodni tender za izgradnju HE Dabar
31 Maj 2018 Albanija obnavlja drimske hidroelektrane
6 Maj 2018 CG: Za modernizaciju HE Piva i HE Perućica 9m eura
18 Apr 2018 MUTNI POSLOVI U ERS
7 Apr 2018 Hrvatska sve ovisnija o uvozu električne energije
26 Mar 2018 Slovenija forsira čak sedam hidroelektrana na Muri
7 Mar 2018 RS: Otvorena mini-hidroelektrana "Medna"
4 Mar 2018 HE BUK BIJELA: KINEZI ZAINTERESOVANI
19 Feb 2017 CG:Povlašćenim proizvođačima isplaćeno 4,5 miliona
13 Feb 2018 ERS: Od izvoza prihod od 21 milion KM
13 Feb 2018 EPCG: Manja proizvodnja struje zbog suše

Na Kamešnici, kod prevoja Široka draga, planirana je izgradnja reverzibilne hidroelektrane i vjetroelektrane (VE) čije projektiranje i istražne radove financiraju turska kompanije Enprode iz Istanbula i IMRES Smart Greenergy iz Livna, javlja portal eKapija. Nedavno je između tih kompanija potpisan ugovor o partnerstvu za izgradnju VE Široka draga, kao i o početku istražnih radova potrebnih za izgradnju RHE Široka draga. Hidroelektrana Široka draga koristit će vodu iz obližnjeg Buškog jezera, a imat će instaliranu snagu od 1120 MW. Na granici između Tomislavgrada i Livna traju pripreme i istraživanje terena za realizaciju investicija vrijednih oko 1,675 milijardu euraPero Vrdoljak, predsjednik Uprave IMRES Smart Greenergyja, objašnjava da troškove istražnih radova i projektiranje elektrana preuzima Enprode, dok je obveza IMRES-a koordiniranje istražnih radova.

Novac za izgradnju elektrana bit će osiguran iz kredita i fondova EU. Prvi radovi na oba projekta već su počeli, počela je izgradnja pristupnih cesta za RHE i VE Široka draga, a kao i pribavljanje potrebnih dozvola za izgradnju vjetroelektrane. S obzirom na to da je cijena postrojenja oko milijun eura po megavatu instalirane snage, 1,102 mlrd. eura bit će potrošeno samo za to, a ostatak su troškovi građevinskih radova spajanja na mrežu i izgradnje dalekovoda.

Na web stranici vlade Livanjskog kantona tvrdi se da je riječ je o najvećoj reverzibilnoj hidroelektrani u jugoistočnoj Europi. Reverzibilna hidroelektrana podrazumijeva uzimanje vode iz jezera, a u ovom slučaju to je Buško jezero koje se nalazi na 700 metara nadmorske visine, pojašnjava Vrdoljak. “Pumpama bi se voda dizala na 1050 metara nadmorske visine u novo jezero koje planiramo izgraditi, a povratkom vode iz novog jezera u Buško jezero pokretale bi se turbine koje će proizvoditi električnu energiju.

Trenutno su u toku istražni radovi, odnosno geološka i geotehnička ispitivanja terena na lokacijama planiranog jezera i brane na novom jezeru, kao i ispitivanja za tunel cjevovoda i za ostale objekte koji će biti izgrađeni pod zemljom. “Sada je na ovom projektu angažirano 12 ljudi, ako ne računamo tvrtke koje nam rade uslužne djelatnosti kao što su projektiranje, izrada elaborata, bušenje i ostalo. Nakon izgradnje RHE trebalo bi biti zaposleno oko 50 radnika. Vrdoljak objašnjava da je to područje izuzetno pogodno za izgradnju RHE, jer je Buško jezero najveće umjetno jezero u Europi s velikom količinom vode.

“Prema našim prognozama projektiranje ove hidroelektrane trebalo bi trajati dvije do tri godine, a isto toliko vremena potrebno je za izgradnju“, kaže Vrdoljak.

Prema njegovim riječima, projekt VE Široka draga, vrijedan oko 75 milijuna eura, predviđa 16 vjetroturbina. “Dosad smo imali ponudu samo jedne tvrtke koja predlaže, na osnovu naših rezultata mjerenja vjetra, postavljanje vjetroturbina snage 4,3 megavata, što je oko 68 megavata ukupno instalirane snage“, navodi Vrdoljak. Predsjednik Uprave IMRES-a ističe da je završetak izgradnje VE Široka draga planiran krajem 2018. nakon čega će vjetroelektrana biti priključena na mrežu Elektroprivrede BiH. “Trenutno na projektu radi 11 ljudi, a isto toliko planiramo zaposliti nakon izgradnje“, kaže Vrdoljak, dodajući da su dosad imali podršku kantonalnih vlada u pribavljanju potrebnih dozvola, dok financijsku pomoć nisu tražili, niti je očekuju.
 
Web Analytics